Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Elektrośmieci
Tak, jest tam cewka przypisana do odpowiedniego napięcia.
Kolejna zdobycz to czechosłowacka Tesla Talisman z końca lat 40. Wnioskuję po prostokątnych obudowach filtrów. Mankamenty to brak skali, koła napędu kondensatora strojeniowego i pokręteł. Jest to ponoć rzadka u nas wersja 3- zakresowa D S K. Z kołem raczej sobie poradzę. Dorobię ale skan skali byłby mile widziany. Wiem, że to radio bez transformatora sieciowego. Będę ostrożny a w sobotę poszukam na graciarni transformatora separacyjnego.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Koło napędowe można by wydrukować na drukarce 3D lub odlać:
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f= ... yj#p302683
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f= ... k&start=30
Koło napędowe można by wydrukować na drukarce 3D lub odlać:
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f= ... yj#p302683
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f= ... k&start=30
Ratujmy stare tranzystory!
Zacznę od kupna lub wykonania stołu - biurka "warsztatowego" Poustawiam sprzęt tak by praca była przyjemnością. Każda porada jest cenna.
- marcin12011
- 25...49 postów
Witam. Skalę do radia Talisman znajdziesz tu: http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000019
Z dzisiejszych zdobyczy mam między innymi ten przyrząd. Panowie, do czego to służy?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Prawdopodobnie jest to skrzynka z kondensatorami. Sprawę rozstrzygnęło by otwarcie tego cudaka.
Prawdopodobnie jest to skrzynka z kondensatorami. Sprawę rozstrzygnęło by otwarcie tego cudaka.
Są, i to nawet sporo. Wieczorem zajmę się tym urządzeniem bo teraz walczę z kolejnym nabytkiem Nordmende Fidelio S300 Stereo. Gotuje się kondensator 3x50uF 350V Będę musiał go czymś zastąpić.
Już wiem. Jak pisałeś wewnątrz są kondensatory a połączone są tak, że
Pomiędzy gniazdem 0 a 10pF jest stała pojemność 10pf następnie (też stałe) 0-50pF i 0-100pF
Natomiast pomiędzy gniazdem 0 - 500pF-500uF można za pomocą przełącznika obrotowego wybrać wartość pojemności w przedziale 500pF do 500uF
Szkoda, że napięcie robocze kondensatorów to tylko 100V.
Już wiem. Jak pisałeś wewnątrz są kondensatory a połączone są tak, że
Pomiędzy gniazdem 0 a 10pF jest stała pojemność 10pf następnie (też stałe) 0-50pF i 0-100pF
Natomiast pomiędzy gniazdem 0 - 500pF-500uF można za pomocą przełącznika obrotowego wybrać wartość pojemności w przedziale 500pF do 500uF
Szkoda, że napięcie robocze kondensatorów to tylko 100V.
-
- 3125...6249 postów
Do układów tranzystorowych zwykle się nada.
Dałem za to 20zł a, że się przyda to nie wątpię bo już podałem zastępczą pojemność przy diagnozowaniu fajnego odbiornika RFT z lat 60. Najgorsze jest to, że dziesiątki a nawet setki takich i lepszych sprzętów mijałem "obojętnie" bo szukałem wtedy innego rodzaju skarbów. Cóż.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Kilka tygodni temu też chciałem coś większego uratować z pobliskiego złomowiska, ale musiałem odpuścić z powodu zmniejszającej się ilości miejsca w garażu.
Dzisiaj na graciarni łowów fajnych nie było. Multimetr (takie byle co) za 10zł, mały wzmacniacz za 10zł i szpulka fajnego woskowanego sznurka (bardzo mocnego) o średnicy ok 1mm. Nie wiem czy nada się do napędu skali ale jako ślizg do wskaźników będzie super. Da się zauważyć, że utrudnienia na granicy zubożają ofertę 

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Ostatni nabytek, nielampowy, ale dość stary bo z lat 70.
Ostatni nabytek, nielampowy, ale dość stary bo z lat 70.
Jesli będę mógł chodzić (siadł mi kręgosłup) to poszukam w sobotę fajnego tranzystora samochodowego dla Ciebie. Ja w tę sobotę obłowiłem się okrutnie, za 40zł wziąłem torbę kabli połączeniowych bnc, bananowych i innych. Wreszcie koniec z przełączaniem kabli. Mam wszystko do wszystkiego. Do tego radio Romans - niestety po domorosłym grzebaczu ale już się odezwało. Przydała by się instrukcja strojenia... dla wprawionego pewnie to rutynowa czynność, ja będę się uczył.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Mam nowszego ale podobnego Philipsa stereo i na kasety. Sprawny choć nowy pasek by się przydał, mój jest w bardzo ładnym stanie, końcówki mocy na TBA810S, tak więc 3-4W na kanał, dooopy nie urywa.