Ciekawostka

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Arctic
20...24 posty
20...24 posty

Re: Ciekawostka

Post autor: Arctic »

Romekd pisze: pn, 18 stycznia 2021, 07:45 Czołem.
Gdy byłem jeszcze bardzo młody, niektórzy moi znajomi używali słowa "trafok", "wymienić trafoka", "kupić trafoki". Być może słowo to zostało zapożyczone (i zniekształcone) z węgierskiego "trafók". Dla mnie jednak brzmiało dość dziwnie. Natomiast ze słowem "trafo" byłem "oswojony", gdyż również od dzieciństwa widywałem "stacje trafo" (odkąd pamiętam zawsze interesowałem się elektrycznością) i napisy na drzwiach podstacji "TRAFO 15 kV/0,4 kV".

Pozdrawiam
Romek
W roku 1990 byłem na praktyce studenckiej w Niemczech w firmie typu zakład energetyczny mającej swoją główną siedzibę w Ratyzbonie (niem. Regensburg) w Bawarii i tam wszyscy włącznie z inżynierami używali słowa 'Trafo". Słowo to było widać także w projektach i schematach, mimo tego, że w pełnym brzmieniu w jęz. niem. to "der Transformator" .
Tak przy okazji wspomnę, że energetycy w Polsce mają swój żargon, np. napowietrzny przewód składający się z 4 splecionych izolowanych żył to "warkocz". Dawniej używana wersja czyli kabel ze stalową liną nośną (używany głównie w przyłączach od słupa do ściany budynku lub stojaka dachowego) to był "flak" - nazwa pewnie stąd, że z reguły był trochę powyginany, jakby nieco sflaczały.
Ostatnio zmieniony pn, 18 stycznia 2021, 12:23 przez Arctic, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Każda grupa zawodowa ma swój żargon. W telewizji "setka" też znaczy co innego niż na mieście :)
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kolawski »

Thereminator pisze: pt, 15 stycznia 2021, 11:34
Romekd pisze: pt, 15 stycznia 2021, 10:51 Słowo wiatrak dość często używane jest (przeważnie w mowie potocznej) na określenie wentylatora. Kiedyś zwróciłem uwagę znajomemu, że wypowiada się błędnie, nazywając wentylator falownika wiatrakiem. Ten, wskazując ręką na włączony komputer powiedział bym sprawdził znaczenie słowa "wiatrak" w słowniku języka polskiego PWN, dostępnym w Internecie. Sprawdziłem i nie bardzo wiedziałem co odpowiedzieć (drugie znaczenie słowa wiatrak):

https://sjp.pwn.pl/slowniki/wiatrak.html
To tylko świadczy o tym, że za SJP stoją techniczni dyletanci.
Na wszelki wypadek zapytałbym SJP czy silnik elektryczny to to samo co prądnica :wink:
Drodzy Koledzy, gdyby nie wartościujący (deczko obraźliwy) charakter słowa dyletant, należałoby się z kol. Thereminatorem zgodzić. Przecież trudno od leksykografa ("słownikarza" - jak pisał Doroszewski) wymagać, żeby był znawcą w każdej z dziedzin, której dotyka (Słownik Doroszewskiego obejmuje coś koło 120 tys. haseł - w tym naukę i technikę). Byłoby to wymaganie absurdalne czy nawet szkodliwe, bo zupełnie niepraktyczne. Ponadto, choć w słownikach czasami podaje się definicje desygnatów (rzeczy), to częściej są to definicje słów, podstawą są świadectwa użycia danego słowa (w wypadku Doroszewskiego jest kartoteka licząca 6 milionów cytatów z literatury, prasy i encyklopedii specjalistycznych; dziś korpusy językowe powstają w sposób digitalny i liczą zdaje się setki milionów rekordów).

Z kwalifikatorami (np. "potoczny", którym - według sugestii kubafant - należałoby opatrzyć słowo "wiatrak" w znaczeniu 'wentylator') też sprawa nie jest jednoznaczna. Nie chcę się teraz nad tym rozwodzić, ale zadajmy sobie pytanie, czy w angloamerykańskim słowniku przy słowach "valve" lub "plate" (w znaczeniu 'lampa elektronowa' i 'anoda') należałoby dopisać "potocznie" czy "technicznie"? (zgodni z sugestią kol. Kuby powinno być "pot.").

Pomyślności w Nowym... Maciek
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Valve oraz plate należą do słownictwa fachowego i nie ma w nich niczego potocznego. Słowa te występują w katalogach lamp oraz w literaturze naukowej z epoki. To, że wyrazy te mają też inne znaczenia - nic nie szkodzi, taka była geneza tych terminów - nowe rzeczy opisywano starymi słowami, na zasadzie skojarzeń.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

kubafant pisze: śr, 20 stycznia 2021, 16:24 Valve oraz plate należą do słownictwa fachowego i nie ma w nich niczego potocznego. Słowa te występują w katalogach lamp oraz w literaturze naukowej z epoki. To, że wyrazy te mają też inne znaczenia - nic nie szkodzi, taka była geneza tych terminów - nowe rzeczy opisywano starymi słowami, na zasadzie skojarzeń.
Rozumiem, tylko proszę zwrócić uwagę, że w słowniku niekoniecznie trzeba dodawać kwalifikator do każdego znaczenia słowa. To jest często niewykonalne; zajrzałem do paru dużych słowników języka polskiego i rzeczywiście (u Doroszewskiego, Szymczaka i zdaje się u Zgółkowej) odnotowane zostaje słowo "wiatrak" w znaczeniu 'wentylatora' (ciekawe są przykłady - których brak w cyfrowej wersji SJP - wiatraka w chłodnicy samochodu i wiatraka pod sufitem). Myślę, że słownikarz uznał, że to znaczenie, ani techniczne, ani potoczne - zwykłe takie. Zaufałbym jednak trochę lingwistom, oni odnotowują tylko użycia, a nie wymyślają.

Spójrz proszę na znaczenie 2. b u Doroszewskiego:

https://sjp.pwn.pl/doroszewski/wiatrak;5515197.html
anodeon
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: anodeon »

kolawski pisze: śr, 20 stycznia 2021, 16:19
Drodzy Koledzy, gdyby nie wartościujący (deczko obraźliwy) charakter słowa dyletant (...)
Z tym dyletantem to też śliski temat - po francusku "dilettante" to m.in. miłośnik - amator, co raczej jest określeniem pozytywnym... Podobnie, jak pozytywny wydźwięk ma np. słowo "meloman" - w zestawieniu z cymbałem - audiofil(c)em...
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

anodeon pisze: śr, 20 stycznia 2021, 18:04
Drodzy Koledzy, gdyby nie wartościujący (deczko obraźliwy) charakter słowa dyletant (...)
Z tym dyletantem to też śliski temat - po francusku "dilettante" to m.in. miłośnik - amator, co raczej jest określeniem pozytywnym... Podobnie, jak pozytywny wydźwięk ma np. słowo "meloman" - w zestawieniu z cymbałem - audiofil(c)em...
Prawda, ale u nas znaczy jednak trochę inaczej... w sumie z "amatorem" jest podobnie: raczej myślimy "niefachowiec" niż "miłośnik" (choć słychać to "amo"))))
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

kolawski pisze: śr, 20 stycznia 2021, 18:30
anodeon pisze: śr, 20 stycznia 2021, 18:04
Prawda, ale u nas znaczy jednak trochę inaczej... w sumie z "amatorem" jest podobnie: raczej myślimy "niefachowiec" niż "miłośnik" (choć słychać to "amo"))))
A to już chyba zależy od kontekstu.
n.p. amator kwaśnych jabłek trudno stwierdzić czy to fachowiec, czy nie.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Pora kończyć off-topic.

Słyszałem kiedyś w radiu, że Mazda opracowała swój własny sposób wentylowania foteli: w przeciwieństwie do innych fotele nie "dmuchają" powietrza tylko "zasysają" - jest to podobno skuteczniejsze.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Na pewno jest to skuteczniejsze jeżeli komuś się coś wymsknie :D :D :D
można dzięki temu uniknąć wstydu