Jak czyscić podstawki lampowe?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Jak czyscić podstawki lampowe?
Do czyszczenia przełączników nadaje się świetnie środek do czyszczenia srebra dostępny w każdym markecie budowlanym , testował to Reduktor Szumu przy okazji naprawy jakiegoś wzmacniacza . Przed czyszczeniem styki w przełączniku był dosłownie czarne a po czyszczeniu wyglądały jak by przełącznik dopiero co wyjechał z fabryki a był to jakiś japoński wzmacniacz do którego oryginalne przełączniki są w Polsce nie osiągalne ( trzeba je było by sprowadzać z ebaya z co graniczy z opłacalnością ). Środek jest silnie żrący ale za to wystarczy przetrzeć styki szczoteczką do zębów i już robią się srebrne .
-
- 25...49 postów
Ja używam środka do czyszczenia biżuterii, chyba Argentum (srebro)się nazywa. Nie mam go przed sobą więc może się mylę z nazwą. Skład jest opisany jako H2SO4 i kwas alifatyczny. Octem to nie śmierdzi więc może mrówkowy? Proces czyszczenia starych 60 letnich podstawek loktal NOS jest niezwykle spektakularny. Pozdrawiam
- kubafant
- 2500...3124 posty
Nabyłem ten środek kilka dni temu. Karta charakterystyki zdradza, że zawiera m.in. tiomocznik, który w środowisku kwaśnym roztwarza siarczek srebra. No, zobaczymy. Na razie mam inne zajęcia i nie mam czasu na podstawki.
Pozdrawiam,
Jakub
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Tylko trzeba pamiętać, że srebro zamienione na siarczek, a następnie usunięte - znika - przy grubym styku np. w przekaźniku, pod spodem mamy następną warstwę srebra, która "wychodzi na światło dzienne" i błyszczy. Jeśli natomiast blaszka jest np. z mosiądzu, a całą warstwę srebra już zeżarło i zamieniło na siarczek, to po użyciu preparatu spod spodu wyjdzie mosiądz.
Musiał by to być preparat, który zamienia siarczek srebra z powrotem na srebro, które trwale łączy się z poprzednim podłożem.
Kiedyś robiłem próby z elektrochemicznym usuwaniem siarczku (woda z solą + aluminium), ale też to nie działało - w kondensatorach ceramicznych napylona warstwa srebra znikała i zostawała sama ceramika.
W tym wypadku lepiej się sprawdziły trymery wykonane z mosiężnych blaszek oddzielonych miką, których pojemność zależała od ich odległości.
Mosiądz ściemniał, ale go "nie wyżarło"
Musiał by to być preparat, który zamienia siarczek srebra z powrotem na srebro, które trwale łączy się z poprzednim podłożem.
Kiedyś robiłem próby z elektrochemicznym usuwaniem siarczku (woda z solą + aluminium), ale też to nie działało - w kondensatorach ceramicznych napylona warstwa srebra znikała i zostawała sama ceramika.
W tym wypadku lepiej się sprawdziły trymery wykonane z mosiężnych blaszek oddzielonych miką, których pojemność zależała od ich odległości.
Mosiądz ściemniał, ale go "nie wyżarło"

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"