Strojenie odbiorników z użyciem DDS+Oscyloskop i ew. SDR

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Strojenie odbiorników z użyciem DDS+Oscyloskop i ew. SDR

Post autor: Jado »

W weekend spróbuję zacząć (może się uda skończyć?) którąś z płytek - na razie z minimalnym rozmiarem, potem zobaczę jaki jest asortyment rurek aluminiowych (a może lepiej mosiężnych - dają się lutować i mają cieńsze ścianki) i dopasuję rozmiar płytki do jakiejś rurki.
Wykonanie PCB zamówimy, jak u mnie w firmie też będziemy zamawiać jakieś płytki - dorzuci się do zamówienia (legalnie).
Może do tej pory jeszcze jakieś projekty płytek powstaną - chcę zrobić ten generator szumów, choć MAR-03 widzę że jest dostępny tylko w Mouserze ( z dodatkową opłatą za odcięcie od taśmy). Czy MSA-0886 mógłby się nadać jako zamiennik?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

:arrow: Jado uzupełniając Twoje "głośne zastanowienia":
Jado pisze: wt, 12 stycznia 2021, 21:33 zastanawiam się tylko czy elementy są 0805 czy 0603? Bo tak na oko to można się pomylić ;-)
Porównam je z obudową tego scalaka AD8307.
Pomierzyłem w porównaniu z elementami "z szuflady", rezystory i kondensatory są 0805 a kondensator tantalowy 10uF/10V - 1206. Zauważ też proszę i weź pod uwagę w swoim projekcie, że na wejściu są dwa kondensatory szeregowo. Prawdopodobnie to 2x4,7pF, problemem jest tu fakt że trudno zakupić 2,2pF na napięcie wyższe niż 200V.
Jado pisze: czw, 14 stycznia 2021, 18:52 Czy MSA-0886 mógłby się nadać jako zamiennik (MAR-03)?
Niestety, nie mam doświadczenia z tymi wzmacniaczami więc tu nie pomogę :(
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

HaMar pisze: pt, 15 stycznia 2021, 11:21Prawdopodobnie to 2x4,7pF, problemem jest tu fakt że trudno zakupić 2,2pF na napięcie wyższe niż 200V.
Dawno, dawno temu używało się dwóch skręconych drucików w izolacji - pikofarady i napięcia były jak trzeba :)
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Opracowałem wstępnie jedną płytkę - tę dla sondy ze wzmacniaczem logarytmującym.

Oto schemat i pliki widoków 3D:

ActiveProbeLog_schematic.jpg

ActiveProbeLog_top.jpg

ActiveProbeLog_bottom.jpg

Przy okazji okazało się, że jest różnica pomiędzy schematem ideowym, a płytką PCB (tą ze zdjęcia wcześniej - widok od strony elementów).
Sygnał z tranzystora BF998 idzie nie do wejścia nieodwracającego (pin 8 U2), a do wejścia odwracającego (pin 1 U2).
Spowodowane jest to zapewne chęcią uniknięcia przejścia ścieżki na drugą stronę, a potem z powrotem - poprzez przelotki, co znacznie pogorszyło by parametry tej ścieżki (indukcujność).
Tak więc sygnał będzie odwrócony o 180st, co chyba nie ma większego znaczenia.
Tę zmianę uwzględniłem na moim schemacie.

Szerokość płytki to ok 10,5mm - tak wyszło z rozmiarów elementów.
Dla rurki 12mm z ALU (grubość ścianki 1mm) to będzie ciut za dużo (o 0,5mm), a dla rurki mosiężnej 12mm (grubość ścianki 0,5mm) będzie to ciut za mało (również o 0,5mm).
Mogę troszeczkę zwiększyć szerokość płytki - co będzie łatwiejsze i wówczas będzie ona pasować do rurki mosiężnej.
Chyba że wolicie aluminiową :-)

Stabilizator zastosowałem ciut inny - 78L05 - tego oryginalnego jak widzę nie ma w TME, więc po co sobie utrudniać życie ;-)

I na razie tyle.
Ostatnio zmieniony ndz, 17 stycznia 2021, 18:01 przez Jado, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Jado.

Pixel
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pixel »

Rurka o tej średnicy odda się bez wysiłku. Czy sonda musi być okrągła? lekki owal raczej by nie przeszkadzał.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

:arrow: Jado Gratulacje za chęć do pracy, wyszło bardzo ładnie :wink:
A teraz parę uwag.
- Kiedy chcesz to realizować, jeżeli mamy 2-3 dni to sprawdzę jak układ będzie działał z taką zmianą. Chociaż, wersja ze zmianą jest w sprzedaży więc ktoś to sprawdził i pewnie działa dobrze.
- Co do LD1117 w TME, czy to ten?: https://www.tme.eu/pl/details/ld1117s50 ... 1117s50tr/
A dlaczego właśnie LD1117, bo ma mniejsze szumy niż standardowe 78L05 SMD.
- Co do obudowy, tu jestem przeciwny zbytniej miniaturyzacji. Trudno się czymś takim posługiwać. Moim zdaniem lepiej zrobić milimetr większe niż mniejsze, ale to "moje zdanie".
- Co do materiału obudowy, sądzę że aluminium będzie mimo wszystko łatwiejsze w zastosowaniu. Nie trzeba malować, a zakończenia i tak trzeba będzie wykonać z tworzywa (przynajmniej przednie dla zmniejszenia pojemności wejściowej).
- I szczegół formalny, wyjście to dB Out a nie RF Out.

Układy AD6307, najtaniej będzie kupić na ALLEGRO u "Gembary". To znany poznański handlarz. Ma też LD1117, a ja sam pewnie zakupię kilka BF989, sprawdzając tym samym czy "podejdą" w tym układzie. Taki komplet to około 15PLN+nadanie (lub nie, jeżeli kupię kilka kompletów).
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

No tak - tamten ze schematu był LM nie LD - stąd nie mogłem go znaleźć.
Możemy go dać - chociaż jest większy rozmiarem i ma inną numerację nóżek, co wiąże się oczywiście z przeróbką schematu i PCB.

Co do RF to sam się zastanawiałem, że chyba lepiej było by dać Signal Out - ale może być i dB Out.

Jeśli chodzi o realizację, to nie ode mnie zależy - jeśli u nas w firmie będziemy zamawiać nowe płytki, to będę mógł dodać i tą (może kilka) moją.
Ale na razie nie mam zlecenia na projekt nowej płytki, ani uzupełnienie starych - aczkolwiek to się może zmienić z dnia na dzień :-)
Tak więc to raczej nie będzie kilkudniowy termin - raczej kilka tygodni może wyjść.
Przez ten czas trzeba opracować kilka następnych płytek i potem jak nadejdzie stosowny moment - dołączyć je do realizacji.

Jeszcze jedno pytanie o podłączenie masy pomiarowej - na którejś ze stron o tych sondach wyczytałem, że powinna być jak najkrótsza - czy więc nie powinna ona być podłączona do owego spodniego pola masy i wychodzić z przodu sondy? Kabelek z krokodylkiem, itp...
Mogę dodać gdzieś stosowne pole lutownicze na spodniej stronie.
A może można było by go (ten kabelek) dołączyć do obudowy - jeśli będzie dobrze połączona z masą?
Jakie są w tej materii Twoje doświadczenia?

Jeśli rurka aluminiowa, to trzeba wziąć nie 12 a 14mm - bo 13mm chyba nie produkują. I pod ten wymiar powiększyć PCB (do szerokości 12mm).

W opisie pinów AD tak piszą: "INP: Signal Input Plus Polarity. Normally at VPOS/2. Due to the symmetrical nature of the response, there is no special significance to the sign of the two input pins. DC resistance from INP to INM = 1.1 kΩ." - wygląda więc, że chyba można je zamienić.

Ten scalak AD - z tego co zdołałem zrozumieć z tego datasheetu - prostuje mierzone napięcie i jednocześnie wystawia sygnał odpowiadający wielkości tego napięcia w wysokości 25mV/dB? Czyli używając tej sondy nie trzeba się już wpinać do detektora?
Przydałby się jakiś opis jej użycia, bo nie wiem do końca co projektuję :lol:
Pozdrawiam

Jado.

witko
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: witko »

Witam,
jestem zainteresowany nawet kilkoma pcb.
Czy zamiast wejściowych kondensatorów SMD nie można zastosować pcb jak w
https://www.elektormagazine.com/magazin ... 0410/17818
?
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Witam,

Myślę, że można by i zrobić taki kondensator - przenikalność dielektryczna FR4 wynosi 4,5, a wzór na pojemność jest znany :-)
Zastanawiam się jednak, czy duża stosunkowo powierzchnia okładzin takiego kondensatora nie będzie zbierać zakłóceń.
Niech się jeszcze Marek wypowie na ten temat jako większy znawca w.cz. :-)

Inna sprawa o której myślę, to sama końcówka pomiarowa sondy. O ile do chwilowego pomiaru igła teleskopowa jest OK, to jednak przy strojeniu
odbiorników należało by sondę zamontować na stałe. Jakiś rodzaj haczyka czy podobnie jak to jest zrobione w sondach oscyloskopowych.
Ale to już raczej będzie zamocowane na przedniej części obudowy sondy, a nie na PCB.

Jeśli chodzi o płytki to zamówimy tyle ilu będzie chętnych :-)

Tak przy okazji tematu zamówień części - skończyły się zamówienia bezcłowe z Anglii :(
Pozdrawiam

Jado.

HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Jado pisze: ndz, 17 stycznia 2021, 21:16 Ten scalak AD - z tego co zdołałem zrozumieć z tego datasheetu - prostuje mierzone napięcie i jednocześnie wystawia sygnał odpowiadający wielkości tego napięcia w wysokości 25mV/dB? Czyli używając tej sondy nie trzeba się już wpinać do detektora?
Przydałby się jakiś opis jej użycia, bo nie wiem do końca co projektuję
Najkrócej i najdokładniej - dokładnie tak.
Jado pisze: sob, 23 stycznia 2021, 13:36 Myślę, że można by i zrobić taki kondensator - przenikalność dielektryczna FR4 wynosi 4,5, a wzór na pojemność jest znany :-)
Zastanawiam się jednak, czy duża stosunkowo powierzchnia okładzin takiego kondensatora nie będzie zbierać zakłóceń.
Ten sposób bym sobie odpuścił. Nie do końca znamy parametry RF użytego laminatu, a i (jak sam zauważyłeś) powierzchnia okładzin może zbierać zakłócenia.

Co do konstrukcji samej sondy. Ja wykonałem dwie, jedną jak na załączonych uprzednio zdjęciach a drugą obudowałem standardową aluminiową obudową na dekielku której zamontowałem gniazdo BNC zamknięte 1,1MOhm równolegle z małym trymerem 10pF i do niego podłączyłem wejścia sondy. Mogłem teraz podłączyć do tego gniazda standardową sondę oscyloskopową 1:10 lub lepiej 1:100 HV i podłączać się nią do mierzonego układu. Niestety, tracę tym sposobem na pojemności wejściowej (bo ma teraz od ok.25pF dla sondy 1:10 do ok.5pF dla sondy HV) ale mogę mierzyć znacznie większe napięcia ze znacznym podkładem DC. Niestety, druga sonda wywędrowała do kolegi krótkofalowca i do chwili obecnej nie powróciła :( :evil: więc ze zdjęć "nici".

A przy okazji, tabela konwersji mV/V (AC RF) na dB dla użytego tu układu.

_AD8307-tabela-0dB.pdf
(139.82 KiB) Pobrany 178 razy

Kolega Jado podał wprawdzie że to 25mV/dB od strony wyjścia ale nic to nie mówi (przynajmniej "na chłopski rozum"/osobom nie obeznanym ze skalą decybelową) o dynamice mierzonych napięć i to bez zmiany dzielników wejściowych.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Dokonałem stosownych przeróbek PCB - teraz chyba już wszystko jest w najlepszym porządku.
Oto widoki 3D:

ActiveProbeLog_top.jpg
ActiveProbeLog_bottom.jpg
Szerokość płytki jest dostosowana do rurki aluminiowej 14mm o średnicy wewnętrznej 12mm.
Na stronie spodniej dodałem dwa pola lutownicze - jedno dla przylutowania jakiejś sprężynującej blaszki, która dotykać będzie metalowej rurki osłony, a druga - bardziej z przodu na ew. wyprowadzenie kabelka masy zakończonego krokodylkiem czy innym chwytakiem - lub do podłączenia masy gniazda BNC, etc, etc..

Na koniec mała wizualizacja jak by to mogło w praktyce wyglądać:
Sonda_widok.jpg
Z przodu mamy - np. wytoczony z tekstolitu albo poliamidu - stożek - w którym można umieścić igłę pomiarową,
choć chyba lepiej będzie dać tam nagwintowany trzpień z mosiądzu, dzięki czemu będzie można dokręcać do niego różne igły, haczyki, itp...
Z tyłu podobny czop, tyle, że z otworami na kable - jeden kabel wlutowujemy od góry, drugi od spodu PCB - dziurki w padach są metalizowane, więc wszystko jedno od której strony PCB lutujemy.
Zatyczki można dokręcić do rurki np. 3 małymi śrubkami, rozmieszczonymi co 120 stopni.
Nie wiem czy nie warto było by obkurczyć na tej aluminiowej rurce kawałka rurki termokurczliwej, bo jeśli powiesimy sondę gdzieś w gąszczu przewodów w odbiorniku, to może ona zewrzeć do jakiegoś styku czy przewodu, gdzie idzie wysokie napięcie. A tego byśmy nie chcieli :twisted:

To oczywiście tylko propozycja podania dania ;-)
Obudowę każdy może zrobić taką, jaka mu się podoba.

Te scalaki AD8307 - u Gembary na Allegro kosztują 10zł, a w TME ok 50zł.
Ciekawe które lepsze ;-)
Pozdrawiam

Jado.

aarcz
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: aarcz »

Tutaj:https://humasklep.pl/pl/p/AD8307-SO-8-AD8307A/8087 są w podobnej cenie ale opisane jako AD (Analog Devices) .
Niestety przesyłka tylko kurier 13,99. A czy to "prawdziwe" AD to jak zwykle okaże się w praniu :D .
Pozdrowienia, jak będą ewentualnie zamawiane PCB także jestem zainteresowany.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Jado pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 14:06 Te scalaki AD8307 - u Gembary na Allegro kosztują 10zł, a w TME ok 50zł.
Ciekawe które lepsze
Głowy za niego nie dam, ale kupuję u niego od około 40 lat :shock:, jako że dawniej prowadził BOMIS. Większych wpadek nie było. Ma podzespoły ze starych (i bardzo starych) dostaw, więc raczej nie spodziewałbym się wpadki. Co do ceny, jeszcze przed dwoma laty AD8307 były średnio po 25PLN, dziś (a właściwie w zeszłym roku) ceny poszybowały w niebyt :evil: . TME raczej nie chomikuje zapasów więc ceny ma "aktualne".
Ponieważ zakupiłem już 4 zestawy, mogę w przyszły weekend zmontować układ testowy i sprawdzić zakup.
aarcz pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 16:50 Tutaj:https://humasklep.pl/pl/p/AD8307-SO-8-AD8307A/8087 są w podobnej cenie ale opisane jako AD (Analog Devices) .
Przepraszam, nie bardzo rozumiem kontekst tego co podkreśliłem w Twojej wypowiedzi :?: Wszystkie pozostałe też są AD.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Tymczasem dorzucam następne płytki - tym razem sonda aktywna - bez decybeli :lol:
Zachowałem pewne fragmenty z poprzedniego schematu, bo wydaje mi się, że filtrowanie zasilania jest tam lepiej
zrobione. Ze zdjęcia PCB natomiast wypatrzyłem kondensator 100uF - na wyjściu zasilania 5V, więc go też dorzuciłem, bo miejsca sporo jako, że zachowałem ten sam obrys PCB (po co kombinować).
Diodę zabezpieczającą przed odwrotnym podłączeniem zasilania dałem w innej konwencji - szeregowo, bo tamten układ powoduje zwarcie w przypadku błędnego połączenia. Ktoś chciał zaoszczędzić na spadku napięcia - może planował zasilane z baterii 9V?
Jeśli są jakieś uwagi do zmian - to proszę pisać :-)

RF probe_schematic.jpg

ActiveProbe_top.jpg

ActiveProbe_bottom.jpg
Pozdrawiam

Jado.

witko
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: witko »

ODPOWIEDZ