Blaupunkt Super 4GW56
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Blaupunkt Super 4GW56
Dostałem "przyzwolenie" by postawić na półce jeszcze jedno radio. Na graciarni trafiło się radio jak w tytule (zidentyfikowane tak na 99% bowiem brak jest tylnej ścianki) niestety po przywiezieniu do domu okazało się, że nie dość iż ktoś pchał łapki to jeszcze praktycznie wszystkie kondensatory są porozsadzane. Będzie co roić w jesienne wieczory... Rok produkcji 1936/37 skrzynka w przyzwoitym stanie, lampy wszystkie, jest dla niego nadzieja.
-
- 1250...1874 posty
Re: Blaupunkt Super 4GW56
Witam,
Gratuluję nabytku
Tak z ciekawości spytam - co to za graciarnia, że się takie ciekawe egzemplarze trafiają? 
Tak swoją drogą problem braku miejsca na nowe nabytki jest dość szczególny - bo teoretycznie można by sprzedać stary odbiornik i w to miejsce wstawić nowy, ale po jego restauracji (tego starego) jego cena powinna znacznie wzrosnąć (ze względu na wkład pracy i materiałów), więc spróbuj go potem za taką dużo wyższą cenę sprzedać
Gratuluję nabytku

Tak swoją drogą problem braku miejsca na nowe nabytki jest dość szczególny - bo teoretycznie można by sprzedać stary odbiornik i w to miejsce wstawić nowy, ale po jego restauracji (tego starego) jego cena powinna znacznie wzrosnąć (ze względu na wkład pracy i materiałów), więc spróbuj go potem za taką dużo wyższą cenę sprzedać

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 125...249 postów
Giełda w Lubinie, tam czasem trafiają się lepsze kąski ale ten był wyjątkowo tani - co jak widać w zamian będzie kosztowało mnie nieco pracy. Ciekawym rozwiązaniem w tym odbiorniku jest "automatyczna" zmiana zakresu z fal średnich na długie. Na kole kondensatora strojeniowego są styki które przełączają obwody rezonansowe. Jak się ogarnę załączę trochę zdjęć dla potomnych.
-
- 3125...6249 postów
Kolega Pixel:
chyba już był post wcześniej,jeżeli mnie pamięć wzrokowa nie myli na stare lata,
o tym rozwiązaniu z przełączaniem cewek zakresowych kondensatorem strojeniowym.
Proszę spróbować poszukać.
chyba już był post wcześniej,jeżeli mnie pamięć wzrokowa nie myli na stare lata,
o tym rozwiązaniu z przełączaniem cewek zakresowych kondensatorem strojeniowym.
Proszę spróbować poszukać.