Bardzo dziękuję za szczerą krytykę moich "wypocin". Pewnie znowu gdzieś się pogubiłem w swoich wyliczeniach i wnioskach...trouvere pisze: czw, 17 grudnia 2020, 03:30 Jednego tylko w tym wszystkim co tu wypisujecie nie pojmuję, jak można brać się za pomiary, kiedy się nie ma pojęcia jak zinterpretować wyniki tych pomiarów ?
Przecież literatura jest w zasięgu ręki (macie chyba dostęp do internatu), wystarczy tylko trochę chęci i wysiłku by znaleźć odpowiedzi na Wasze "problemy", które w gruncie rzeczy nie są żadnymi problemami.
Tą literaturą są, jak nie książki to materiały foldery, ulotki i w końcu kompletne datasheet'y producentów materiałów magnetycznych. Trzeba tylko chcieć.

Udzieliłem więc odpowiedzi zgodnie z posiadaną wiedzą, którą zdobyłem w wyniku przeprowadzonych samodzielnie eksperymentów, których wyniki przedstawiłem na poparcie swoich wniosków. Znam "Cykina" i przeczytałem wiele artykułów, opracowań i analiz np. Menno van der Veena, który przedstawiał w nich własne sposoby na badanie transformatorów głośnikowych, wykonanych na rdzeniach toroidalnych. Owszem w necie jest wiele informacji o produkowanych obecnie materiałach magnetycznych. Ale czy sprzedawcy produkowanych w naszym kraju transformatorów głośnikowych podają informacje na jakich typach rdzeni są one nawinięte? Jak są w nich wykonywane i łączone poszczególne sekcje uzwojeń? Nie! Często spotykałem się z odpowiedzią, że tego typu informacje stanowią know-how firmy i nie są udostępniane... Podawane przez sprzedawców na stronach sklepów dane techniczne tych podzespołów są lakoniczne i niepełne - sprzedawcy (często też producenci) nie potrafią udzielić odpowiedzi np. na takie pytania:
- przy jakim napięciu i częstotliwości mierzona była indukcyjność uzwojenia pierwotnego danego transformatora?
- przy jakiej mocy, dopuszczalnych zniekształceniach THD i dla jakiego spadku amplitudy badane było pasmo przenoszenia?
- jakim sposobem transformator przeznaczony do układu PP z dwoma lampami EL84 może osiągać 50 W mocy wyjściowej?
- co oznacza maksymalna dopuszczalna wartość prądu w uzwojeniu pierwotnym (czy to wartość szczytowa, czy skuteczna sygnału AC)?
- jak zachowa się transformator gdy wystąpi brak symetrii prądów anodowych, wynikający z nierównego zużywania się lamp?
- jaka jest dopuszczalna wartość różnicy prądów spoczynkowych lamp i jak składowa DC prądu wpływa na pozostałe parametry transformatora?
Co do wykonanych przeze mnie pomiarów, to zbadałem też pasmo przenoszenia dla różnych poziomów mocy wyjściowej i różnego poziomu wprowadzanych przez transformator zniekształceń harmonicznych, przy kilku rezystancjach widzianych od strony uzwojenia pierwotnego, gdyż rezystancja ta może przyjmować różne wartości w zależności od wartości napięcia zasilania lamp, klasy pracy wzmacniacza (A, AB1, B) i sposobu włączenia lamp (połączenie elektrod w "triodę", "pentodę" lub dodatkowo ze sprzężeniem ultralinear). Jednak i tu zapewne zdaniem Kolegi "nie mam pojęcia jak zinterpretować te wyniki" i dlatego bardzo proszę o rozwinięcie swojej wypowiedzi. Będę wdzięczny za "rozjaśnienie mi" tych zagadnień. Zawsze z przyjemnością czytam wypowiedzi bardziej doświadczonych Kolegów, bo na naukę nigdy nie jest za późno.
Pozdrawiam
Romek