Radio FONAFON JUNIOR 530
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Radio FONAFON JUNIOR 530
Jeszcze jeden z produktów pionierko podobnych{na lampach serii U}Trochę zardzewiałyAle w zasadzie dziewiczyCiekawą cechą charakterystyczną jest zastosowanie ,,skali akustycznej,,
Głośnik ukryto za podzieloną na trzy części skalę{bardzo bogatą w listę stacji}I nawet gra po prawie 70 latach{kondensator wysechł}. 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Jado
- 1250...1874 posty

Re: Radio FONAFON JUNIOR 530
Bardzo estetyczne radyjko.
Przez to rozmieszczenie gałek i ich kolor to kojarzy mi się z...telewizorem
Tylko ekranu brak.
I jak to gra przez te szczeliny?
Czy tam nad głośnikiem jest miejsce na żarówkę?
Przez to rozmieszczenie gałek i ich kolor to kojarzy mi się z...telewizorem
I jak to gra przez te szczeliny?
Czy tam nad głośnikiem jest miejsce na żarówkę?
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

Ale od tylca nasz Pionier był ładniejszy, ponieważ wyeksponowano mu wszystkie lampy 
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Gra przyzwoicie{głośno},a płytki skali są na gumowych tłumikach.Niestety żarówka się nie zachowała-a była wielka.
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

Czyżby ta żarówka była zasilana bezpośrednio z sieci, a nie jak w przypadku Pioniera - w szereg z całym radiem?
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Poszukaj schematu, może ta żarówka pracowała jako bareter.
Miałem w łapach Duńskie radio, właśnie uniwersalne, z żarówką jako bareterem, dawno je sprzedałem, bo nienawidzę tego typu konstrukcji.
Z jakiego kraju to radio?
Na Pomorzu Gdańskim wysyp Skandynawskich odbiorników, już mam trzy lampowce(jeden przedwojenny) i tranzystorowego Philipsa, bodajże rocznik 1961 z samym UKF-em, oczywiście gra bardzo dobrze, odbiera współczesne stacje. Niestety g..... to warte, bo tego za dużo jest, lepszy stary Pionier czy zgnity, przeżarty przez myszy Grundig czy inny Telefunken
Ja za AGA EUROPA 751 z 1938 roku w idealnym stanie dałem 170zł, odbiera PR I na 20cm przewodu, całkowity brak brumu, to jest zabytek, nie Jubilat czy Taraban, radio Autora tematu też mi się podoba.
Poszukaj schematu, może ta żarówka pracowała jako bareter.
Miałem w łapach Duńskie radio, właśnie uniwersalne, z żarówką jako bareterem, dawno je sprzedałem, bo nienawidzę tego typu konstrukcji.
Z jakiego kraju to radio?
Na Pomorzu Gdańskim wysyp Skandynawskich odbiorników, już mam trzy lampowce(jeden przedwojenny) i tranzystorowego Philipsa, bodajże rocznik 1961 z samym UKF-em, oczywiście gra bardzo dobrze, odbiera współczesne stacje. Niestety g..... to warte, bo tego za dużo jest, lepszy stary Pionier czy zgnity, przeżarty przez myszy Grundig czy inny Telefunken
Ja za AGA EUROPA 751 z 1938 roku w idealnym stanie dałem 170zł, odbiera PR I na 20cm przewodu, całkowity brak brumu, to jest zabytek, nie Jubilat czy Taraban, radio Autora tematu też mi się podoba.
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Tak,bezpośrednio.Zwykła z gwintem 14 o mocy z 10-15.Zastosowano odbłyśniki kierujące światło na skalę-musi niezle świecić {a dla sąsiadów przez okno zapewne wyglądało jak telewizorTomek Janiszewski pisze: wt, 12 stycznia 2021, 22:12 Czyżby ta żarówka była zasilana bezpośrednio z sieci, a nie jak w przypadku Pioniera - w szereg z całym radiem?