Witam!Jurek O pisze: wt, 18 maja 2021, 22:06 Panie Kolego mam dla Ciebie propozycje. Wyślę Ci komplet płytek AVT2754 w prezencie. Ale pod jednym warunkiem. Zainteresowany![]()
Wysłałem PW
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Witam!Jurek O pisze: wt, 18 maja 2021, 22:06 Panie Kolego mam dla Ciebie propozycje. Wyślę Ci komplet płytek AVT2754 w prezencie. Ale pod jednym warunkiem. Zainteresowany![]()
Nic nie będę ciął i lutował, będzie według projektuTomek Janiszewski pisze: wt, 18 maja 2021, 23:12 Skoro nadarzyła się okazja - nie sposób nie skorzystać. Zawsze można płytkę nieco zrzezać, przystosowując ją do inwertera z dzielonym obciążeniem i sprzężeniem galwanicznym. Chyba na Elektrodzie ktoś pisał że tak właśnie zrobił. Płytki do SE wykonane przez Autora też były zresztą rzezane po wytrawieniu, choć z innego powodu.
Załączam kartę katalogową Mullarda. Zastosowanie odczepu przy 20% uzwojenia a nie przy 43% (jak to jest przyjęte dla EL34) powoduje znaczne zwiększenie dostępnej mocy wyjściowej - o ok. 50%Tomek Janiszewski pisze: wt, 18 maja 2021, 22:44 Oznacza to że w trybie głębokiego UL lampa może dostarczyć do obciążenia większego napięcia, ale mniejszego prądu. Tym samym optymalne ze względu na niezniekształconą moc dopasowanie wypadnie dla większego Raa niż w trybie pentodowym. I przy Raa =10k należy oczekiwać mniejszego ubytku maksymalnej mocy niż przy pozostawieniu niezmienionej Raa w warunkach głębokiego UL.
A to już insza inszość, ale mamy tu szklany sufit w postaci kwestii ekonomicznej, więc chyba nic lepszego nie znajdziemy.Bardziej bym się martwił czy tych transformatorów nie nawinięto na odwal się, podobnie jak znanego i bliźniaczo podobnego TGL20/002 od Indela. One też mają Raa=10k, ale połówki uzwojenia anodowego wykazują rezystancję 145/156 omów co nie świadczy dobrze o symetrii ułożenia uzwojeń.
I zarazem dalszy spadek zniekształceń: 0.7% zamiast 1,7% jak to jest przy 20%. Ale ta karta przewiduje Raa=8k. Spodziewam się że zwiększenie Raa do 10k zwiększy moc niemal 1.25 raza, tj do jakichś 13,5W. Wzrosną też nieco zniekształcenia, w zamian za to polepszy się tłumienie głośnika. Więc nie będzie tak źle.kubafant pisze: śr, 19 maja 2021, 09:30Załączam kartę katalogową Mullarda. Zastosowanie odczepu przy 20% uzwojenia a nie przy 43% (jak to jest przyjęte dla EL34) powoduje znaczne zwiększenie dostępnej mocy wyjściowej - o ok. 50%Tomek Janiszewski pisze: wt, 18 maja 2021, 22:44 Oznacza to że w trybie głębokiego UL lampa może dostarczyć do obciążenia większego napięcia, ale mniejszego prądu. Tym samym optymalne ze względu na niezniekształconą moc dopasowanie wypadnie dla większego Raa niż w trybie pentodowym. I przy Raa =10k należy oczekiwać mniejszego ubytku maksymalnej mocy niż przy pozostawieniu niezmienionej Raa w warunkach głębokiego UL.![]()
Wystarczy aby miał generator akustyczny oraz oscyloskop, to sobie skleci kompensator jak za króla Ćwieczkakubafant pisze: śr, 19 maja 2021, 12:11 Tym ciekawszy byłby eksperyment, ale przypuszczam, że Kolega Szrotmajster nie dysponuje miernikiem zniekształceń.
Albo po prostu wykorzysta kartę dźwiękową...Tomek Janiszewski pisze: śr, 19 maja 2021, 14:17Wystarczy aby miał generator akustyczny oraz oscyloskop, to sobie skleci kompensator jak za króla Ćwieczkakubafant pisze: śr, 19 maja 2021, 12:11 Tym ciekawszy byłby eksperyment, ale przypuszczam, że Kolega Szrotmajster nie dysponuje miernikiem zniekształceń.![]()
To nie jest wiedza tajemna. Jak będzie zainteresowanie to wytłumaczę co i jak.Tomek Janiszewski pisze: śr, 19 maja 2021, 14:51 O ile potrafi. Ja natenprzykład nie potrafię, i muszę z tym żyć.
Witam!Pixel pisze: czw, 20 maja 2021, 22:00 Raczej cel do zrealizowania. Odnośnie chassis, poszukaj pełnych korytek kablowych z BAKS-a. Ostatnio nie uratowałem od zezłomowania kilkudziesięciu metrów z demontażu. Nawet nie było z kim gadać, "bo zasady"...
A były to takie: http://katalog.baks.com.pl/produkty/kbp ... egory_id=5