Kolejny wzmacniacz

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Trio
25...49 postów
25...49 postów

Kolejny wzmacniacz

Post autor: Trio »

Witam. Od niedawna zainteresowałem się lampową amplifikacją. Dotąd "popełniłem' jedyny wzmacniacz, klasyczny, Williamson, 2xel34
Dużo pracy, bo doświadczenia żadnego. Ale wg mnie gra fantastycznie
(nieśmiało się pochwalę...) To wciąga. Planuję budowę wzm. SE o sensownej (ok. 20W) mocy. Mam do dyspozycj kilka typów lamp ( 807, RL12P35, poczciwe gu50...inne o "nadwczym" rodowodzie) Niestety, moja szkolna wiedza kończy się na klasycznym PP
Jeśli ktoś z Forum dysponuje doświadczeniem z SE, b. proszę o kontakt.
Niestety "wiedzą" zrewanżowac się nie mogę, ale mam dostęp do zachodniego demobilu: Skałdnica świetnych podzespołów...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Re: Kolejny wzmacniacz

Post autor: OTLamp »

Witam
Trio pisze: Planuję budowę wzm. SE o sensownej (ok. 20W) mocy. Mam do dyspozycj kilka typów lamp ( 807, RL12P35, poczciwe gu50...inne o "nadwczym" rodowodzie) Niestety, moja szkolna wiedza kończy się na klasycznym PP
Niestety wzmacniacz SE o sensownej mocy nie będzie konstrukcją zbyt sensowną. GU50 będzie dawać duże zniekształcenia nieliniowe. Z 807 może być trochę lepiej, ale 20W z jednej lampy raczej nie otrzymasz. Jeżeli mimo wszystko chcesz się w to bawić, to raczej warto by tu zastosować jakąś większą triodę modulacyjną z rodzaju GM70, 845 itp.
Można się też bawić w lampy niskonapięciowe z rodzaju 6S33S, 6S41S itp, ale one mają z reguły mniej liniowe charakterystyki od triod modulacyjnych, które zostały stworzone do wzmacniaczy m.cz. Wadą rozwiązania z zastosowaniem lamp modulacyjnych będzie napięcie anodowe sięgające 1000V.

Wzmacnacz ładny, lubię takie miliamperomierze.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:[...] warto by tu zastosować jakąś większą triodę modulacyjną z rodzaju GM70, 845 itp.
Triodę nie za bardzo - trudno uzyskać sensowną moc bez prądu siatki, a praca z prądem siatki skutecznie utrudnia konstrukcję. Popróbuj z silniejszymi lampami nadawczymi, np GU13, GK71 - dość tanie, a przy 100W mocy strat w anodzie można już trochę poszaleć :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

20W w singlu to żaden kosmos. wystarczy zastosować po dwie EL34 połączone równolegle.
np tak: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=4127
807 poza wyglądem nie ma jakiejś zdecydowanej przewagi nad EL34.

ps. tój wzmacniacz to klasyczny Williamson, czy ultralinear?
OTLamp

tszczesn pisze: Triodę nie za bardzo - trudno uzyskać sensowną moc bez prądu siatki, a praca z prądem siatki skutecznie utrudnia konstrukcję.
Akurat z GM70 czy 845 tego problemu nie ma. Mają lewe charakterystyki, więc oddadzą przyzwoitą moc bez pracy z prądem siatki. Z 845 można osiągnąć 30W przy zniekształceniach 5%.
Trio
25...49 postów
25...49 postów

tszczesn pisze:
OTLamp pisze:[...] warto by tu zastosować jakąś większą triodę modulacyjną z rodzaju GM70, 845 itp.
Dzięki serdeczne za uwagę o pradzie siatki. Mam za sobą kilka lampowych konstrukcji "nadawczych" o mocy kilkuset w ale wszystkie pracują w klasie AB2 ( staram się żeby płytkiej) AB2 jest warunkiem sensownej sprawności. Jak rozumiem ( oj, brak doświadczenia...) śladowy prąd siatki odpada. Istotnie, do prób pozostają tylko niezłe i tanie GK-71. Moje rozeznanie mówi że 845 to lampka egzotyczna. Out-trafo nie jest problemem, przyjaźnię się z nawijaczem-fachowcem. Czy ktoś ma doświadczenia z GK-71 jako audio-SE? Strasznie mnie korci spróbowac takiego amplifikatora...
Trio
25...49 postów
25...49 postów

Zapomniałem. Wzmacniacz ze zdjęcia, w "trakcie powstawania" był właściwie wszystkim poza SE... Obecnie ( i chyba tak zostanie) to ultralinear 43%
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

a co pokazuje ten piękny ustrój na środku?
Trio
25...49 postów
25...49 postów

Boguś pisze:a co pokazuje ten piękny ustrój na środku?
Ustrój (+bocznik) po środku klamota był wpinany między anody el34 spec wajchą. Pokazywał "równowagę" kiedy ich minusy regulowane były ręcznie Obecnie służy jako zatykacz dziury.Ten wzmacniacz to mój poligon do nowej zabawy. W "poważnym" wzmacniaczu wszystko będzie (chyba...?) przemyślane
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Trio pisze: Jak rozumiem ( oj, brak doświadczenia...) śladowy prąd siatki odpada.
Nie odpada, ale utrudnia konstrukcję stopnia sterującego - nie dość że musi on dostarczyć pewnej mocy, a nie tylko amplitudy, to jeszcze obciązenie jest silnie nielioniowe - pobiera prąd tylko w szczytach sinusoidy, co jest źródłem zniekształceń. No i płynący prąd siatki, zależny od wysterowania, trzeba uważać, aby nie modyfikował punktu pracy.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

mądre i funkjonalne no i tez ładne :D
Trio
25...49 postów
25...49 postów

Taak... na razie wnioski są smutne
Z tego co widzę "w księgach" 845 to lampa "do tego"
W dodatku bardzo mi się podoba... A takich nie mam.
Tu wszelkie układy próbne nie mają sensu. Dobre Out-trafa pracujące przy 2kV są kłopotliwe, to fura pracy. Dlatego jeśli się za nie brać, to tylko za docelowe. Rozpocznę od poszukania lamp, niestety 4. Sprawdziłem: Zapas to gwarancja bezawaryjności używanego obecnie kpletu...
OTLamp

Trio pisze:Taak... na razie wnioski są smutne
Z tego co widzę "w księgach" 845 to lampa "do tego"
W dodatku bardzo mi się podoba... A takich nie mam.
Tu wszelkie układy próbne nie mają sensu. Dobre Out-trafa pracujące przy 2kV są kłopotliwe, to fura pracy. Dlatego jeśli się za nie brać, to tylko za docelowe. Rozpocznę od poszukania lamp, niestety 4. Sprawdziłem: Zapas to gwarancja bezawaryjności używanego obecnie kpletu...
Tańsza i łatwiej dostępna jest GM70. Z GK71 niczego dobrego raczej nie będzie. Ona ma prawe charakterystyki. Raczej by się nadawała do stopnia przeciwsobnego w klasie AB2. Skoro masz lampy 807, to możesz połączyć dwie równolegle. Wtedy 20W powinieneś otrzymać. Warunki pracy dla klasy A znajdziesz tu:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /4/429.pdf
Trio
25...49 postów
25...49 postów

Dziękuję za podpowiedź. Z moich doświadczeń (smutnych) wynika że najpewniej zdobycie 845 będzie łatwiejsze ( choć słono kosztowne) niż GM70 Zrobię jutro rozpoznanie, może ceny bedą do przyjęcia. Z 807 mam ten sam, co wszyscy problem: podstawki. Mam 2 szt, bez szans na więcej. Ponadto to lampa typowo w.cz.
Z innych zabaw wiem że najrozsądniej stosować lampy projektowane do właściwych zastosowań. Myśląc spokojnie: Na początku zabawy w audio, chyba nie ośmielę się stosować takich elementów. Myślałem moment o lampkach typu QB3/300 lub nawet rodziny 3-500 doskonale pracujących jako modulatory AM ( po prostu wzm. mocy audio) Jednak rozmiary, napięcia anodowe etc. są juz daaaleko poza granicą zdrowego rozsądku...
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Do 807 widzialem podstawki na Wolumenie, na Allegro tez sa czasami.
Czy to lampa typowo wcz czy nie, chyba nie ma to wiekszego znaczenia, widzialem fabryczne wzmacniacze na tych lampach.
W ukladzie PP mozna uzyskac ok 60W na kanal, tyle ze napiecie anodowe musi byc ok 600-800V.