Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Re: Elektrośmieci
Wygląda na Bolero, chassis dobrze zachowane.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Sporo szukałem zdjęć różnych modeli i okazało się jednak ze jest to chassis radia Viola
-
- 1875...2499 postów
Jednakże jak byś potrzebował gałki to mam od Bolero . . Odezwij się do mnie na PW

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Bolero, Karioka, czy Viola - ale z taką oto philipsopodobną głowicą która dała się zgrzebać na stary CCIR a obecnie grzebie się na nowy:
viewtopic.php?p=378175#p378175
viewtopic.php?p=378175#p378175
I ślepej kurze... na graciarni z niemiec kupiłem dziś szufladę tranzystorów itd... germanowe i krzemowe. Do tego diody i inne cuda. kwoty nie podam bo i tak nikt by nie uwierzył 

W szufladzie było kilkanaście takich podzespołów:
Logo Schneider i oznaczenia liczbowe 230 74
Średnica ok 8mm
Jakie to ma zastosowanie?
Logo Schneider i oznaczenia liczbowe 230 74
Średnica ok 8mm
Jakie to ma zastosowanie?
Czołem.
Jest to gazowany ochronnik przepięciowy, arestor, arrester (surge arrester /ang./), zwany przez niektórych iskiernikiem lub odgromnikiem. Służy do zabezpieczania układów elektronicznych przed przepięciami. Wewnątrz szklanej lub ceramicznej obudowy znajdują się dwie elektrody w atmosferze odpowiednio dobranego (pod względem składu i ciśnienia) gazu, który przy odpowiednio wysokim napięciu wchodzi w stan jonizacji, powodując "zwarcie". W odbiornikach samochodowych na wejściu sygnału z anteny stosowana była "neonówka", której rolą było niedopuszczenie od nadmiernego wzrostu napięcia stałego od elektryzującej się anteny (np. od padającego na nią naładowanego elektrycznie śniegu; pełniła podobną rolę co ochronnik przepięciowy, a wprowadzała do obwodu bardzo małą pojemność...).
https://en.wikipedia.org/wiki/Surge_arrester
Na zdjęciu w szufladce pojedyncze i podwójne.
Pozdrawiam
Romek
Jest to gazowany ochronnik przepięciowy, arestor, arrester (surge arrester /ang./), zwany przez niektórych iskiernikiem lub odgromnikiem. Służy do zabezpieczania układów elektronicznych przed przepięciami. Wewnątrz szklanej lub ceramicznej obudowy znajdują się dwie elektrody w atmosferze odpowiednio dobranego (pod względem składu i ciśnienia) gazu, który przy odpowiednio wysokim napięciu wchodzi w stan jonizacji, powodując "zwarcie". W odbiornikach samochodowych na wejściu sygnału z anteny stosowana była "neonówka", której rolą było niedopuszczenie od nadmiernego wzrostu napięcia stałego od elektryzującej się anteny (np. od padającego na nią naładowanego elektrycznie śniegu; pełniła podobną rolę co ochronnik przepięciowy, a wprowadzała do obwodu bardzo małą pojemność...).
https://en.wikipedia.org/wiki/Surge_arrester
Na zdjęciu w szufladce pojedyncze i podwójne.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Dziękuję
wiedziałem, że tu uzyskam odpowiedź. Ma to jeszcze zastosowanie? wiadomo, że nie wyrzucę 

Ciąg dalszy mojego serialu: oprawy LED zostają, ale wymieniono słupy. Te ponad 40-letnie żelbetonowe wymieniane są aktualnie na metalowe, o ok. 3-4 metry niższe. Nie wiem czy to dobry pomysł - tak niskie zawieszenie opraw może zachęcić chuliganów do rzucania w nie kamieniami. Niemniej, stare słupy już się sypały, kruszyły i wyglądały ohydnie (miejscami wyłaziło pordzewiałe zbrojenie). Były przypadki włamań do skrzynek bezpiecznikowych, nie wiem po co.kaem pisze: ↑wt, 9 października 2018, 23:39Post sprzed 2 lat. Właśnie teraz te oprawy są wymieniane na LED. Warto było je czyścić na dwa lata przed wymianą? No i po 30 latach epoki żółtego oświetlenia sodowego "wraca stare" czyli znów będę miał białe światło na ulicy. Pamiętam, że na początku lat 80. żółte oświetlenie było tylko na terenach przemysłowych, potem ta moda rozszerzyła się na ulice, wypierając białe światło rtęciowe...kaem pisze: ↑czw, 15 września 2016, 23:07 W niniejszym temacie często powraca temat starych opraw oświetleniowych. Właśnie teraz (po godz. 22.00) na mojej ulicy jeździ samochód z podnośnikiem i są otwierane i czyszczone oprawy uliczne. Oprawy są nowoczesne (chyba Philipsa - takie otwierane od góry, a nie od dołu jak w starych polskich) i na pewno bardziej szczelne od tych starych, PRL-owskich. A mimo to komuś chce się je otwierać i konserwować (i są na to pieniądze), podczas gdy nie pamiętam takiej operacji w czasach PRL. Jednak coś się w Polsce zmieniło przez te 27 lat.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Kolego Pixel, czy wśród swoich zdobyczy germanowych masz może AD143. Bardzo mi potrzebny 

Sprawdziłem. Mam AD133 i AD166. Szkoda, że nie przeczytałem rano. Byłem dziś na graciarni i poszukał bym sprzętu w którym mogły by być. Jeśli to do konkretnego fabrycznego urządzenia to wyślij zdjęcie bym wiedział czego szukać.
Mam polskie radio samochodowe Mini
. W końcówce m.cz. tego radyjka pracuje właśnie AD143. Oczywiście uruchomiłem już i jest sprawne lecz na innym nieoryginalnym tranzystorze. Jednak chciałbym pozostawić potomnym takie jak z fabryki. Załączam fotkę takiego radyjka. Pozdrawiam

Ok. Zobaczę za tydzień czy trafi się coś "zawierającego" ten tranzystor. Ja wczoraj kupiłem za bezcen (na części) takie jak te: https://www.radiomuseum.org/r/funkwe_ha ... 53002.html
Ma kilka braków ale środek radia jest w zaskakująco dobrym stanie. Brakuje EL84 i są ślady ingerencji w wibrator ale uznałem, że gdy nabiorę wiedzy podejmę próbę jego uruchomienia.
Ma kilka braków ale środek radia jest w zaskakująco dobrym stanie. Brakuje EL84 i są ślady ingerencji w wibrator ale uznałem, że gdy nabiorę wiedzy podejmę próbę jego uruchomienia.
Bardzo fajne radio. Mam też takie działające. Jeśli Kolego będziesz miał jakieś pytania względem uruchomienia, chętnie pomogę w miarę moich możliwości.
Przetwornica już działa
Jutro wyczaruję lampę EL84 i chyba będę świętował mały sukces początkującego retro-elektronika. Normalnie jestem... uśmiechnięty! Zastanawia mnie jedno, według schematu może ono pracować przy zasilaniu 6 lub 12V wiadomo, trzeba odpowiednio ustawić zworki ale wibrator mam 6V i czy on nie określa zasilania całości na 6V?