CHOPIN66 pisze: pt, 4 czerwca 2021, 01:57
Szrot majster pisze:
Niestety stare kolumny od Toccaty, z byle jakimi zwrotnicami nie zasłużyły sobie na taki zaszczyt jak wzmacniacz lampowy.
Na nic lepszego i nowego nie mam funduszy( to minimum kilka tysięcy złotych), starych rzęchów kupować nie mam zamiaru.
Może by tak wznowić dyskusję?
Pewnie
Poszperaj w lombardach /komisach , za śmieszne pieniądze można tam trafić sprzęt który na allegro chodzi po 300 zł i więcej . Ja tak trafiłem , gramofon Philipsa GA 209 S Electronics full automat z fabryczną wkładką z 77 roku za 50 zł (na eBay za jakieś 250 zł ), amplituner Hitach HTA-3F z roku 81 za 30 zł ( na allegro za 300zł ), kolumny Rotel RML 80 z początku lat 80 za 50 zł (na allegro od 100 zł ) wszytko sprawne . Warto pójść / pojechać , zobaczyć na własne oczy w jakim stanie jest sprzęt . Niektórzy sprzedający są owszem lekko nieuczciwi bo pokazują na przykład tylko zdjęcie kolumny z założonymi maskownicami i nie widać wtedy w jakim stanie są głośniki szczególnie jeśli pisze ,że stan nie znany albo do naprawy. W brew pozorom to właśnie stare kolumny są najlepsze do lampy . Wymieniłeś kondensatory w tych zwrotnicach w kolumnach od Toccaty ? Jeśli są tam elektrolity bez biegunowe to wymień je na kondensatory foliowe o takiej samej pojemności , napięcie może być nawet wyższe , poprawi to odtwarzanie tonów wysokich.
Szrot majster pisze: pt, 4 czerwca 2021, 00:11
Nawet w stare gierki można sobie popykać na emulatorach, ja gram w gry NES, SNES,SEGA Megadrive, pierwsza konsola ma dla mnie szczególne znaczenie, to moje dzieciństwo( zresztą większość 35-45 latków pamięta Pegasusa).
Ja mam pierwszą wersję Pegasusa a dokładnie MT-777DX z roku 92 . Jest to ta najfajniejsza wersja bo na scalakach a nie "glucie" . Mogę ci podać namiary na osobę zajmującą się naprawą tych konsol , u mnie okazało się że , "świrował VRAM " , wymienił scalak na nowy i konsola działa dalej .
Witam!
Cieszę się że ktoś odpowiada.
Gdzie te kolumny kupiłeś? W Gdańsku?
Jeśli w Gdańsku to jeszcze mogłeś trafić na dobre egzemplarze, choć ja takich starych kolumn na piankowym zawieszeniu nie chcę nawet za darmo, jakby na szmacianym, papierowym lub gumowym zawieszeniu to wezmę ale NIGDY W ŻYCIU PIANKOWE ZAWIESZENIE!!!
Powiem jak 20 lat temu ojciec dał mi 200zł na 18 urodziny i miałem kupić sobie za to pierwszy sprzęt hi-fi.
Pojechałem do Świecia nad Wisłą i w pewnym komisie zakupiłem amplituner Technics SA-303, końcówki mocy były tam na STK1039, amplituner grał wtedy dobrze, niestety problemy z trzeszczącymi potencjometrami doprowadzały mnie do szewskiej pasji, brakowało mu też basu.
No ale potrzebne były kolumny, oczywiście używane.....takie kupiłem, dałem 300zł, zabrałem je na "18"- stkę, dałem techno na full, basy i wysokie, do tego włączony kontur....po kilkunastu minutach rozpadły się stare, piankowe zawieszenia
No cóż, trzeba było złomy naprawić.....za cały prezent z "18"- stki kupiłem jakieś szajsy "888" , zupełnie nie pasujące parametrami do obudów, grałem głośno i wkrótce spaliłem wysokotonowe i średniotonowe głośniki, oczywiście internetu i komputera nie miałem, wiedzy też.
Kupiłem kolejne "byle co" za kilkadziesiąt złotych i tak co kilka miesięcy tweetery były do wyrzucenia, w końcu podłączyłem do nich powermixer estradowy 2x300W i tylko łupnęło i na PSZOK.
Tak więc nie kupię nic co ma zawieszenia piankowe, remont tego się nie opłaca, po 5-8 latach znowu do wymiany zawieszenia. Guma brzmi inaczej, kiedyś dałem zrobić kolumny od Amatora, ZG15C, nie podoba mi się to wcale, na szczęście za te kolumny i PRZESTROJONEGO Amatora kupiłem za 20zł, muszę mu lepszy dekoder stereo zafundować.
Moje kolumny od Toccaty zostały kupione z zamian za bardzo fajne choć chińskie Jamo S506, które z żalem musiałem sprzedać.
Kondensatory są tam zwykłe elektrolityczne, w jednej kolumnie uległy uszkodzeniu dwa szeregowo połączone 10uF, uszkadzając głośnik wysokotonowy, który na Pomorzu jest nie do zdobycia( taki sam jak w kolumnach Vermona), udało mi się znaleźć 4 sztuki pod Żywcem czyli na drugim końcu Polski, oczywiście kupiłem, kolumny grają.
Na kondensatory bez biegunowe nie chcę kasy wydawać, foliowe są w chorych cenach- jakieś Jantzen dla audiofili( jeszcze rozum mam, pisemek AudioVoodoo nie czytam).
Co do Pegasusa, wyciepłem tą konsolę ponad ćwierć wieku temu, potem mi obrzydło i kartridże wydałem.
Po upływie tego czasu grałem na Retroarch, na kompie i przerobionej PS3 Slim, potem Xbox Classic, Rpi 4 , teraz Android TV, czasem telefon( też retroarch).
Nie lubię naprawiać dużym kosztem starych konsol, wolę emulację, nie te czasy.
Dobre i zadbane kolumny to kosztują a za 50zł to sobie możesz lepszą flaszkę wódki kupić( ja piję piwo i te lepsze gatunki też sporo kosztują)