Co by tu kupić (na zapas)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Co by tu kupić (na zapas)
Rzecz w tym, że wielu oczekuje natychmiastowych efektów. To ma działać już, teraz.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Typowe lampy do wzmacniaczy m. cz. oraz transformatory są obecnie zbyt drogie dla młodych elektroników. Duża część lamp śmieciowych powinna nadawać się do odbiorników np: EF80, PCF801 lub nadajników KF np: PL83, PL504, jednak krótkofalarstwo to ginące hobby.cirrostrato pisze: ↑śr, 7 kwietnia 2021, 08:10rynek lamp naprawdę pilnie obserwuję, totalny zastój, czyżby młode pokolenie nie interesowały już elektrony latające w próżni...
Ratujmy stare tranzystory!
Całkiem możliwe. Zobacz co się dzieje w projektach na Elektrodzie. W sumie też zastój, najczęściej pomysły z gatunku obracającego się wyłącznie wokół informatyki w modnych aktualnie tematach. Nieliczni Mohikanie projektujący i budujący samodzielnie sensowne zespoły głośnikowe albo wzmacniacze, wysypy zasilaczy z Electronic-Labs i długo, długo nic.cirrostrato pisze: ↑śr, 7 kwietnia 2021, 08:10 rynek lamp naprawdę pilnie obserwuję, totalny zastój, czyżby młode pokolenie nie interesowały już elektrony latające w próżni...Pozdrawiam.
A do tego w związku z próżnią wysokie napięcia, co już dla wielu osób wydaje się barierą nie do przejścia...
No i ta presja na nowoczesność, a lampy przecież są anachroniczne, choćby nie wiem jak dopracowane i zaawansowane.
I jeszcze jedna kwestia, kto z pokolenia w wieku produkcyjnym, ma dziś czas na ślęczenie nad starymi podręcznikami. Czas to pieniądz, odległe miejsca pracy wymuszają długie dojazdy, zostaje na hobby czasem sobota albo niedziela, choć i to nie zawsze.
785mm
-
- 6250...9374 posty
Moja aukcja https://allegro.pl/oferta/transformator ... 0570883294 za drogo(?)...... do tego TS40 (ok. 50zł), dwie PCL86 po kilka zł (jeszcze) i do roboty. I dlatego, przy takich cenach TG, na razie nie kombinuję z nawijaniem ,,na wynos'' prostych pięciosekcyjnych trafek do SE np. 5,2k/8ohm do EL84 (moje typy to PL841 bo mam) czy 7,2k/8ohm do EBL21.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Wydaje mi się że jeszcze jakieś 15 lat temu wzmacniacz lampowy do tego kino domowe było synonimem luksusu
Teraz to się zmieniło , nawet samochód przestaje być uosobieniem zamożności
Jak mówisz i braku gotówki to zobacz ilu młodych ludzi ma wypasione komórki
Zupełnie zmienił się sposób słuchania muzyki w przewadze są urządzenia mobilne, wśród moich znajomych coraz więcej osób nie nawet telewizora nie mówiąc o zestawie hi-fi
Teraz to się zmieniło , nawet samochód przestaje być uosobieniem zamożności
Jak mówisz i braku gotówki to zobacz ilu młodych ludzi ma wypasione komórki
Zupełnie zmienił się sposób słuchania muzyki w przewadze są urządzenia mobilne, wśród moich znajomych coraz więcej osób nie nawet telewizora nie mówiąc o zestawie hi-fi
-
- 6250...9374 posty
Może nie powinienem wyskakiwać z radami ale co tam....wiele firm na Allegro ( i nie tylko) sprzedaje lampy, ceny jakie sa każdy widzi ale wystarczy zapytać o cenę (nIe wolno użyć zwrotu w pytaniu POZA ALLEGRO!!!!, ja proszę o kontakt na pw) za jaką cenę sprzedadzą jak się kupi nie jednostkowo (lubię pytać o cenę za 100 sztuk lub wielokrotność...mogłem się ostatnio targować ale przy full zakupie 1980sztuk) i ceny wbijają w parkiet.....polecam.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Nie wiem, czy to już było. Na wszelki wypadek dodaję jakby trafił się na złomowisku sprzęt z takimi wyświetlaczami np: Meratronik E317 i zaszła potrzeba ich wymiany.
https://allegro.pl/oferta/cqzl-16-wyswi ... 0595068888
Nie wiem, czy to już było. Na wszelki wypadek dodaję jakby trafił się na złomowisku sprzęt z takimi wyświetlaczami np: Meratronik E317 i zaszła potrzeba ich wymiany.
Co prawda lamp nie kupuję bo sam mam ich sporo, często dzwonię po sprzedających, nie tylko na Allegro, szukam elementów i podzespołów z epoki np: potencjometry, przełączniki, itp.cirrostrato pisze: ↑śr, 14 kwietnia 2021, 11:43 Może nie powinienem wyskakiwać z radami ale co tam... wiele firm na Allegro (i nie tylko) sprzedaje lampy, ceny jakie są każdy widzi ale wystarczy zapytać o cenę (nie wolno użyć zwrotu w pytaniu POZA ALLEGRO!!!!, ja proszę o kontakt na PW) za jaką cenę sprzedadzą jak się kupi nie jednostkowo (lubię pytać o cenę za 100 sztuk lub wielokrotność... mogłem się ostatnio targować ale przy full zakupie 1980 sztuk) i ceny wbijają w parkiet... Polecam.
Ratujmy stare tranzystory!
Cena jak dla mnie kosmos, ale może kol. Cirrostrato użyje swoich technik negocjacjiAZ12 pisze: ↑śr, 14 kwietnia 2021, 13:16 Witam

Ja bym zakupił 24szt.
-
- 6250...9374 posty
Do 18 sztuk nie muszę negocjować bo mam w szufladzie (kupiłem jakoś tak w 1989, opakowanie zbiorcze fabryczne), czy mam więcej (chyba tak...) oto jest pytanie ale poszukam, dodatkowo CQZL17 x9 wyświetlające +/- i jedynkę, jak przyjdziesz ponegociujemy przy kawie. Ja się dopiero rozpędzam bo zbieram kasę na pustaki na ściany, drewno na więźbę dachu, ocieplenie....ale jak wystawiłem w poniedziałek IN-12 to cały czas ludzie pytają czy nie mam więcej, co mam nie mieć.......Oprocentowanie w bankach lokaty terminowej (wiem, powtarzam się...) jest jakie jest, nawet kupując ciekawe (i to jest pytanie jakie ...) lampy w ciągu roku zarobicie, sprzedając je, minimum 100% , daje do myślenia.....
-
- 6250...9374 posty
- kubafant
- 2500...3124 posty
Nie wiem czy warto wiązać z nimi jakieś nadzieje. To pentody do stopni w.cz. i p.cz., o charakterystyce regulacyjnej. Do audio nadają się słabo, albo wcale (ciekaw jestem jak duże wprowadzają zniekształcenia). No i ostatecznie to lampy subminiaturowe, co w moich oczach jest wadą, ale być może nie każdy tak uważa. Moim zdaniem ich znaczenie będzie w przyszłości marginalne.
W niższej od tej cenie kupiłem niedawno (kilka miesięcy temu) porządne lampy miniaturowe (heptal = tanie podstawki) - 6AU6, które nawet w karcie mają wymienione zastosowanie m.cz.
Oczywiście zachęcam, jak Kolega Henryk do inwestowania w lampy. Wiadomo, na ziemię nie każdego stać
W niższej od tej cenie kupiłem niedawno (kilka miesięcy temu) porządne lampy miniaturowe (heptal = tanie podstawki) - 6AU6, które nawet w karcie mają wymienione zastosowanie m.cz.
Oczywiście zachęcam, jak Kolega Henryk do inwestowania w lampy. Wiadomo, na ziemię nie każdego stać

lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 6250...9374 posty
Akurat tych baniek nie polecam, charakterystyka siatkowa (vide Frank) jakaś dziwna ale.....w necie mnóstwo opisów wzmacniaczy od Chińczyka na tych lampach a ludzie się zachwycają brzmieniem co mnie jeszcze bardziej zadziwia.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
~ EF71cirrostrato pisze: ↑śr, 14 kwietnia 2021, 17:36 https://allegro.pl/oferta/lampa-5899-th ... 0611994257
= EF94
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 6250...9374 posty
Pentody głośnikowe https://allegro.pl/oferta/lampa-5902-fs ... 0612057290 schematy w sieci są, takie szpeja też sa do kupienia a rdzenie do nich mam https://allegro.pl/oferta/karkas-ei-48- ... 9421112785 do PP na 5902 idealne gdyby nie moje opory aby uzwajać bez izolacji warstw bo miejsca mało ale może trzeba zrobić pierwszą próbe tylko z izolacją międzyuzwojeniową a same uzwojenia motać masowo. A tu też chyba ciut taniej https://allegro.pl/oferta/lampa-radziec ... 7352759570 a to w zastosowaniach praktycznie EF80 tylko nie noval. Pośpiechu nie ma, mają tego od metra ale np. 6C5 też dużo było i się zmyło.