Radio Relaks CCIR

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Radio Relaks CCIR

Post autor: Tomek Janiszewski »

Alek pisze: sob, 13 lutego 2021, 12:47
Tomek Janiszewski pisze: sob, 13 lutego 2021, 09:29 Kto śledzi także pozostałe działy Forum - wie dlaczego przez tyle dni mnie tu nie było.

Śledzę pozostałe działy i doprawdy nie wiem :| .
Nie tylko śledzisz, ale nawet sam się tam odezwałeś :lol: I nadal twierdzisz że nie wiesz dlaczego zniknąłem z niniejszego tematu? :twisted:

Pozdrawiam
Tomek

Ps. Tymczasem napisałem swój pierwszy post na forum Unitry (gdzie już dawno założyłem konto, aby móc ściągać schematy), w temacie w którym piętnuje się grzebanie. Pochwaliłem się w jaki sposób zgrzebałem swoje kolumny ZG25C czy jak im tam było, bo oznaczenia zmieniano w miarę upływu czasu. Zmieniały się też głośniki, tylko zwrotnica pozostawała niezmieniona, póki sprzęt nie trafił w moje ręce. Ku mojemu zaskoczeniu taki postępek spotkał się z... aprobatą, nie to co na Elektrodzie:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... l#13390819
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

Ależ oczywiście, że nadal podtrzymuję moje twierdzenie :idea: . I naprawdę nie wiem: Mając bowiem sporo czasu na pisanie, możesz przecież równomiernie odpowiadać w wielu wątkach, w których wykazujesz aktywność. Pisząc krócej, ale w większej liczbie wątków dałbyś szansę na prowadzenie dyskusji. W przypadku odpowiedzi długich, często zmienianych, z wieloma cytatami praktycznie rzecz biorąc prowadzenie dyskusji staje się już niemożliwe :oops: . Chcąc bowiem pisać odpowiedź, należałoby poświęcić na to bardzo wiele czasu, którego wiele osób po prostu nie ma. Należałoby jeszcze przy tym bardzo mocno powstrzymywać się od różnego rodzaju ripost (mniej lub bardziej kąśliwych), które napędzać mogłyby spiralę ( :!: ) różnego rodzaju przytyków. Wobec tego, często-gęsto lepiej sprawy pozostawić bez dalszego biegu...
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Nie zarzuciłem bynajmniej tematu bolerowskiej głowicy Philipsa, wręcz przeciwnie. Niedługo po napisaniu ostatniego posta trafiłem na Wolumenie na ostanie trzy NOS-y trymerów, bardzo podobnych do tych spsutych. Z oczkiem służącym do przykręcania na chasis i precyzyjnym, drobnozwojnym gwintem, niestety bez oczka na gorącej, rurkowej okładzinie.
P1080962.JPG
Trudno, trzeba zadowolić się tym co się ma. Ich pojemność wynosiła 10pF, a więc nieco więcej niż dotychczasowych. Wymieniłem oczywiście fsyskie tsy:
P1080963.JPG
P1090094.JPG
Potem - rutynowe już klejenie cienkościennego karkasu (2 warstwy papieru) bowiem 3-warstwowe ścianki okazały się za grube. Gotowe cewki geometrią i wyglądem nie różniły się od tych wykonanych dla opisanej wcześniej repliki, więc chyba nie ma sensu ich ponownie pokazywać. Pokażę za to wnętrze kompletnej głowicy:
P1090098.JPG
Na tym etapie grzebania wymieniłem także po raz kolejny C17, wstawiając tym razem 18pF. Pozwoliło to nareszcie zestroić obwód p.cz. bez wkręcania rdzenia do oporu, przy czym wzbudzenie się głowicy na p.cz. do jakiego doszło po wymianie trymerów ustąpiło po zmniejszeniu pojemności C14 (trzeba pamiętać że oryginalny miał mniejszą pojemność maksymalną).
P1090096.JPG
Po ostatecznym zmontowaniu głowicy nadal dawała się zauważyć niedoskonała współbieżność (szczególnie w górze zakresu). Można by spróbować poprawić ją włączając trymer indukcyjny w heterodynie, np. między cewką S5 a kondensatorami C10 i C11, podobnie jak zrobiłem to w replice głowicy Philipsa:
P1090102.JPG
ale na razie spróbuję jeszcze zamienić miejscami rdzenie i sprawdzić zrównoważenie mostka heterodyny, korygując pojemność trymera C14. Zresztą i tak rezultaty są obecnie bardzo dobre, nie gorsze niż w przypadku użytkowanej dotąd przebudowanej głowicy DEA. Głowica Philipsa prawie nie rozstraja się w miarę rozgrzewania się po właczeniu zasilania.
Doprowadziłem za to do porządku zaniedbywany często szerokopasmowy transformator antenowy. Oryginalny wykonany był ze zwiniętej w spiralę dookoła gwintowanego rdzenia ferrytowego plastikowej taśmy, i był już mocno sfatygowany, podobnie jak uzwojenie:
P1080970.JPG
Postanowiłem zrobić użytek z przećwiczonego wielokrotnie sklejania papierowych karkasów, tym razem nowe wyzwanie polegało na konieczności wykonania gwintu, aby możliwe było przestrajanie obwodu antenowego rdzeniem. Za drugim podejściem udało się wymodelować gwint w żywicy którą wysmarowałem wnętrze rurki, unikając przy tym przyklejenia się rdzenia. Przy pierwszej próbie musiałem oskubywać rdzeń z przyklejonego papieru.
P1090101.JPG
Uzwojenie wzorowane jest na starym (2 zwoje z odczepem pośrodku w cewce antenowej, 4 zwoje z odczepem pośrodku dla cewki katodowo-siatkowej). Cewki ściśle sąsiadują ze sobą. Tym razem wzmacniacz w.cz. o podstawie pośredniej pracuje nienagannie, głowica wykazuje duże wzmocnienie. Dlatego tylko chwilowo ustąpiła w amplitunerze miejsca grzebanej właśnie głowicy Calypso, niebawem tam powróci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Przestroiłem niedawno "Relaksa" dla znajomego, jednak niepokoi mnie temat znacznego pływania strojenia. Wydaje mi się, że odpowiada za to zarówno dryft heterodyny, jak i obwodu demodulatora stosunkowego (musiałem wykonać nowy karkas i cewki tego filtra). Zastanawiam się, czy z tego odbiornika da się wydobyć sygnał do wysterowania warikapu w głowicy. Jedna z końcówek detektora jest połączona z masą, aby z drugiej "wyciągnąć" napięcie do wysterowania oczka. Pobieżna analiza układu wskazuje, że na odczepie, z którego pochodzi m.cz., będzie występować zatem połowa napięcia kondensatora elektrolitycznego przy zerowej dewiacji - więc napięcie będzie zależało o wiele bardziej od siły sygnału, niż od odstrojenia odbiornika. Ale wiem, że powstawały podobne modele z ARCz, nie mogę tylko znaleźć schematu. Może ktoś na Forum będzie miał wiedzę w tej kwestii?
Oczywiście można też próbować "dojechać" detektor i głowicę kondensatorami zależnymi od temperatury, na przykład N1500 (bo częstotliwość odpływa w dół), ale ARCz będzie chyba bardziej przewidywalne.
Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Podlasiak »

W 68 roku zacząłem pracę w Diorze na taśmie Sonaty i niestety głowica UKF była na to niższe pasmo. Ale na sąsiedniej taśmie robili Menueta UKF na eksport. Głowica z zewnątrz nie różniła się, obudowa DEA z Wrocławia ale trymery były na śrubkę mosiężną to na eksport (wyższe pasmo). A na kraj i niższe pasmo trymery były tależykowate. A jako że taśmy były blisko siebie to wiadomo że były częste pomyłki. A przy okazji Carmen - stereo też miały głowice na wyższe pasmo tylko nazwa była inna DGS - 303. Na eksport szły też odbiorniki popularne lampowe D - 401 , nie wiem czy zgadlibyście jakie??? To nasza nazwa to Promyk - Lux, ale anglicy to brali. To co byliśmy potęgą w radiotechnice???
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Nie. Eksportowaliśmy niskie koszty pracy, jak dziś np. Bangladesz.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

k4be pisze: czw, 5 czerwca 2025, 20:46
Oczywiście można też próbować "dojechać" detektor i głowicę kondensatorami zależnymi od temperatury, na przykład N1500 (bo częstotliwość odpływa w dół), ale ARCz będzie chyba bardziej przewidywalne.
Należy kompensować termicznie heterodynę, bo głowica ulega silnym zmianom temperatury ze względu na budowę zamkniętego modułu z ,, grzejnikiem,, . Przy obecnym zagęszczeniu stacji ARcz nie zawsze się sprawdza w działaniu. :D
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tarasw »

Polecam się zapoznać:
https://youtu.be/BXGEscmUlHc

Pozdrawiam,

Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/