Przyszła ostatnia partia płytek - tej z sondą MMIC:
Już zacząłem montaż 3 sztuk - dla różnych wariantów (RF, RF + AD8307, RF dla pomiarów pól magnetycznych).
Część płytek sobie zostawię jako żelazny zapas

Natomiast pozostałe płytki są do wzięcia za free (tylko cena przesyłki - niestety mogę wysłać tylko kurierem).
Mamy zatem do oddania w dobre ręce:
Płytka sondy RF+MMIC+AD8307 - 16szt.
Płytka sondy RF+AD8307 - 14szt.
Płytka sondy RF - 14szt.
Płytka generatora szumu - 4szt
Chętnych zapraszam na priv

Dla uzupełnienia dokumentacji zamieszczam jeszcze schemat oraz ibom dla generatora szumów:
Generator generuje szumy na poziomie 6-7V p-p przy zastosowanych wzmacniaczach MMIC typu ERA-1SM, które mają wzmocnienie 12,5dB. Zastosowanie innych układów MMIC mających np. wzmocnienie 22dB powinno jeszcze podwyższyć poziom napięcia wyjściowego (jeśli to dla kogoś mało).
Potencjometr służy do wyrównania charakterystyki w funkcji częstotliwości.
Z moich pomiarów wynikało, że poziom napięcia wyjściowego był stały do ok 50MHz, potem zaczynał się spadek.
Ponieważ układy MMIC pracują na stosunkowo dużym prądzie (ok 40mA) rezystory doprowadzające zasilanie do nich dosyć mocno się grzeją (wydziela się na nich ok. 0,5W mocy) - dałem tutaj dość duże rezystory 1W SMD, ale i tak osiągają one przy napięciu zasilania 15V temperaturę ok. 60stC - bez zamykania płytki PCB w obudowie.
Dlatego w sondzie z układami MMIC lepiej będzie dać mniejsze napięcie zasilania (9V) i zmniejszyć owe rezystory do wartości 150R - w cienkiej rurce będzie dużo mniej miejsca na chłodzenie.
Przy zastosowaniu innych układów MMIC lub napięcia zasilania należy dobrać owe rezystory w/g karty katalogowej producenta.
Zastosowane w filtracji zasilania dławiki również powinny wytrzymać conajmniej 50mA prądu zasilania - nie mogą to być bardzo miniaturowe dławiki (na PCB jest stosowne miejsce na większe dławiki).