Generator plansz kontrolnych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Generator plansz kontrolnych
Witam,
poszukuję generatora obrazów kontrolnych do lampowych odbiorników monochromatycznych. Pamiętam, że było kiedyś coś takiego nieco większe niż dzisiejszy dekoder DVB-T, z wyjściem antenowym na kanały 1-12 i przełączaniem pomiędzy różnymi obrazami testowymi (pasy, krata, plansza).
Wykonane chyba już na układach scalonych cyfrowych.
Bądź jeśli nie uda się znaleźć tego urządzenia, to jakiegokolwiek pomysłu jak podawać takie plansze na wejście antenowe odbiorników telewizyjnych, aby móc je właściwie kalibrować i skąd takie kontrolne obrazy pozyskać.
poszukuję generatora obrazów kontrolnych do lampowych odbiorników monochromatycznych. Pamiętam, że było kiedyś coś takiego nieco większe niż dzisiejszy dekoder DVB-T, z wyjściem antenowym na kanały 1-12 i przełączaniem pomiędzy różnymi obrazami testowymi (pasy, krata, plansza).
Wykonane chyba już na układach scalonych cyfrowych.
Bądź jeśli nie uda się znaleźć tego urządzenia, to jakiegokolwiek pomysłu jak podawać takie plansze na wejście antenowe odbiorników telewizyjnych, aby móc je właściwie kalibrować i skąd takie kontrolne obrazy pozyskać.
-
- 6250...9374 posty
Re: Generator plansz kontrolnych
AVT miało w ofercie coś takiego https://serwis.avt.pl/manuals/AVT2781.pdf ale bez modulatora.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 6250...9374 posty
Koledzy, poszukajcie w RiK (chyba połowa lat 70-tych) schematu generatora sygnałów testowych (to nie są plansze kontrolne, te nadawała TVP) bo nie mogę u siebie znaleźć choć gdzieś mam, cały układ (krata, kropki, czarne pasy V i H i chyba coś jeszcze) to kilkanaście ,,śmieciowych'' TTL i jeden tranzystor wcz.
Pracuję w serwisie RTV/AGD i mamy coś takiego, ale nie pamiętam, czy ma sygnał wyjściowy RF, czy AV. Ma kropki, kratę, koło, pasy, RGB i coś tam jeszcze. Urządzenie jest fabryczne, nie jakiś składak. W poniedziałek spytam szefa, czy chce się go pozbyć i za jaką odpłatnością.
-
- 625...1249 postów
Mi bardziej chodzi o uzyskanie na ekranie takiej planszy, jakie nadawała kiedyś TVP. Widziałem dawno temu kasety VHS Panasonica z takimi planszami testowymi.
Chciałbym dzięki nim wprawnie wyregulować zbieżność, liniowość pionową i poziomą i geometrię. Sygnał RF nie jest konieczny.
Mogę podać taką planszę przez modulator na głowicę odbiornika, tylko muszę mieć pomysł jak mogę coś takiego uzyskać.
Chciałbym dzięki nim wprawnie wyregulować zbieżność, liniowość pionową i poziomą i geometrię. Sygnał RF nie jest konieczny.
Mogę podać taką planszę przez modulator na głowicę odbiornika, tylko muszę mieć pomysł jak mogę coś takiego uzyskać.
Już na kracie to ustawisz, po co szpan z planszą TVP? Pracowałem w Telestarze (moja pierwsza praca) i tam tak na niej ustawiali zbieżność a na białym tle balans bieli, to drugie oczywiście pod PC-tem, bo oko ludzkie różnie widzi.
-
- 625...1249 postów
Oczywiście, plansza TVP absolutnie nie jest mi do niczego potrzebna. Chodzi mi tylko o możliwość ustawiania sobie geometrii w odbiornikach.
Dla cz.b zwykła krata będzie dla mnie w zupełności wystarczająca.
Dla cz.b zwykła krata będzie dla mnie w zupełności wystarczająca.
Otóż to... jak nic się nie zmieni, to dam znać w poniedziałek. Miłego weekendu.
-
- 2500...3124 posty
A tam, plansza TVP. Szpan to byłby regulować OTV na planszę "z głową indianina", taką stosowaną przez RCA.
Widziałem kiedyś nawet lampowy generator takiej planszy. Coś pięknego!
Pozdrawiam,
Jakub

Widziałem kiedyś nawet lampowy generator takiej planszy. Coś pięknego!
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 125...249 postów
Mam takie generatory K-950 - 2 szt.REWO - 1 szt.ELTEST-GDYNIA - 2 szt.Wobulator z WZT.
Tylko muszę sprawdzić czy sprawne.Bo ELTEST-GDYNIA zasilanie sieciowe nie mogę zsynchronizować kratę w Ametyście 1012.
Tylko muszę sprawdzić czy sprawne.Bo ELTEST-GDYNIA zasilanie sieciowe nie mogę zsynchronizować kratę w Ametyście 1012.
-
- 2500...3124 posty
Spróbuj złapać sychronizację na zakresie UHFpeski_49 pisze: sob, 31 października 2020, 13:05 Bo ELTEST-GDYNIA zasilanie sieciowe nie mogę zsynchronizować kratę w Ametyście 1012.
-
- 1875...2499 postów
Widzę, że ten artykuł z AVT napisał kolega, który ostatnio odszedł do innego zakładu pracy
. Co do rozwiązania problemu, widzę dwie drogi. Pierwsza, czasochłonna: kupić (ŁI-22, ŁI-22-1) lub lepiej zbudować lampę monoskopową plus elektronikę do niej i z niej nadawać obraz
.
Druga: użyć kamerę np. widikonową i na nią rzutować obraz planszy
.

Druga: użyć kamerę np. widikonową i na nią rzutować obraz planszy

-
- 3125...6249 postów
Na przykład 
lub 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Powyższe generatory testowe wydają mi się interesującym rozwiązaniem. Jeśli uda się uzyskać obraz choć z jednego, to będę zainteresowany.
Czy znajduje się gdzieś opis na jakiej zasadzie działały takie lampy monoskopowe? Technologia wydaje się bardzo ciekawa, jednak brak w mojej bibliotece jakichkolwiek treści na ten temat. Czyżby była to odmiana lampy analizującej pamięciowej stanowiąca niejako pewną analogię do pamięci ROM?
Co do kamery, to i tak cały czas poszukuję jakiejkolwiek. Był to w zasadzie mój pierwszy pomysł.
Szukam raczej w kierunku jakiejś podręcznej kamery widikonowej stosowanej w monitoringu przemysłowym np. TP-K16
Czy znajduje się gdzieś opis na jakiej zasadzie działały takie lampy monoskopowe? Technologia wydaje się bardzo ciekawa, jednak brak w mojej bibliotece jakichkolwiek treści na ten temat. Czyżby była to odmiana lampy analizującej pamięciowej stanowiąca niejako pewną analogię do pamięci ROM?
Co do kamery, to i tak cały czas poszukuję jakiejkolwiek. Był to w zasadzie mój pierwszy pomysł.
Szukam raczej w kierunku jakiejś podręcznej kamery widikonowej stosowanej w monitoringu przemysłowym np. TP-K16
-
- 1875...2499 postów
Lampa monoskopowa była istotnie pamięcią ROM. Wiązka elektronowa omiatała płytkę sygnałową, na której był narysowany obraz przeznaczony do nadawania. Obraz był sporządzany z sadzy na płytce sygnałowej wykonanej z aluminium. Dzięki temu, wiązka elektronowa, gdy padała na aluminium wybijała dużo elektronów wtórnych (emisja wtórna większa od jedności), zaś gdy padała na sadzę elektronów wtórnych nie było (emisja wtórna mniejsza od jedności). Ponieważ obrazek może być wykonany z wykorzystaniem mniejszej lub większej ilości sadzy możliwy jest do uzyskania sygnał reprezentujący różne odcienie szarości. Sygnał można było zbierać albo z płytki albo z kolektora elektronów wtórnych.
Lampę do nadawania obrazów bez półtonów dałoby się zrobić zapewne jeszcze prościej.
Co do TPK-16, Mam takie kamery i chętnie wymienię na coś ciekawego.
Lampę do nadawania obrazów bez półtonów dałoby się zrobić zapewne jeszcze prościej.
Co do TPK-16, Mam takie kamery i chętnie wymienię na coś ciekawego.