Co by tu kupić (na zapas)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Re: Co by tu kupić (na zapas)
Dzięki za chęć pomocy, ale lampy które wyszczególniłem to akurat mam, gdybym nie miał to pewnie myśl o budowie Szarotki 230V AC nawet nie przyszłaby mi do głowy. Nawet zacząłem ją już dłubać, z wykorzystaniem chassis po pierwszej wersji Syrenki, ale poległem na etapie przełącznika zakresów. Mam co prawda trzy Szarotki a tylko dwa zasilacze więc jedną z nich można by było przerobić na sieciowe lampy, ale po pierwsze zostałbym wówczas najzupełniej zasłużenie bohaterem tematu "Następny barbarzyńca", a po drugie - z założenia miała być to Szarotka AM/FM, oczywiście z EAA91 w detektorze stosunkowym i głowicą na 2 X ECC92 lub ECC92 + 6Ż1P a gdyby tak jakimś cudem się udało - to na ECC91. Nieoczekiwanie jednak wsiąkła mi gdzieś płytka z kompletem szarotkopodobnych filtrów dla toru p.cz. FM, a przecież nie będę rozwalał sprawnego Światowida dla ich pozyskania. Nie masz przypadkiem walającego się luzem filtru 1K12A?
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
Z serii filtrów szarotkopodobnych znalazłem u siebie taki mix: 1K19F, 1K20F, 2K3A, 2K4A, 2K5A, 2K9A i AP 1113 109.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Czy ten ostatni nie jest przypadkiem przeznaczony dla demodulatora FM (można to rozpoznać po bifilarnym uzwojeniu jednego z obwodów). Właśnie filtru detektora FM mi brak. No, chyba że to do telewizorów Pegaz/Fala, gdzie też były stosowane szarotkopodobne filtry w torze fonii, ale oczywiście na 6,5MHz.
-
- 6250...9374 posty
Młodzież już nigdy tego nie zobaczy: na ulicy Rembielińskiej pod koniec lat 80-tych był mały sklepik, w środku mydłopowidło ale elektroniczne a do tego tanio i dużo (potem gość przeniósł się do Śródmieścia na Kopernika i ostatecznie splajtował bo czym miał handlować...), kupiłem tam np. wiadro (dosłownie) nielutowanych filtrów AM/FM do kankanopodobnych, lata się poniewierały po kątach aż w końcu trafiły na elektrośmieci na początku naszego wieku.......
Nie bardzo chcę rozbierać ten filtr, więc nie wiem. Kankanowe mam różne, ale to inne wymiary.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Przetrząsnę jeszcze swój zasób, bo wydawało mi się że też mam AP1113, ale chyba w nim coś nie pasowało. Można i bez rozbierania (a właściwie lekkiego rozgięcia zagnieceń i ścignięcia ekranu) zorientować się co to takiego, posługując się dokładnym miernikiem małych rezystancji. Odczep pośrodku uzwojenia ma chyba tylko filtr demodulatora FM, a odróżnić go od filtrów AM można również mierząc opór - te ostatnie mają kilka a nawet kilknaście omów a nie ułamki oma. Aby określić czy jest on na 6.5MHz czy na 10, 7MHz trzeba dolutować przez mały kondensator pętelkę do wyprowadzeń i użyć TDO, co też jestem w stanie zrobić. Kankanowych Ci u mnie dostatek, na ewentualną wymianę (w Kankanie, Relaksie lub amplitunerze AM/FM) wystarczy.
-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/radzieckie-la ... 0019146616 Patrzę na tę aukcję i ciekawi mnie (czysto akademicko) info, ilu młodych kupiło te bańki bo ,,tanie nixie'' i do zegara jak znalazł a sprzedający dyskretnie nie podaje jakie znaki te lampki wyświetlają, swego czasy wystawiłem na All Z573M NOS (jakby ktoś był chętny....) i jakiś młody spytał ,,co one wyświetlają'', ręce i nie tylko mi opadły. Ale te https://allegro.pl/oferta/radzieckie-la ... 9106661937 bym polecał, rzadkie (i od zawsze tylko ten sprzedawca, musi znać niezłe dziuple na Ukrainie bo baniek sprzedaje od groma) a w necie sporo o tym, co ludzie na nich robią, cuda, po prostu cuda więc i cena cały czas w górę.
-
- 2500...3124 posty
Ale za to można na nich zrobić n.p. ładne szachycirrostrato pisze: ↑wt, 19 stycznia 2021, 13:49 https://allegro.pl/oferta/radzieckie-la ... 0019146616 Patrzę na tę aukcję i ciekawi mnie (czysto akademicko) info, ilu młodych kupiło te bańki bo ,,tanie nixie'' i do zegara jak znalazł a sprzedający dyskretnie nie podaje jakie znaki te lampki wyświetlają, swego czasy wystawiłem na All Z573M NOS (jakby ktoś był chętny....) i jakiś młody spytał ,,co one wyświetlają'', ręce i nie tylko mi opadły. Ale te https://allegro.pl/oferta/radzieckie-la ... 9106661937 bym polecał, rzadkie (i od zawsze tylko ten sprzedawca, musi znać niezłe dziuple na Ukrainie bo baniek sprzedaje od groma) a w necie sporo o tym, co ludzie na nich robią, cuda, po prostu cuda więc i cena cały czas w górę.
https://www.petrofflab.ru/2015/01/nixie ... a-in7.html
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 6250...9374 posty
Może jednak to http://tec.org.ru/board/prochee_oborudo ... _platy/284 bardziej przydatne.....i tylko moja podstawówka na Emilii Plater róg Nowogrodzkiej (tyły Mariotta) niedługo do wyburzenia (budowa dokładnie przełom 1959/1960) gdzie dwa razy w tygodniu witaliśmy jedną z nauczycielek ,,zdrastwujcie Nina Francewna''.......Pozdrawiam.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W większości strasznie słabe te projekty z linka.cirrostrato pisze: ↑śr, 20 stycznia 2021, 08:04 Może jednak to http://tec.org.ru/board/prochee_oborudo ... _platy/284 bardziej przydatne.....
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 6250...9374 posty
Ale w wiekszości na lampach, które początkujący lampmistrz może kupić za czteropaka browara komplet na wzmacniacz. Ostatnio przejrzałem Allegro i okolice co można dziś kupić na cito i nie denerwować węża w kieszeni i wiele tego nie ma choć i całkiem beznadziejnie też nie jest.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Thereminator
łatwo powiedzieć kiepskie projekty, ja jestem zielony dyletant ,za chwile na mnie nakrzyczą , ale marzy mi się na triodzie taki dział edukacyjny z sprawdzonymi projektami dla początkujących . Aby umieszczać nawet proste projekty ale sprawdzone przetestowane bez błędów . Początkujący pasjonat ma do wyboru albo AVT albo PCB kupowane na E-bayu albo Aliexpress .
łatwo powiedzieć kiepskie projekty, ja jestem zielony dyletant ,za chwile na mnie nakrzyczą , ale marzy mi się na triodzie taki dział edukacyjny z sprawdzonymi projektami dla początkujących . Aby umieszczać nawet proste projekty ale sprawdzone przetestowane bez błędów . Początkujący pasjonat ma do wyboru albo AVT albo PCB kupowane na E-bayu albo Aliexpress .
- taipan3
- 1250...1874 posty
Za chwile będzie że te wszystkie schematy są na forum, ale pierwszy przykład z brzegu schemat jest poprawny tylko polaryzacja kondensatorów elektrolitycznych jest pomylona , poczekajcie chwilę umieszczę właściwy schemat .
-
- 2500...3124 posty
No to zamieść konkretny schemat, który Cię zainteresował (może w osobnym temacie) i go zrecenzujemy...
-
- 2500...3124 posty
"Proste konstrukcje lampowe audio" A. Tatuśtaipan3 pisze: ↑czw, 21 stycznia 2021, 16:33 Thereminator