Jest gdzieś jakaś lista oznaczeń lamp z "normalnych" na "ruskie" i w drugą stronę? Bo widzę, że dużo się tu mówi o lampach operując oznaczeniami innymi niż jak w Polsce. Czytam, szukam i nie wiem o jakich lampach mówicie
6P14P to chyba EL34 o ile dobrze myślę, ale pewnie się mylę . No ni licha nie mogę skumać tych "ruskich" nazw. Jakieś linki może? Jakaś tabelka co bym mógł sobie toto wydrukować?
Trabi pisze:
Jest gdzieś jakaś lista oznaczeń lamp z "normalnych" na "ruskie" i w drugą stronę? Bo widzę, że dużo się tu mówi o lampach operując oznaczeniami innymi niż jak w Polsce. Czytam, szukam i nie wiem o jakich lampach mówicie :(
6P14P to chyba EL34 o ile dobrze myślę, ale pewnie się mylę :D . No ni licha nie mogę skumać tych "ruskich" nazw. Jakieś linki może? Jakaś tabelka co bym mógł sobie toto wydrukować?
Jak chodzi o odppowiedniki to praktycznie każdy katalog je zawiera, a wyjaśnienie radzieckiego systemu oznaczeń lamp jets np. na mojej stronie.
Witam
Potrzebuję dane lampy ECL86 i TO2, gdyż sądziłem że mam, ale gdzieś posiałem a w moim starym katalogu z 1960 r. nie ma ECL86. Podobno jest gdzieś wykonany wzmacniacz na PCL86, może by udało się zastosować ECL 86. Nawet gdzieś mi to mignęło (wiadomość o tym) przed oczyma na forum.
Pozdrowienia
Roman Makaj
Roman Makaj pisze: Podobno jest gdzieś wykonany wzmacniacz na PCL86, może by udało się zastosować ECL 86. Nawet gdzieś mi to mignęło (wiadomość o tym) przed oczyma na forum.
Z ECL86 zamiast PCL nie ma problemu, różnica jest w żarzeniu. Dla PCL (telewizyjnej) jest to prąd 300mA (napięcie wtedy 14-15V), zaś dla ECL to 6,3V.
Na ogół ludzie potrzebują odwrotnie, bo o telewizyjne lampy ze starych zapasów łatwiej...