Tym razem większe graty...z wielkim żalem zmuszony jestem przerzedzić nieco moją zbieraną przez lata kolekcje.
Na początek dla zainteresowanych oferuje dwa magnetofony MAK-S. Jeden w pełni sprawny, drugi z niewielką usterką elektryczną, łatwą do zlokalizowania bo do magnetofonów dołączam oryginalną instrukcje ZRK wraz z dokładnym schematem.
MAK to magnetofony z produkcji specjalnej dla tajnych i innych służb PRL-u – solidne prawie pancerne wykonanie – specjalna konstrukcja, elektroniczna stabilizacja i kontrola przesuwu taśmy, pełne zdalne sterowanie (po kablu) Coś tak jak w Nagrze Kudelskiego lub w Studerach. Warto odnaleźć i go obejrzeć np. poprzez Google lub odszukać na Elektrodzie lub Triodzie gdzie był chyba kiedyś pokazany. Cena za oba ok. 600 zł + wysyłka (ważą po ok. 10 kG) Jak znajdę to dorzucę oryginalne pedały sterujące oraz trochę taśm.
Zainteresowanych proszę o kontakt na PW
Jeśli kogoś interesują inne ciekawe magnetofony to za jakiś czas będę pozbywał się dwóch KONCERT-ów ZRK (jeden standardowy, czterościeżkowy drugi wykonanie specjalne studyjne ZRK - głowice dwuścieżkowe + zapasowy silnik PAPST + zapasowy blok kontroli naciągu sprzęgła + kompletny mostek oryginalnych głowic.
Na koniec, później będę się jeszcze pozbywał się oryginalnego, dużego zestawu NAGRA IV S używanego w kinematografii - z ciekawymi fabrycznymi dodatkami, pokrowcami, pokrywkami na szpule 15, 18 i na duże studyjne krążki NAB (dobrze utrzymany, prawie nówka) Ciekawi mogą już wcześniej rezerwować...
MAK-S i inne magnetofony różne...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 5...9 postów
-
- 1875...2499 postów
-
- moderator
Re: MAK-S i inne magnetofony różne...
A masz może magnetowid VPR-5, też Nagra?
-
- 5...9 postów
Witaj
VPR5 pamiętam z dawnych lat... ale chyba były brandowane jako AMPEX, nie Nagra Kudelski - choć były przecież ze Szwajcarii.
Mało prawdopodobne ale rozejrzę się w swoich źródłach, odpowiem ale nie wcześniej niż we wrześniu.
Ostatnio, z zabytków pozyskałem japoński komplet NTSC SONY - magnetowid+kamera+monitor 14 - w wolnej chwili to odpalę i się pochwalę.
Pozdrawiam MT
VPR5 pamiętam z dawnych lat... ale chyba były brandowane jako AMPEX, nie Nagra Kudelski - choć były przecież ze Szwajcarii.
Mało prawdopodobne ale rozejrzę się w swoich źródłach, odpowiem ale nie wcześniej niż we wrześniu.
Ostatnio, z zabytków pozyskałem japoński komplet NTSC SONY - magnetowid+kamera+monitor 14 - w wolnej chwili to odpalę i się pochwalę.
Pozdrawiam MT
-
- moderator
Brandowane Ampex, oznaczenie też AMPEXowe, ale konstrukcja i wygląd Nagry, chyba tylko głowice są Ampexa. Ciekawostka absolutna, udało im się przenośny profesjonalny magnetowid szpulowy. Jak to się w środku pomieściło to nie wiem.
Jak taki asortyment kolega ma to jeszcze się o taki drobiazg spytam: Szukam nagranej kasety systemu Vcord II. Mam magnetowid VTC7100 Sanyo w którym przestał działać odczyt. Zapewne jest to głupota typu niekontakt lub pęknięty styk, ale bez nagranej kasety nie dojdę do tego.
BTW - ten NTSC to zwykły czy NTSC 4.43? Wiem, że Japonia stosowała ten ostatni, mam nawet kilka nagrań w tym systemie.
Jak taki asortyment kolega ma to jeszcze się o taki drobiazg spytam: Szukam nagranej kasety systemu Vcord II. Mam magnetowid VTC7100 Sanyo w którym przestał działać odczyt. Zapewne jest to głupota typu niekontakt lub pęknięty styk, ale bez nagranej kasety nie dojdę do tego.
BTW - ten NTSC to zwykły czy NTSC 4.43? Wiem, że Japonia stosowała ten ostatni, mam nawet kilka nagrań w tym systemie.
-
- 5...9 postów
Zestaw to w systemie BetaMax - bezpośrednio z rynku japońskiego więc chyba w ich odmianie NTSC, póki co to leży, czeka na weryfikacje i odpalenie.
Pozdrawiam MT
Pozdrawiam MT