Znów będę się chwalić (RIAA)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Znów będę się chwalić (RIAA)

Post autor: Piotr »

widzę, że temat korekcji gramofonowej jest ostatnio modny.
oto moje spojrzenie na RIAA :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dsrecordss »

Witam,
no no ładniusie;) Pochwalisz się jak wycinasz tak to aluminium? ;)
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

laserem. z arkusza blachy. potem zostają mi takie dziurawe 'dzieła sztuki' które mogę powiesić na ścianie :)
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Re: Znów będę się chwalić (RIAA)

Post autor: Andrzej Molicki »

Piotr pisze:widzę, że temat korekcji gramofonowej jest ostatnio modny.
oto moje spojrzenie na RIAA :)
Poitrze zmień ze na litośc Boską nazwe tego ustrojstwa bo reklamujesz morze nawet nieświadomie bardzo niecną organizację (żydkii masoni i cykliści) :lol:
RIAA
From Wikipedia
RIAA (Recording Industry Association of America) to zrzeszenie amerykańskich wydawców muzyki. Znane jest głównie z lobbingu na rzecz przyjęcia kontrowersyjnych ustaw i promocji systemów Digital Rights Management.

:twisted: :lol:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Andrzej Molicki pisze: Poitrze zmień ze na litośc Boską nazwe tego ustrojstwa bo reklamujesz morze nawet nieświadomie bardzo niecną organizację (żydkii masoni i cykliści) :lol:
Bardzo proszę o zrezysgnowanie z politycznej agitacji, od roztrząsania sensu lub nie praw autorskich są inne miejsca, tu nam taki flejm niepotrzebny.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Piotr, machina nie z tej ziemi ! :lol: Czy to ów układ na 6N2P ?
Mogłbyś wkleić schemat albo link do niego ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

ok, postaram się na jutro zeskanować.
układ jest bardzo podobny do przedwzmacniacza Audio Note. dwa stopnie SRPP z filtrami pomiędzy stopniami. zasilacz na AZ1 z filtrem CLCRC. żarzenie prądem stałym z osobnego transformatora. brak sprzężenia zwrotnego.
poza tym żadnych fajerwerków. zwykłe elementy, pomierzone i dobrane w pary. montaż ocywiście przestrzenny.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

proszę bardzo.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Dlaczego pan Andrzej Molicki napisał, że Piotr reklamuje morze ?
Jakie morze, tego nie napisał, więc proszę o wyjaśnienie, czy chodzi o Bałtyk ?
2. Co to są żydkii (pisownia oryginalna) ? Też w.wym Pan.

Teraz do Piotra: AZ1 do tych małych novali w ogóle nie pasuje - za wielka. Przecie można dać noval EZ 80, lub 81 lub inną novalowską.
I przez tę ekstrawagancję wyszło monstrum, a miało być tak pięknie...
Sorki, przecież żartuję, tak samo, jak ktoś powiedział, że złocone gniazda w gramofonie Bernard to ekstrawagancja. No, teraz to już nie żarty.
Otóż wyjaśniam: złocone gniazda RCA no-name są w sklepach w W-wie po 2 do 3 zł, a markowe Neutriksy kupowałem ostatnio po 5 zł.
(okazały się gówniane, z powodu kłopotów z solidnym przykręceniem, szczegóły mogę opublikować na wraźne żadanie)
To dlaczego gram Bernard, czy jakikolwiek inny ma nie mieć złoconych wyjść ?

I na koniec, Piotrze, zdradź słodką tajemnicę, w jakiej firmie pracujesz, a jej obroty na pewno wzrosną...

pzdr apasio
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

A jednak,nie całkiem odpoczywałeś przez święta.Bardzo ładny,powiedz tylko gdzie jest "chaczyk" :wink: bo sam chcę złożyć takie cudeńko do "Bernarda".
Jak dla mnie AZ jest super.Piotrze a cóż za "chińszczyzna" śmie stać obok twych zacnych konstrukcji
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Właśnie, jakieś dziadostwo tam stoi, co nie miało nawet wejścia MM, (nie używam nazwy tej organizacji, co to się w niektórych kręgach nie podoba), musiał biedaczysko dorabiać, z takim trudem, dziury lazerem wycinał, jakby nie mógł prościej, taniej i bardziej patriotycznie: laubzegą.
I nazywa się też jakoś Jolka, czy Jolanda, czy Jolida, czy cóś.
Pytanie do Piotra: czy dużo trzeba pracy i pieniędzy, żeby z takiego Beńka zrobić gramofon ?
Mam wprawdzie starutkiego Technicsa SL-QD33, (rodem jeszcze z Pewexu, 85 r.), gra zadawalająco, ale ma nietypowe ramię (proste), wkładkę i igłę, co to ich teraz nie można dostać, więc któregoś dnia zakończy żywot z w.wym powodu.
Brak smalcu na coś dobrego nowego; koledze poleciłem parę lat temu grama firmy Moth (GB), kosztował 1500, gra pięknie, konstrukcja prosta do bólu, nawet do tego stopnia, aby zmienić obroty z 33 na 45 (koleś ma trochę singli), należy zdjąć talerz i ręcznie przerzucić nić napędzającą na koło pasowe (niciowe) o mniejszej średnicy...
Dobre materiały (talerz akrylowy), precyzyjna obróbka i już.
Dlatego mam pewne obiekcje co do polskich wyrobów: zawsze coś nie dotarło, tokarz był na kacu albo nawalony itd. Obserwowałem to w ZWUCIE, dzień jak codzień, wódkę mogli kupić w zakładzie (była meta).
Zleciłem wałki na toczenie, spieprzyli.
Dlatego pytam, czy to się opłaca, czy zbierać na nowy audiofilski ?
pzdr pasio
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: Nuncjusz1
Popatrz na daty ;)
A "chińszczyzna" przyszła do regulacji, normalnie słucham własnych hybryd.

:arrow: pasio
Bernard z obrazków kosztował około 700zł i uważam, że jak najbardziej jest to inwestycja opłacalna.
AZ1 działa równie dobrze, jak EZ80 i to jest pewne. Reszta jest kwestią gustu i uwierz, jesteś w mniejszości ;)

Żeby nie było niejasności -
Ani Bernard, ani Jolka, ani nawet ten przedwzmacniacz nie są przeze mnie słuchane. To, czego sam używam to G-601A, coś z rodziny Haiku, co akurat jest pod ręką (szybko opuszczają rodzinne gniazdo ;) ) i dwudrożne stratne pudła. Wszystko opisane w stosownych wątkach 8)
plastikowy
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: plastikowy »

Witam wszystkich serdecznie,
to mój pierwszy post na forum jednak bywam tu już od długiego czasu.

Chciałbym spróbować swoich sił i złożyć powyższy układ:
proszę o weryfikację wartości elementów na przepisanym przeze mnie schemacie.
linią przerywaną połączyłem punkt z zasilania anodowego z układem żarzenia,
czy mógłbym prosić o słowo wyjaśnienia w tej kwestii? czemu to służy ?

Próbowałem również zasymulować zasilacz w programie Psu Designer by
zbadać jakiej rezystancji powinien być dławik; ale nie znam wartości prądu pobieranego przez
lampę 6N2P-EV w tym układzie, katalog mówi że każda połówka pobiera 2,3 mA ± 0,9
tu zasilanie podłączone tylko do jednej połówki a do drugiej pośrednio.
Z tego co wprowadziłem do programu wynika, że napięcie będzie za niskie ale pewnie
robię coś nie tak ... rezystor przed "odbiornikiem" jest przypadkowy bo 200k jak w schemacie to za duża wartość.

Chcę również uprościć układ i zastosować mostek zamiast diody prostowniczej.
Wydaję mi się, że po takim zabiegu napięcia nie ulegną istotnej zmianie.

p.s. początkowo zamieściłem oryginalny schemat, już zamieściłem poprawiony

proszę o weryfikację i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

plastikowy pisze:proszę o weryfikację wartości elementów na przepisanym przeze mnie schemacie.
Tak, potwierdzam, że wartości elementów na schemacie, są takie jak na schemacie :P
plastikowy pisze:linią przerywaną połączyłem punkt z zasilania anodowego z układem żarzenia,
A ja zaznaczyłem punktem #1 -> #1. Można i tak.
plastikowy pisze:czy mógłbym prosić o słowo wyjaśnienia w tej kwestii? czemu to służy ?
Służy to podniesieniu potencjałów grzejników do ok 50V, tak aby napięcie katoda-grzejnik nie było przekroczone w żadnej z triod.
plastikowy pisze:Próbowałem również zasymulować zasilacz w programie Psu Designer by
zbadać jakiej rezystancji powinien być dławik;
Dławik powinien być rozsądnej rezystancji. Nawet nie sprawdzałem ile wyszło w moim, może kilkaset omów.
plastikowy pisze:ale nie znam wartości prądu pobieranego przez lampę 6N2P-EV w tym układzie
Przecie na rezystorze 200k spadek 100V, więc i prąd znany.
plastikowy pisze:Z tego co wprowadziłem do programu wynika, że napięcie będzie za niskie ale pewnie robię coś nie tak ...
Ale jakie napięcie i do czego będzie za niskie?
plastikowy pisze:rezystor przed "odbiornikiem" jest przypadkowy bo 200k jak w schemacie to za duża wartość.
Zapewniam cię, że nie umieściłem go tam przypadkowo. Skąd taka sugestia?
plastikowy pisze:Chcę również uprościć układ i zastosować mostek zamiast diody prostowniczej.
Można i tak, chociaż szkoda. lampa prostownicza ładnie wygląda.
plastikowy pisze:Wydaję mi się, że po takim zabiegu napięcia nie ulegną istotnej zmianie.
Przy takich prądach w zasadzie nie ma różnicy.
plastikowy pisze:p.s. początkowo zamieściłem oryginalny schemat, już zamieściłem poprawiony
Nie bardzo widzę różnicę, poza tym, że mój wygląda bardziej oldskulowo i raczej nie znajdziesz kondensatorów zwijanych na 25V. Zazwyczaj zaczynają się od 50V.
plastikowy
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: plastikowy »

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia, w żadnym wypadku nie chciałem niczego poprawiać w tym schemacie
tylko upewnić się, że dobrze go odczytuję by nie pomylić się w jakimś elemencie o kilka zer.
Stąd próba analizy w programie. Próbowałem wpisać takie same wartości jak w schemacie by
w wyniku symulacji zobaczyć, że napięcie anodowe ma rzeczywiście 200V (tak dla siebie).

Jednak w tej chwili mam już całkowita jasność w spr. schematu i będę pracowal nad topologią.
(...)raczej nie znajdziesz kondensatorów zwijanych na 25V. Zazwyczaj zaczynają się od 50V.
hmm... nie zmieniałem tej wartości; wprowadziłem elektrolity, o to chodzi ?