Radio Relaks CCIR

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

navi
75...99 postów
75...99 postów

Radio Relaks CCIR

Post autor: navi »

Witam.
Sprawiłem sobie na gwiazdkę radio Relaks. Stan obudowy średni, elektronika stan dobry. Co ciekawe w tym egzemplarzu - to wykonanie nie na nasz ówczesny rynek. Głowica posiada pełny zakres CCIR, skala w języku angielskim, transformator sieciowy na napięcie 230 - 240V.
Po ocenie organoleptycznej i kilku pomiarach, wymieniłem kondensatory papierowe, kondensator strojeniowy i podstawę anteny ferrytowej (te dwa ostatnie i obudowa uległy uszkodzeniu w czasie transportu). Nie zauważyłem śladów ingerencji pofabrycznej, śruby i nakrętki zabezpieczone czerwoną farbą. Radio odezwało się na UKF zgodnie ze skalą, AM trochę cichy ale to na później. Nasuwa mi się kilka pytań, na które nie mam odpowiedzi. Czy jest to „radosna twórczość” jakiegoś elektronika, czy też może „zaginiona konstrukcja”. Na obudowie i niektórych elementach widnieje data 67 a nawet 66 rok. Ciekawi mnie czy może ktoś z kolegów ma jakąś informację na ten temat?
Załączniki
przód3.jpg
obud1.jpg
tył1.jpg
głowica1.jpg
trafo1.jpg
przód2.jpg
przód1.jpg
trafo2.jpg
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Radio Relaks CCIR

Post autor: ballasttube »

Napisy na skali sugerują eksport nawet do Wielkiej Brytanii.
Jest mowa na skali na przykład o Szkocji jako stacji lokalnej.
Niech się wypowiedzą eksperci od czytania skal.
Może była jakaś sondażowa partia np.na Targi Poznańskie?
Może coś nie wyszło z oferty i odkupił pracownik producenta?
Osobiście miałem do czynienia z radiem RELAX II.
W 1971 lub 1972 roku.Wymieniano stary odbiornik radziecki
bez UKFu w rozgłośni statkowej KWU-100 na właśnie RELAX
II. Były problemy z wysterowaniem wzmacniacza mocy.
Nie pamiętam już,jak to rozwiązano.
Chyba był problem z poziomami napięcia wyjściowego z odbiornika
i dopasowaniem sprzężenia ze wzmacniaczem mocy 100 W.
Odbiornik oryginalny to był chyba specjalnie dopasowany tuner.
A tutaj - albo wyjście niskoomowe transformatorowe,albo - przez
pojemność z anody lampy głośnikowej pełnego odbiornika.
To powinno było być poprzeliczane od nowa.
Piszę o tym wszystkim,bo nie wiem,jak tu jest wyjście z końcówki mocy
rozwiązane.W Kolegi odbiorniku.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Gratuluję nabytku, ja swojego Relaksa podwędzonego złomiarzowi z przyrożnych krzaków musiałem grzebać z OIRT na CCIR - podobnie jak to zrobiłem właśnie ze Światowidem w sąsiednim temacie.
To na czwartej fotce - to głowica UKF? Bo jakoś nie wygląda mi na standardową w tym i wielu innych odbiornikach głowicę DEA (w odlewanym korpusie). Mógłbym prosić o stosowną fotkę?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Kiedyś miałem okazję kupić Bolero z UKF-em do 100MHz, ale jak zajrzałem do tyłu to odechciało mi się- wszystko oblepione tłustym brudem, po prostu kompletny szrot.
Mam odbiornik Arkona II, niestety trzeba papierzaki wymienić i znaleźć przyczynę nie działania UKF-u( nie żarzy się ECC85, pewnie gdzieś doprowadzenie urwane, bo lampa sprawna), wiem, że moje radio miało wykonanie z pełnym UKF, ale do....Kanady, zasilanie oczywiście 110V.
Relaxa II mam ale grają tylko długie, muszę uruchomić resztę zakresów, kilkanaście lat temu dałem 20zł, na flaszkę%%% chciał debil :evil:
W moim są ślady otwierania jednego z filtrów p.cz. , może tam coś urwane jest, mam generator w.cz. i oscyloskop, więc do zrobienia.
UKF u mnie OIRT, Arkona tak samo OIRT.
Ty masz głowicę Philipsa, to było typowe w eksportowych wersjach, bo DEA z Elwro były byle jak wykonane i nie chciały chodzić na CCIR, nawet przestroić się tego badziewia sensownie nie da, trzeba dłubać, karkasy cewek robić.
Kolegi radio równie dobrze może pochodzić ze Skandynawii, 240V o niczym nie świadczy, mam kilka takich odbiorników, aktualnie rozpapranego Oberona Stereo, typowy odbiornik z NRD a ma pozycję 240V.
Mam angielskie radio luksusowe, sam UKF do 104MHz, końcówka mocy PP na ECL86, jest tylko na 240V, tam nie było nigdy 220V, w Skandynawii było choćby 127V, bo sieci energetyczne pracują tam w układzie IT, w takiej sieci do zwykłego gniazdka doprowadza się dwie fazy, kiedyś może jedną.
Taki przełącznik ma też kupa zwykłych, tranzystorowych odbiorników stereo, choć taki Telefunken OPUS 301, jest to radioodbiornik Hi-Fi z roku 1971, nawet takiego mam.
Nie niszcz tego Relaxa, bo zwykłe z OIRT to kilkadziesiąt zł są warte, Twój kilka razy tyle, bo tego w Polsce nie było
navi
75...99 postów
75...99 postów

Dodam, to co znalazłem w sieci na temat tych głowic.
Załączniki
głowica3.jpg
opis1.jpg
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Coś podobnego widziałem w książce "Głowice UKF współczesnych odbiorników FM", i była to głowica Philipsa (niestety zamieszczona ulotka nic na ten temat nie mówi). Jej schemat nie odbiegał od znacząco od głowicy "Bolero" (montowanej przestrzennie) czy DEA na płytce drukowanej, inny jest natomiast napęd wariometrów: nasze miały bakelitowe koła ślimakowe a nie zębatki. Same wariometry mieszczą się pod a nie nad chassis. Pewnie nie zaglądałeś do środka; jeżeli nie masz obaw przed zdjęciem pokrywy - warto byłoby zobaczyć czy mają osobne ekrany i jak są ciasne, jeżeli istotnie są.
Głowicę "Bolero" pokazywałem wraz z głowicą DEA w temacie dotyczącym Światowida, i właśnie ją grzebię z zamiarem przestrojenia na CCIR:
http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.ph ... 51#p168751
Nawet podobne są trymery w blaszanym kapselku z mosiężną śrubką: w Twojej głowicy są dwa czy też jak w Bolero - trzy (ten trzeci służy do równoważenia mostka sprzęgającego wzmacniacz w.cz. z mieszaczem).
Jak do wieczora mnie tu nie zbanują - wrzucę materiały z książki, okaże się czy jest to to samo.
olgierd
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: olgierd »

W "Alfie" produkcji ZRK jest taka importowana głowica (87.5-108 MHz), w dodatku z ARCz (stąd zapewne symbol Philips AP 2110/02).
https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=219

Pozdrawiam
Załączniki
Alfa.jpg
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Oglądałem fotkę Kolegi "navi" z wnętrzem głowicy i napędem zębatkowym wariometru
i podziwiam,że zębatka na osi koła napędu nie przecięła jeszcze dotąd linki napędu posuwu
wariometru.Przecież ociera o nie wiadomo po jakiego grzyba tak długą część uzębioną ośki.
Zamocowanie końca linki napędu do ucha listwy zębatej ją przesuwającej jest o co najmniej
1 mm za nisko.I linka ociera o uzębioną część ośki,przesuwającą listwę zębatą w prowadnicy.
Pewnie demontaż ośki uzębionej napędu odstręcza od robienia tego, jeżeli linka nie jest urwana,
ale, przy, odpukać:-) zerwaniu linki napędu wariometru spiłowałbym bezsensowną część uzębienia
ośki pod linką napędu wariometru.Po wyjęciu rzeczonej ośki z jej uchwytów,oczywiście.
Jacek"ballasttube"
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To co łączy rdzeń z blaszanym suwakiem zdecydowanie nie jest żadną linką, tylko drutem wtopionym w ferryt. Widać przecież że jego końcówka wlutowana jest w ucho. Identycznie jest w głowicy Bolero, jak i w najpopularniejszej u nas DEA. Lekkie wygięcie drucika (co też widać na zdjęciu) załatwiło sprawę, i nic się nie ociera.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jako się rzekło:
Schemat (treść zawarta na tej stronie książki nie odnosi się do niego)
Schemat (treść zawarta na tej stronie książki nie odnosi się do niego)
i dotyczący go fragment:
jest jeszcze trochę opisu na następnej stronie, ale nic istotnego on już nie wnosi
jest jeszcze trochę opisu na następnej stronie, ale nic istotnego on już nie wnosi
Można chyba uznać że tę właśnie głowicę zastosowano w Relaksie? Jej schemat - to klasyka, praktycznie nie różniąca się od naszej DEA. Niestety brak nominałów, ale przecież Autor nie będzie jej grzebać.
navi
75...99 postów
75...99 postów

Zapewne jest to głowica Philipsa. Znalazłem również coś niecoś na jej temat. Nie mniej postaram się przy najbliższej okazji zdjąć obudowę i sfotografować wnętrze. Mam prośbę do kol. "olgierda" o możliwie dokładniejszy skan swojego schematu. Oczywiście jeśli nie sprawi to kłopotu.
Załączniki
Głowica CCIR 88-108.jpg
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tomek Janiszewski pisze: wt, 12 stycznia 2021, 09:50 Głowicę "Bolero" pokazywałem wraz z głowicą DEA w temacie dotyczącym Światowida, i właśnie ją grzebię z zamiarem przestrojenia na CCIR:
http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.ph ... 51#p168751
Niestety wkleiłem niewłaściwy link, a na edycję jest już za późno. Właściwy jest poniżej:
viewtopic.php?p=377758#p377758
i zawarte w nim zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
To oczywiście polski wyrób, zmontowany na kawałku chamskiej żelaznej blachy, wycinanej chyba ręcznymi nożycami a wyginanej przy użyciu imadła i młotka. Ale mam jeszcze bliźniaczo podobną głowicę otrzymaną kilkadziesiąt lat temu od nieżyjącego już wujka, który twierdził że to głowica Philipsa. W przeciwieństwie do pokazanego wyżej truchła jest ona kompletna, a jej chassis zostało z najwyższą starannością wymodelowane z blachy o charakterystycznej dziubdzianej powierzchni, co widać i na Twoich zdjęciach. Pokrojem obie te głowice się nie różnią: zarówno napędzane ślimakowo cewki wariometryczne jak i filtr p.cz. a właściwie jego pierwszy obwód wchodzący w skład mieszacza znajduje się ponad chassis, obok lampy. Niestety i ona przy pierwszym podejściu zawiodła moje oczekiwania: nie było szans na pokrycie obecnego zakresu CCIR, więc odłożyłem ją na półkę. Na razie mam mniej cenny obiekt do dalszych eksperymentów.
Do Autora tematu: czy aby rysunek jaki ostatnio zamieściłeś nie dotyczy mojej głowicy a nie Twojej? Porównaj to co możesz z moimi zdjęciami, wieczorem wrzucę jeszcze zdjęcia oryginału. Filtr i wariometr na tym rysunku znajduje się ewidentnie ponad chassis, a na Twoim zdjęciu głowicy ich nie widać. Także cewka wejściowa usytuowana jest u Ciebie inaczej niż na rysunku. W obu posiadanych przeze mnie głowicach: domniemanej philipsowskiej od wujka i philipsopodobnej z Wolumenu są trzy trymery (dodatkowy jest trymer C14 na przytoczonym przez Ciebie schemacie) podczas gdy na schematach wrzuconych przeze mnie i Olgierda - tylko dwa. Ilu trymerów doliczyłeś się na chassis Twojej głowicy?
olgierd
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: olgierd »

Koledzy,
niestety, nie dysponuję lepszej jakości skanem. Podesłałem dokładnie to, co kiedyś wyszperałem (już w .jpg). Schemat głowicy z "Alfy" bazuje na znajdującym się na zdjęciu z książki od Tomka. Różnice - w stosunku do tej z pozycji "Głowice UKF współczesnych odbiorników FM" - to brak równoległej pojemności przy cewce sprzęgającej (lewej) oscylatora (dokładnie w samym środku schematu książkowego), zastosowany układ ARCz (BA102, C47, C49, R28-R30, C31) oraz równoległa (do wariometrycznej) dodatkowa strojona cewka oscylatora L11. Na schemacie z "Alfy" nie widac też trymera dla oscylatora - przypuszczam, że mogło go nie być w wersji głowicy pokrywającej pełne pasmo, do 108 MHz, albo go po prostu zapomnieli narysować. Trymer dla wzmacniacza w.cz. głowicy Philips to kondensator pomiędzy anodą pierwszej triody a masą (patrząc na schemat z książki). Jeśli komuś potrzeba - to proszę dać znać - postaram się rozczytać wartości elementów ze schematu "Alfy".
Rozmieszczenie elementow regulacyjnych głowic AP 2110 pokazane jest na rysunku (Adjustable HF, Adjustable Oscillateur - dwa trymery, Parallele Oscillator winding - rdzeń cewki dodatkowej oscylatora, najbliżej punktu zasilania +140V znajduje się otwór dla rdzenia wyjsciowego transformatora 10.7 MHz (M.F.):
FMtunerMBLE.jpg

Zaś na zdjęciach znajdujących się pod koniec, pod poniższym linkiem: https://webspace.science.uu.nl/~tel0010 ... apella.htm
widać głowicę AP 2110 (z ARCz) w odbiorniku mającym zakres do 104 MHz.
Stawiałbym, że identyczna (tylko, że do 108 MHz i zdaje się bez układu z BA102) jest w Relaksie, ale zobaczymy.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony śr, 13 stycznia 2021, 13:44 przez olgierd, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Tomku, ręki nie daję, ale powiedziałbym, że taka sama głowica, jak ta ze zdjęcia, które dodałeś siedzi w Eroice.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

kubafant pisze: śr, 13 stycznia 2021, 13:40 Tomku, ręki nie daję, ale powiedziałbym, że taka sama głowica, jak ta ze zdjęcia, które dodałeś siedzi w Eroice.
To całkiem prawdopodobne. Eroica to radio z tej mniej więcej epoki, co Bolero. Oba te odbiorniki mają jeszcze miniaturowe szarotkowskie filtry p.cz. z dwoma karkasami. Potem nastała epoka głowic DEA, i trwała ona do końca ery lamp. W radiach z tej epoki stosowano kwadratowe filtry z jednym długim karkasem, w rodzaju 1-17F. Na niektórych zdjęciach Bolero widać wprawdzie głowicę DEA, ale mogła zostać tam wstawiona w ramach modernizacyjnej naprawy, w związku z odejściem przez PRL od zakresu CCIR pod koniec lat 60-tych.
Ostatnio zmieniony śr, 13 stycznia 2021, 15:52 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ