Co by tu kupić (na zapas)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- taipan3
- 1250...1874 posty
Re: Co by tu kupić (na zapas)
Proste kontruk je Tatusia znam zrobiłem nawet z niego dwa projekty
- taipan3
- 1250...1874 posty
Ale wiecie co mam chyba jakieś 8 szt. Gu-50 mogę zrobić. na próbę
- taipan3
- 1250...1874 posty
Albo muszę się wziąć za moje 300B transformatory głośnikowe już mam , sieciowe nie wiem ???ale chyba są
To co 300B jakby ktoś miał dobry schemat to proszę o pomoc . Transformatory głośnikowe już mam , chciałem napisać trafa ale moderatorzy nie lubią tego określenia.
(Posty scalono)
To co 300B jakby ktoś miał dobry schemat to proszę o pomoc . Transformatory głośnikowe już mam , chciałem napisać trafa ale moderatorzy nie lubią tego określenia.
(Posty scalono)
- kubafant
- 2500...3124 posty
I słusznie, trzeba dbać o język!
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
- taipan3
- 1250...1874 posty
Kuba masz pomysł na schemat , coś starego z tego złotego okresu lamp.
Jestem już zaszczepiony i powoli wraca mi chęć do życia i wszelkiego typu szaleństw np 300B
Jestem już zaszczepiony i powoli wraca mi chęć do życia i wszelkiego typu szaleństw np 300B
- kubafant
- 2500...3124 posty
Mam schematów na tony! Bardzo lubię ten zbiór: http://lilienthalengineering.com/100-am ... t-your-hat
Pełno tu dziwactw i panuje tu osobliwe pomieszanie z poplątaniem, ale dość ładnie widać tendencje jakie kierowały zmianami w elektronice wzmacniaczy na przestrzeni lat, jak rozwijały się stare idee i jak wprowadzano nowe, nieznane wcześniej. Cała lista to lektura na kilka godzin, a z mniej pobieżnym czytaniem schematów - jeszcze na dłużej, ale moim zdaniem warto. Nic tak nie uczy, jak analiza rozwiązań naszych światłych Poprzedników!
Pełno tu dziwactw i panuje tu osobliwe pomieszanie z poplątaniem, ale dość ładnie widać tendencje jakie kierowały zmianami w elektronice wzmacniaczy na przestrzeni lat, jak rozwijały się stare idee i jak wprowadzano nowe, nieznane wcześniej. Cała lista to lektura na kilka godzin, a z mniej pobieżnym czytaniem schematów - jeszcze na dłużej, ale moim zdaniem warto. Nic tak nie uczy, jak analiza rozwiązań naszych światłych Poprzedników!
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/telam-pl-841- ... 0461245637 Nie moje ale też mam pudełkowe, jakby ktoś potrzebował zapraszam pw, cenę jak zwykle proponuje kupujący.
Wow - dzieki za link !kubafant pisze: ↑czw, 21 stycznia 2021, 19:37 Mam schematów na tony! Bardzo lubię ten zbiór: http://lilienthalengineering.com/100-am ... t-your-hat
Fantastyczna lektura 'do poduszki' i nie tylko

-
- 6250...9374 posty
Nie o lampach, ale i nie o polityce: wybieram się w tygodniu do sklepu AVT, blisko i mają fajne ceny, przejrzałem plan zakupów i......inflacja podobno jest jakaś choć przodujemy w Europie, ceny elementów (kilkanaście pozycji, typowe elementy bierne) w sklepie AVT w interesującym mnie asortymencie (mam wcześniejszy taki spis) w górę o 100-450% od końca zeszłego roku... Fakt, było wcześniej tanio (pojęcie zresztą względne...), jest "mniej tanio'', ale żeby aż taki skok......A tu https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 0479616018 ot tak kupiłem, nie bardzo wiem po co ale może wnuk coś z tym kiedyś zrobi.
-
- 6250...9374 posty
Co tak słabo https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 0181424493 cena dobra, lampki NOS, mocniejsze od AZ1, cokoły ,,typowe'' (podstawki ,,stalowe'' niestety w niezbyt miłych cenach nawet używki) a zainteresowanie mikre, dla siebie mam a wy?
... AZ4 znamy i mamy. Ino te cokoły to do podstawek bocznostykowych/bocznokontaktowych, a nie stalowych/specjalnych / Telefunkena /
.

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Można przecież przylutować przewody do bocznych wyprowadzeń i założyć cokół oktalowy...
Można przecież przylutować przewody do bocznych wyprowadzeń i założyć cokół oktalowy...
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/10-x-ubl21-tu ... 0579667193 Trochę dużo sztuk w jednej ofercie (sprzedający poprzednio, na moją sugestię, zmniejszył ofertę do pięciu sztuk w partii, poszły w oka mzik, nie ja kupiłem) ale jak na dziś cena chyba nie poraża. A biorąc pod uwagę, że inflacja chyba jeszcze naprawdę nie wystartowała i czeka w blokach startowych to może warto częściej sięgać do kieszeni.....
- taipan3
- 1250...1874 posty
Ale okazja raczej kiepska w lampyelektronowe są po 54 PLN i można kupić dowolną ilość sztuk .
-
- 6250...9374 posty
Nigdy nie mów nigdy, jak aukcja nie dojdzie do skutku napisz do (niekoniecznie tego) gościa, bywa ciekawie, w ten sposób kupiłem dużo lamp, z UBL21 mam dwie NOS, u mnie małe zastosowanie. Jest jeszcze sporo lamp na All o konkretnym zastosowaniu czyli nie EY86/PY88, ceny od 3,50zł, rynek lamp naprawdę pilnie obserwuję, totalny zastój, czyżby młode pokolenie nie interesowały już elektrony latające w próżni...Pozdrawiam.