... moja obiektywność

... na dużych gapów nie było. Aczkolwiek oznaczenia cyfrowe sugerują rok 1945. Na RV-ce jest napis ,,Wermacht,, .
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
... moja obiektywność
... na dużych gapów nie było. Aczkolwiek oznaczenia cyfrowe sugerują rok 1945. Na RV-ce jest napis ,,Wermacht,, .
... wreszcie nadszedł czas na dokończenie Króla Push-Pulla. Ukrywa się On pod przydomkiem Drewniaku- z racji drewnianej galanterii użytej do jego wykończenia. Wszelkie niedoskonałości wieku dziecięcego zostały pieczołowicie i z należnym mozołem usunięte. Wcześniej grał czysto, a obecnie jeszcze czyściej :Lisor pisze: pn, 4 maja 2020, 16:16 ... przyszedł czas na skonstruowanie wzmacniacza w najlepszym układzie -Króla Push-Pulla.
Do dzieławykorzystałem starą kopię wmacniacza WM 75 Amplifona na oryginalnych elementach, trochę złomu, śmieci, i gra
.
Trzeba było wykonać kilka niezbędnych zmian; wywalić 4 szt. EL34 / układ PP równoległy /, zastąpić je parą lamp 6S4S, zmodyfikować żarzenie lamp, dorobić regulowany minus. Pierwotnie wzmacniacz miał ok. 75 W mocy z pentod w układzie ultraliniowym, aktualnie ma mieć 15 W mocy w PP na triodach bezpośrednio żarzonych. Części wstępne i sterujące wzmacniacza pozostawiłem bez zmian.
DSC09596.JPGDSC09653.JPGDSC09654.JPGDSC09658.JPG
Jak pisałem wyżej wykorzystałem to co się dało, motorem eksperymentu było zagospodarowanie oryginalnych transformatorów głośnikowych Amplifona, które to wraz ze wzmacniaczem kurzyły się od kilkunastu lat. Można, można.
Wzmacniacz oczywiście gra czysto.