Oberon Stereo-remont

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Pixel
125...249 postów
125...249 postów

Re: Oberon Stereo-remont

Post autor: Pixel »

Pracowałem na radzieckiej 6M82 i jej nowszej wersji obie wyposażone dodatkowo w fabryczną przystawkę do frezowania w pionie. W między czasie miałem styczność z innymi ale nie mały porównania do tego "klamota". Jutro popatrzę co jest w ofercie na portalach i ocenię konkretne urządzenia w akceptowalnym przedziale cenowym. Nie chcę złościć moderatora więc dalszą na ten temat rozmowę może by przenieść do wątku o Twojej tokarce lub założyć nowy temat np. "urządzenia pomocne przy odbudowie i budowie urządzeń lampowych" ? Swoją drogą dzięki temu tematowi inaczej spojrzę na części do urządzeń radiowych. Na sobotniej graciarni czasem trafiają się "skarby" np. potencjometry.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Z radzieckich bardzo podoba mi się mała frezarka stołowa NGF-110 (НГФ-110), pozioma z dokładaną głowiczką pionową. Masa ok. 200 kg, a więc lekka i nieduża. Niestety bardzo rzadko się u nas trafia, a koszt samej głowiczki pionowej (rzadkość) przekracza często koszt frezarki. U ruskich jest tego sporo, ale przeważnie przystosowane do pracy jako frezarki poziome, a więc bez głowicy. No i nie ma posuwów mechanicznych :(

Jak gdzieś widzisz stare potencjometry podwójne o wartościach "lampowych" (220 k lub więcej) to bierz ile mają, jest to rzadkość i bardzo przydatna rzecz.

Pozdrawiam,
Jakub

PS. Oczywiście zapraszam do tematu o tokarce. Może niedługo trzeba będzie go przemianować zmieniając TSB-20 na TUM25B :wink: ale to się jeszcze zobaczy.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Pixel pisze: ndz, 10 stycznia 2021, 05:36
Szrot majster pisze: sob, 9 stycznia 2021, 21:19 miałem kilka dni temu okazję robić jeden z "zastałych" sprzętów, jest to radiomagnetofon Grundig RR 750, okolice 1980 roku.
Jest to, stylistycznie podobny do naszych "Kasprzaków" stereofoniczny radiomagnetofon, jednak wykonany w ...Japonii.\
Kiedyś kupiłem go i zepsuł się zaraz. Dodatkowo użyłem taniego płynu do styków, który zmienił się po 7 latach w wosk, wszystko umyłem IPA przy użyciu pędzla, styki przemyłem Kontaktem 60 i umyłem IPA, wstrzykując go do środka przełączników strzykawką z igłą(taka duża z apteki).
Potem wywaliłem wszystkie kondensatory elektrolityczne na płytce końcówki mocy i 4 elektrolity w zasilaczu, po tych zabiegach sprzęt ożył, gra na wszystkich zakresach, jest stereo, nic nie trzeszczy.
Niestety o tym, by te kondensatory wymienić dowiedziałem się za późno, wzbudził się wzmacniacz mocy uszkadzając jeden z głośników, który teraz rzęzi, nie jest to jakiś super rzadki głośnik, zwykły 10cm szerokopasmowiec, jakie występowały w "kolumnach" z lat 90-tych do PF126p/PF125p/Poloneza, kiedyś było tego pełno na bazarach, taki głośnik kosztuje na Allegro kilkanaście złotych(i tak trzeba oba wymienić- moje uszy nie tolerują takiego czegoś).
Pękła mi kieszeń kasety, muszę poszukać, bo polistyren po latach uległ degradacji, myślę o zostawieniu tego w cholerę, wylutować kondensatory sprzęgające i dać moduł Bluetooth, zawsze można do oryginału wrócić, jedynie 7805 dołożę, zresztą po co teraz kasety.
Kieszeń na stałe zrobię na taśmę rzepową."

Gdybyś napisał to w piątek to wczoraj na 99% znalazł bym taki "worku mikołaja" i zamiast kleić rzepy miał byś cały za 10zł a jestem niemal pewien, że taki widziałem. Wyślij mi na priw zdjęcie przodu i tabliczki znamionowej. Poszukam w przyszłą sobotę.
Witam!
Oto mój klamot, kieszeń przylepiona taśmą izolacyjną bo odpada, głośniki do wymiany( mały to koszt), gra na wszystkich zakresach, trochę kuleje przejście ze strojenia ręcznego na programator- trzeba będzie prysnąć, głowica UKF strojona warikapami.
RR 750.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Dziękuję za wszystkie porady.
To jednak nie będę kupować tej chińskiej wiertarki, w warsztacie mam WS-15, niestety nigdy nie konserwowana, farba odpada płatami(czasem jakiś pijus pędzlem podmalował :evil: ), wyłącznik rozwalony( ojciec nie kupi nowego, za bardzo szkoda mu kasy- działa przecież....), pasek klinowy zmurszały a smaru to od nowości nie widziała. Ja nie będę tego niósł ani do nowego domu(RCD) ani nawet do starego, bo już mam dość awantury, że
"się rządzę" , kilka dni temu wziąłem prostownik z garażu(taki impulsowy za 100zł), chciałem podładować akumulator AGM 95Ah, który zapewnia mi światło w czasie wichur
( niestety u mnie już zaznacza się wpływ Bałtyku, a sieć energetyczna 50 lat nieremontowana)- kłótnia, bo ojciec zamiast jeździć swoim W211 E320 CDI, to ładuje w nim akumulator- od tego jest alternator a nie prostownik, to jest 6-cylindrowy turbodiesel, trochę mocy mu potrzeba do rozruchu, ale co tam, niech stoi w garażu aż go myszy zjedzą :evil: .
Mam Dremel 3000, mam dedykowany stojak, ale tym nie powiercę większym wiertłem, głównie wiercę chińskimi wiertłami z węglika wolframu w laminacie FR-4 1,6mm, ostatnio był taki bajzel w życiu(Święta i Sylwester), że nie zrobiłem od 2 miesięcy żadnej płytki (robię projekty ze starych czasopism z lat 90-tych, nie mam cierpliwości do programów CAD, jakby spokój był to może bym ruszył KiCAD, Eagle jest za drogi dla mnie).
Teraz kupuję UPS-a, kupić muszę 1kVA, oczywiście musi być z sinusem, bo mam zasilacz z APFC w komputerze, zakup konieczny, bo już przywracanie systemu nie raz robiłem, u mnie jak zawieje to CYK! i światło gaśnie, czasem ostrzegawczo przygasa. Do tego UPS-a będzie wspomniany stary AGM(najwyżej się za kilka miesięcy na złom wywiezie, stać mnie na nowy, gorzej z komputerem i danymi, to bardzo boli).
A teraz nie mam światła w pokoju, za bardzo LED-y za 20zł waliły po oczach, aż mi spuchły, świeci lampa na suficie.
Żarówek nie zastosuję, bo co rachunek za prąd to niby ja marnuję....jak ja mam LED-y i większości nowy sprzęt RTV i komputer, za to dwie pompy C.O. i dmuchawa pieca chodzą całą dobę, jeszcze pralka kilka godzin dziennie....gdzie to zużycie pasuje do mojego?
Pixel
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pixel »

Na 100% taki był. One nie mają "wzięcia" więc powinienem wynegocjować dobrą cenę. Ja poluję na odbiorniki globalne, niestety te potrafią cenić choć tydzień temu zdobyłem Grundiga YB-500 za 25zł... teraz i tak jest posucha bo granice są przymknięte. Zgodnie z sugestią jednego z forumowiczów będę kopał w kartonach w poszukiwaniu potencjometrów itd.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam ponownie!
Powymieniałem kondensatory na płytkach końcówek mocy i dwa na PCB radia.
Dziś wymieniłem potencjometry barwy dźwięku i dałem wspomniane kondensatory 2,2 i 1 nF, równolegle połączone.
Postanowiłem wymienić potencjometr głośności, który też był rozwalony, dałem logarytmiczny, postanowiłem załączyć radio do sieci, najpierw przez żarówkę 75W, żarówka po włączeniu rozbłysła(ładowanie kondensatorów), po kilku sekundach zaczęła się żarzyć, słabo zajarzyła się EM84, wstawiłem ECC85 i EL84 na PCB końcówek, podłączyłem bezpośrednio zasilanie i radio zagrało.
Nie grzeją się EL84, a miały anody aż czerwone, chyba kondensatory przywierały pod napięciem
Jest pewien problem, mianowicie przewody idące do potencjometru głośności były za krótkie, teraz po przedłużeniu słychać przydźwięk 50Hz, trochę było zabawy, po w lewo na full było a ściszanie w prawo.
Czeka mnie wymiana kabelków ekranowanych, niestety nie mam takich\
Co do regulacji barwy, działa OK, choć potencjometr barwy(ten lewy) zachowuje się tak jak Kolega kubafant pisał, jednak producent dał liniowe, nie wykładnicze.
Pod płytkami końcówek mocy jest płytka korekcji barwy dźwięku, chyba tam kartoflak został, nie mam zamiaru tego rozbierać, nie mam miejsca na warsztacie, gra i OK. Klawisz BASS działa, SPRACHE też, to nie było zepsute.
Nie będę dawał chińskich, marnej jakości przewodów, myślałem o tym przewodzie
https://allegro.pl/oferta/przewod-yvcv- ... 8155905452
Kupiłbym długie odcinki termokurczek, opalarka i gotowe, kabelek z epoki i podobno dla wojska, od tego sprzedawcy kupiłem kiedyś GD507A a z innego ich konta wspomniane potencjometry.
Widzę, że przy potencjometrze głośności nie może być druciarstwa, bo buczy.
Gałki do barwy pasują, oczywiście przy założonej skali, problem jest z ośką potencjometru głośności, która jest za krótka.
Czym to przedłużyć?
Kiedyś było w starym domu pełno takich dupereli ale przy przeprowadzce część poszła do pieca reszta do śmieci, tudzież myszy zjadły, nie ma tam nic, co by się przydało.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

1.jpg
Witam po dłuższym czasie.
Radio naprawione, gra bardzo ładnie, nie ma zniekształceń i szumów, trochę buczy ale to wina kondensatorów zasilacza(oryginał Elyt, chyba do wywalenia pójdą bo po tylu latach stania w przegrzanym pomieszczeniu formowanie jest bez sensu ale to na później)
Potencjometry założone, nie było problemów, z tym od głośności był problem, oryginalne kabelki ekranowane nie zniosły próby czasu, zostały wymienione na taki przewód z epoki, oczywiście wciągnąłem kabelki do rurek termokurczliwych i podgrzałem opalarką, jak widać leżą idealnie.
kabel.jpg
Kondensatory na PCB końcówek mocy wymienione, przedtem żarzyły się anody EL84 po kilku minutach,, teraz nie ma tego, radio gra głośno i ma piękne, ciepłe brzmienie, bije na głowę nowe wieże, oczywiście kondensatory przy prawym potencjometrze barwy dźwięku też wymienione.
Przy przełącznikach BASS i SPRACHE zostały stare kondensatory, nie chciało mi się rozbierać, zresztą to działa a kondensatory pracują bez napięcia stałego.
Gałki od barwy dało się założyć, niestety nie założyłem od głośności, ośka za krótka, dorobię ze starej gałki, których mam pełno, napęd anteny ferrytowej zdemontowałem, zresztą przerwa w uzwojeniu anteny dlatego na taśmie izolacyjnej to się trzyma.
Kable do trafa sieciowego powymieniane, wszystko połamane i za krótkie było, oznaczone termokurczkami, od głośnika też nowe druty założone.
Musiałem przedłużyć kabelki do wyłącznika sieciowego pod chassis- za krótkie były.
Niestety zrobiłem babola, ujawnił się zimny lut na jednym z rezystorów na PCB końcówki mocy, zapomniałem się i nie wyjąłem EL84, przegiąłem jedną i pękło szkło przy nóżce i lampa zagazowana, znalazłem drugą, niestety po chwili charczenie, wyciągnąłem z innego radia kolejną EL84, teraz radio gra normalnie.
Skrzynka wyczyszczona z 60-letniego kurzu, umyta, doklejona ozdobna, aluminiowa listwa, która dawno temu odpadła.
Gałki i klawisze umyte, skala od strony napisów odkurzona, szkło umyte izopropanolem ,(gładka strona, mocno brudna była skala), spękana jak to w tych odbiornikach bywa. Biały ekran z tworzywa za skalą umyty płynem do tłuszczu i starego brudu, pod kranem, aż się lepił.
Radio ogólnie odnowione, nadaje się do codziennego użytku(lampy w idealnym stanie, oczko też świeci).
Teraz parę spraw:
1.Uszkodziłem EL84, potrzebowałbym takie lub NOS-y 6P41P-EW(militarne wykonanie), na allegro w granicach 50zł są nowe EL84 JJ i Sovtek, dla mnie trochę bez sensu, używki bym kupił, byle z dobrą, minimum 80% emisją. Resztę lamp też bym kupił, zwłaszcza kilka NOS-ów ECC85 na zapas, tym bardziej, że w kolejce czeka Loewe-Opta Venus, brudne jak cholera, brakuje EL84 i ECC85
2. Po co są klawisze STEREO i B?
W pozycji STEREO radio gra głośniej na swoich głośnikach, w jakim układzie pracują tam końcówki mocy, są z tyłu gniazda głośnikowe rozwierne, czy uzwojenia wtórne są łączone szeregowo?
Wciśnięcie B nic nie zmienia, po co on jest?
3.Spalona jest jedna z żaróweczek skali, jest rurkowa żaróweczka jak w samochodzie tylko na 6V, wie ktoś gdzie takie żaróweczki kupić?
4.Pękła na pół tylna ścianka, chyba zrobię nową a tą zostawię na pamiątkę.
2.jpg
3.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.