Kolejny wzmacniacz

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Trio
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Trio »

Pewnie można i na EL-83, ja nie znam tej lampy. Jednak rosyjski-militarny odpowiednik EL-84 ( 6P14PE-EB) jest teraz chyba najtańszą lampą mocy audio. Na Wolumenie u Pana Sławka kupowałem nowe po 5zł, ewentualnie "wojenny" moduł zawierający 6 szt kosztuje 10zł. Nie bywam tam często, ale wiem że jest to w ciągłej ofercie.
cd.
"Choinka" wychodzi najlepiej z lamp o torowanej katodzie, bezpośrednio żarzonych. Cały pokój można oświetlić...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Trio pisze:>Jakoś mi wojskowe lampy nie leżą< Niestety, wszystkie lampy nadwcze małej i sredniej mocy maja wojskowy rodowód.
To wiem, miałem tu na myśli wermahtowskie RLki i RVki. Co nie zmianie faktu chęci posiadania ich w kolekcji :)
Trio pisze:Zdecydowałem się na SE na RL12P35. Stosunkowo dostępne, każdy hitlerowski czołg przywiózł tu jedną...A lampay doskonale, nie do zabicia.
A to wiem, mam ich kilka nówek (jak jeszcze nie oddałem), ale pomijając niechę, to i podstawkami za wesoło nie jest. Zawsze mogę użyć kurzącej się GU81, albo zrobić wzmacniacz w klasie D na GMI90 :)
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

SE

Post autor: LEKTRON »

dlaczego właściwie SE ?, dlaczego, dlaczego ...

ł. pozdrowienia
leszek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Trio
25...49 postów
25...49 postów

Re: SE

[quote="LEKTRON"]dlaczego właściwie SE ?, dlaczego, dlaczego ...

Czemu SE? Tego jeszcze mnie nie było...Zrobiłem PP (fotka na początku) troszkę to trwało, ale wyszło dobrze. Teraz to główny domowy wzmacniacz. Zrobiłem małe SE "na wariata" Rezultat b. marny A ponoć SE to 'Król brzmienia"... Widać, trzeba zrobić je 'serio" bez patentów typu "trafka od TV"
AK1954
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: AK1954 »

Jako krótkofalowiec z długoletnim stażem,który popełnił sporo konstrukcji KF I UKF a teraz przeszedł całkowicie na słuchanie muzyki lampowej i konstruowanie własnoręcznych wynalazków pragnę z całą mocą zaproponować lampę 6C33C w SE.Choćby tak klasycznie jak zrobił to ERNO BORBELY/Artykuł z Glass Audio na Jego stronie./Ta lampa wytrzymuje muzycznie porównanie z Audionotem i gra co najmniej tak dobrze,przy zastosowaniu zupełnie przeciętnych elementów.Polecam Andrzej SP2RXK P.S Załączam foto
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Czemu SE? Tego jeszcze mnie nie było...Zrobiłem PP (fotka na początku) troszkę to trwało, ale wyszło dobrze. Teraz to główny domowy wzmacniacz. Zrobiłem małe SE "na wariata" Rezultat b. marny A ponoć SE to 'Król brzmienia"... Widać, trzeba zrobić je 'serio" bez patentów typu "trafka od TV"
Witam
Będę wkrótce coś robił z lampami T-02 (150W). Kolega chciał je odkupić na SE. Myślę, że nic większego nie mam bo mam jeszcze 4CX250, ale zabrać się za SE to trzeba by pomyśleć o ekonomicznym zasilaniu, no i gabaryty nie mogą być takie jak ww wzmacniakach rozgłoszeniowych. Myślę, że SE należy dobrze przećwiczyć na lampach nieco mniejszej mocy, ale znawcy wiedzą, ze triody nie zastąpi się pentodą w układzie triodowym (bo produkuje się i jedne i drugie, a jednak triody są brzmieniowo lepsze). Praktyka wszystko pokaże. Mam pewne pomysły na trafa i na rozwiązanie zasilania. Trafka TV od Rubina można przecież składać podwójnie i dorobić większy karkas. Byłoby wtedy dobrze.
Pozdrowienia
Roman Makaj
AK1954
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: AK1954 »

Jeżeli potrzeba więcej mocy to 2X6C33C wystarczy.Do nagłośnienia 30m2 stosujemy z kolegami 12-15 W.Kolumny o skuteczności 90 dB wystarczają.Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

brzmieniowo lepsze?
oj, zaczynamy wchodzić na cokolwiek śliski grunt :wink:

a jakie lampy porównujemy? pentoda spięta w triodę do 'rasowej' triody, np 2A3, czy do triody rodem z zasilacza, jak 6C33C?

polecam EL34 w trybie triodowym, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.
dodam jeszcze, że bardzo ciekawe wyniki w singlu daje zwykła pentodowa pentoda w układzie pentody :)
Trio
25...49 postów
25...49 postów

>> pragnę z całą mocą zaproponować lampę 6C33C w SE<<

Bardzo ciekawy post. Mimo kilku publikacji, kojarzyłem tą lampę raczej ze stabilizatorami. A łatwo osiągalna i wygląda ciekawie...Niskie anodowe, sensowna moc.
Jestem b. zainteresowany Twoją aplikacją, w szczególności rozwiązaniu out traf. Czy podstawka to np. Gu29?
Z następnym wzm. postanowiłem się nie spieszyć. Myślę poważnie o RL12P35, ale jej "elektryczne rogi" to kłopot w domu.
Dodatkowo, mam OSTATNIE 2 podstawki ( 102% wiecej nie bedzie) Troszkę szkoda...
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Przy okazji interesującego wątu urodziła się niezwykle ciekawa galeria fotek :)
Wzmacniacz pokazany na początku jest naprawdę super :)
Nawiązuąjąc do "silnych" lamp znalazłem kiedyś w necie
http://www.tube-amp.de/sakuma/
takie oto cudeńko:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

I jeszcze coś takiego, tym razem układ PP:
http://www10.big.or.jp/~dh/gallery/4212pp/4212pp.html
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Tradycyjnie Japończycy budują układy ze sprzeżeniem transformatorowym ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:shock:
ale konstrukcja czegoś takiego wymaga roku albo więcej, no i portfela bez dna...
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ale za to jak wygląda :shock:
Trio pisze:...Zdecydowałem się na SE na RL12P35. Stosunkowo dostępne, każdy hitlerowski czołg przywiózł tu jedną...
Ja polowałem na nie rok czasu i nie udało mi się ich zdobyć. Kiedyś przegrałem aukcję na allegro z tymi lampami :( .