szewek pisze: wt, 19 stycznia 2021, 17:33
Witam, ma ktoś może zdjęcie wnętrza tego radia? Coś mi się wydaje że mój nowy nabytek to chassis ze skalą i dwoma głośnikami...
Pozdrawiam!
Piotr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zdjęcia nabytku, chyba na 100 % Kosmos. Stan chassis oceniam na dobry. Pod warstwą kurzu raczej zdrowa blacha. Jedno pokrętło nieoryginalne, drugie większe wyłamane. Skala wypłowiała ale cała. Czterocyfrowy numer seryjny. Według tabliczki to Kosmos - K87U. Głośniki chyba uda się zregenerować. Gdyby udało się zdobyć obudowę lub zrobić replikę byłby to mój pierwszy odbiornik przedwojenny. Proszę o rady doświadczonych Kolegów .
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
szewek pisze: śr, 20 stycznia 2021, 13:26
Zdjęcia nabytku, chyba na 100 % Kosmos. Stan chassis oceniam na dobry. Pod warstwą kurzu raczej zdrowa blacha. Jedno pokrętło nieoryginalne, drugie większe wyłamane. Skala wypłowiała ale cała. Czterocyfrowy numer seryjny. Według tabliczki to Kosmos - K87U. Głośniki chyba uda się zregenerować. Gdyby udało się zdobyć obudowę lub zrobić replikę byłby to mój pierwszy odbiornik przedwojenny. Proszę o rady doświadczonych Kolegów .
Piotr.
Gratuluję - to duży rarytas. Jaki jest numer na tabliczce, a jaki na chassis?
Jest to wersja "U" K87 produkowana w Polsce. Radio było sprzedawane z fabrycznie zamontowanym filtrem umożliwiającym podłączenie tylko do sieci prądu stałego. Aby to radio podłączyć do sieci prądu zmiennego należało w serwisie Philipsa usunąć ten filtr.Obsada lamp wg mnie to: AK2, AF3, AB2, AL4, AZ1.
Ostatnio zmieniony śr, 20 stycznia 2021, 16:16 przez zagore1, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy przy naprawie takiego głośnika masz zamiar użyć jakiejś współczesnej, pasującej wymiarem membrany? I podmienić?
Bo chyba nie da się jej naprostować i połatać?
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
tszczesn pisze: śr, 20 stycznia 2021, 13:43
Chyba nie, nie kojarzę polskiego modelu z takim wielkim kołem do wyboru napięć.
Były, były, 947A na przykład. Takie duże koło miały właśnie 456U i 695U, a także późne 456A, w których też montowano już złącze do przetwornicy.
No nigdy nie widziałem polskiego PH 456 z oznaczeniem "U". Były dwa rodzaje 456A13. z wejściem na przetwornice i bez.
Natomiast PH 695 miały oznaczenie "U13"i "A13".
Pozdrawiam
Janusz
No właśnie, one są po prostu rzadkie. O 456U wspomina dokumentacja Philipsa:
Philips 695 A_U_02.jpg
zagore1 pisze: śr, 20 stycznia 2021, 17:26
Mogło być tak, że 456u13 miał zamontowaną przetwornicę, a 456a13 był tylko z gniazdem do podłączenia przetwornicy.
Zapewne tak właśnie było.
OK, faktycznie nie miałem nigdy w rękach wersji U tych radyj. Ale późniejsze modele miały oznaczenie A i można było zamontować przetwornicę do zasilania z sieci prądu stałego lub akumulatora, a przełącznik napięć był zwykły, mały. Do przełączania obwodów służyła ta wielopinowa wtyczka na tylnej ściance którą się obracało w pozycję "prąd stały" Miałem kiedyś takie radio 750A z przetwornicą, już nie pamiętam jaką.
Owszem, później stopniowo zaprzestano oznaczać jako U wersje z wbudowaną przetwornicą, a w zależności od kraju, robili też normalne wersje U. Jak to wyglądało w różnych krajach można się przekonać na przykładzie Philipsa 461A/U. Zarówno u nas (4-38A/U), jak i w większości krajów Europy były normalne wersje A i U. Natomiast czeskie 461A miały złącze do przetwornicy, a 461U miały zapewne wbudowaną ją na stałe.
Jado pisze: śr, 20 stycznia 2021, 16:05
Czy przy naprawie takiego głośnika masz zamiar użyć jakiejś współczesnej, pasującej wymiarem membrany? I podmienić?
Bo chyba nie da się jej naprostować i połatać?
Chciałbym użyć współczesnej membrany, gdzieś na naszym forum chyba było poruszane jak wymienić...
Pozdrawiam!
Piotr.
szewek pisze: śr, 20 stycznia 2021, 13:26
Zdjęcia nabytku, chyba na 100 % Kosmos. Proszę o rady doświadczonych Kolegów .
Gratuluję - to duży rarytas. Jaki jest numer na tabliczce, a jaki na chassis?
Jest to wersja "U" K87 produkowana w Polsce. Radio było sprzedawane z fabrycznie zamontowanym filtrem umożliwiającym podłączenie tylko do sieci prądu stałego. Aby to radio podłączyć do sieci prądu zmiennego należało w serwisie Philipsa usunąć ten filtr.Obsada lamp wg mnie to: AK2, AF3, AB2, AL4, AZ1.
Dziękuję, załączam zdjęcie tabliczki. Obsada lamp taka jak podałeś.
Pozdrawiam!
Piotr.