Szklane rurki.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Szklane rurki.

Post autor: inar »

Witam!
W tzw."sprzedaży wiązanej" nabyłem szklane rurki do ewentualnego zastosowania w obudowach kryształków.Chyba nic z tego nie będzie,bo szkło grubościenne i problem też z pocięciem na małe odcinki. Rurki są w dwóch rozmiarach: mają długość 30 cm,średnica zewn. 16 i 19 mm i odpowiednio wewn. 12 i 14 mm.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz-każda rurka ma "wtopiony ? " cienki element-drut? biegnący przez całą długość,ale nie prosto,tylko lekko spiralnie.
Pod lupą widać to jako cienką kreskę-może to tylko jakiś znacznik-kreska jak przy podziałkach?
Może ktoś wie,do czego te rurki służyły? Najbardziej liczę na Kol. Alka,bo On jest ze szkłem "za pan brat".
Pytanie też czy i jak można taką rurkę pociąć na mniejsze kawałki.
Pozdrawiam-Grzegorz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Re: Szklane rurki.

Post autor: spiga »

Uzupełniałem ze dwie obudowy kryształków i z tego doświadczenia wynika, że najlepiej się sprawdziły szklane rurki z termometrów zaokiennych (takie rurki z obu stron ujęte w plastikowe osłony z dwoma dingsami do przybicia do okien. Szukałem, gromadziłem rurki, fiolki po lekarstwach, probówki etc. ale termometry okazały się najlepsze - są cienkościenne, ze szkła sodowego, łatwe w obróbce.
Spiga
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Szklane rurki.

Post autor: Alek »

Te szkła z "kreską" są bardzo stare. Mam też i ja takie rurki i to o różnej średnicy. Starsi szklarze twierdzili, że to stare szkło aparaturowe, ale nie jestem pewien. Nie udało mi się ustalić, do czego było wykorzystywane. Ja tnę na zatapiarce poziomej zarysowując. Cienkie się w ten sposób dają pociąć, grubsze jeszcze docinam na gorąco. Jakie konkretnie wymiary potrzebujesz? Możliwe, że coś da się dobrać. Ja posiadam małą wiatę rozmaitych rur szklanych.