HaMar pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 17:10 Przepraszam, nie bardzo rozumiem kontekst tego co podkreśliłem w Twojej wypowiedziWszystkie pozostałe też są AD.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
HaMar pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 17:10 Przepraszam, nie bardzo rozumiem kontekst tego co podkreśliłem w Twojej wypowiedziWszystkie pozostałe też są AD.
Płytki "wyglądają" dobrze. Osobiście twierdzę że co dobrze wygląda - dobrze działa. Nie wiem czy masz narzędzia do optymalizacji RF na PCB, pozwalają one na wybór pomiędzy szerokością i kształtem ścieżek a pojemnościami międzyścieżkowymi. Bez nich, robienie tego "na czuja", nie ma zbytnio sensu. Inna sprawa czy dla Twoich/naszych potrzeb jest to konieczne? Ja bym tu nie przesadzał.Jado pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 21:53 Być może powinienem jeszcze poszerzyć szerokość ścieżek do szerokości padów elementów SMD (w tej chwili szerokość ścieżek wynosi 0,7mm dla elementów i 1mm dla zasilania).
Uwagi j.w., nie kombinujmy bez potrzeby. Z dwoma zastrzeżeniami:Jado pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 21:53 Czy jest sens dodawać więcej przelotek? - mogę dać i na całej długości płytki - wzdłuż linii masy. Ale przy każdym elemencie łączącym się z masą jest przelotka, tuż przy padzie. Może lepiej dać szerszą linię masy (tą na górnej warstwie) np. 2mm zamiast 1mm?
Moim zdaniem, nie zaszkodzi ale to zupełny przerost formy nad treścią. 10MOhm to nie tak znów wiele, a tor sygnałowy jest AC więc ewentualny niewielki dryft DC spowodowany upływnościami powierzchniowymi nie powinien mieć wpływu na pomiar. Oczywiście płytkę lutujemy niekorozyjnymi topnikami i myjemy po tej czynności!Jado pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 21:53 Zastanawiam się nad sensem wycinania PCB wokół kondensatora - gdyby chodziło o zwiększenie rezystancji, to ok. Ale tam mamy rezystor 1MOm, który i tak się zamyka przez kondensator do masy, więc rezystancja i tak jest przez ten rezystor wymuszona (u nas jest 10MOm).
Ale zawsze można wykonać dwa nacięcia odcinające pad wejściowy od pozostałej części płytki PCB![]()
A może by wstawić ERA-5SM (+ew dobierany tłumik) aby sonda pokazywała "mniej więcej" prawidłowe wartości?