Osobny problem to zawyżone napięcia zasilania, a odbiornik nie ma możliwości zmiany z 220 na 240 V. Polecam na All stabilizatory obecnie w cenie około 220 zł, co jest cena przystępną. To najłatwiejszy sposób bezingerencyjny bezpiecznego używania naszych milusińskich.
Właśnie dziś zakładałem oczko 6E5S do Loewe-Opta Venus w miejsce bardzo słabo już świecącej EM4.
Kupiłem podstawki ceramiczne Octal a stara bocznostykowa dużo większa, nowa lampa dużo dłuższa.
Zrobiłem przy użyciu Dremelka taki "adapter" z laminatu na PCB, wyciąłem otwór , przerobiłem mocowanie oczka i pasuje, ze starej podstawki rezystor 1,5M został.
Zmierzyłem napięcie anodowe, miało być 225V a jest 230V, żarzenie zamiast 6,3V prawie 7V, nie ma przełącznika na 240V.
Stabilizator za 220zł....chyba u "Janusza biznesu". ja mam z Allegro VOLT AVR 2000VA, całą elektronikę mi zasila, łącznie z komputerem i nie wymięka.
Raz mój ojciec z głupoty i zacofania podłączył żelazko 2200W do listwy(człowiek wszystkiego nie dopilnuje, zamka w drzwiach nie mam) i nic się nie stało, nawet termik nie wywalił.
Do radyjek nie jest potrzebny taki wielki stabilizator, za około 130zł można kupić 1000VA, 500VA niewiele tańszy, nie warto.
Ja dałem 200zł z przesyłką z Białegostoku i jestem zadowolony.
U mnie jeszcze inny problem jest, wynika on z wpływu Bałtyku i zdewastowanej sieci energetycznej.
Wystarczy, że mocniej powieje lub napada większa ilość śniegu to światło miga, cały czas słychać klekot przekaźników stabilizatora.
Jeszcze gorsze są kilkusekundowe zaniki napięcia, byle burza a czasem mocniejszy deszcz i nie mam napięcia przez kilka sekund.
Po kilku razach przywracania Windows 10 powiedziałem DOŚĆ i mam UPS VOLT 1000VA, taki z czystym sinusem i stabilizatorem AVR, do tego stary akumulator AGM, który jeszcze mało wiele jest, jest to akumulator samochodowy ale do systemu START-STOP, główny router od internetu podtrzymywany jest przez mały akumulator 7,2Ah, do tego zasilacz buforowy i przetwornica Step Up/Step Down.
Nie będę wyrzucał co kilka miesięcy routerów i w kółko przywracał systemu Windows.
Nikt nie naprawia zdewastowanej infrastruktury, łąki które kiedyś zagospodarowali mennonici stały się siedliskiem ptaków a te wlatują w linie energetyczne, wszędzie krzaki w linki wrastają, wszędzie pełno warsztatów, autokomisów, szrotów, wszystko miejscowi Niemcy jak wszędzie na Kociewiu.
Często zdarza się, że jakiś debil przeciąży linię albo zwarcie zrobi, były też pożary, wtedy kilka godzin światła nie było, kilkanaście lat temu jak się jedni zapalili to TV CRT zgłupiał, tuner SAT zaczął się sam rozstrajać(to był stary analog Pace) a lodówka rumotała, jakby chciała na Marsa polecieć.
Załączam zdjęcie uratowanego radia z nowym oczkiem, puszka po piwku....w Dino Piasta mają, całkiem OK piwko.
Oczywiście nie wymieniałem oczka po piwku, bo jakbym "wykitował" po kopie anodowym to by mi w akcie zgonu wpisali "COVID-19".
"Dwie rzeczy na tym świecie są nieskończone, Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie mam pewności co do tej pierwszej" A.Einstein
I właśnie ulegliśmy masowej głupocie o nazwie "COVID-19", mądrzeć będziemy długo, człowiek ze schodów spadnie i się zabije, zginie w wypadku samochodowym, zabije go prąd czy nawet zapije się jakimś g..... też mu "COVID-19" wpiszą.