Sterownik midi
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Sterownik midi
No to możesz zrobić enkoder na tylnym panelu, jak to ma miejsce w przypadku modułów midi h&k. o ile masz 4 wolne porty kontrolera... poczwórny dip-switch i procek na początku odczytuje i ustawia kanał. ewentualnie listwa goldpin i zworki.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 1250...1874 posty
Hmm 4 porty się znajdą, dipswitch brzmi całkiem nieźle ! Chyba się pokuszę o to rozwiązanie, proste a skuteczne
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 625...1249 postów
tak są "kodowane" numery kanałów. i wtedy możesz też programowo podpinać te numery podczas wysyłania/obierania komend
0000 = 1 0001 = 2 0010 = 3 0011 = 4
0100 = 5 0101 = 6 0110 = 7 0111 = 8
1000 = 9 1001 = 10 1010 = 11 1011 = 12
1100 = 13 1101 = 14 1110 = 15 1111 = 16
0000 = 1 0001 = 2 0010 = 3 0011 = 4
0100 = 5 0101 = 6 0110 = 7 0111 = 8
1000 = 9 1001 = 10 1010 = 11 1011 = 12
1100 = 13 1101 = 14 1110 = 15 1111 = 16
in gain we trust
-
- 1250...1874 posty
Hehe a to to ja wiem
Brakowało mi tylko tego pomysłu z DIP-switchem, ale myślę, że wrzucę go na PCB a nie na tylny panel.
Zastanawia mnie jeszcze tylko jedno - dlaczego sterowniki midi, które oglądałem w necie nie obsługują przełączania, a tylko on/off? Np ten z Tube-Town. W takim przypadku zmiana kanału to wyłączenie obecnego i włączenie żądanego - czyli dwa polecenia MIDI. Wiadomo, że nigdy nie będzie takiej sytuacji jak 2 kanały na raz - dlatego ja stwierdziłem, że w ramach jednej komendy czyszcze wszystkie switche, a odpalam tylko ten z żądania. Dodałem też osobną kategorię switchy on/off, nie przełączanych, np do odpalania/wyłączania pętli, efektu, dodatkowego eq, boosta czy coś.

Brakowało mi tylko tego pomysłu z DIP-switchem, ale myślę, że wrzucę go na PCB a nie na tylny panel.
Zastanawia mnie jeszcze tylko jedno - dlaczego sterowniki midi, które oglądałem w necie nie obsługują przełączania, a tylko on/off? Np ten z Tube-Town. W takim przypadku zmiana kanału to wyłączenie obecnego i włączenie żądanego - czyli dwa polecenia MIDI. Wiadomo, że nigdy nie będzie takiej sytuacji jak 2 kanały na raz - dlatego ja stwierdziłem, że w ramach jednej komendy czyszcze wszystkie switche, a odpalam tylko ten z żądania. Dodałem też osobną kategorię switchy on/off, nie przełączanych, np do odpalania/wyłączania pętli, efektu, dodatkowego eq, boosta czy coś.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 625...1249 postów
Z tego co zgłębiałem to zależy od przypadku i możliwości sterownika. Proste sterowniki wysyłają tylko CC 0-127. Bardziej złożone realizują jeszcze banki i konkretne ustawienia (potencjometry z napędem). Takie średnie (jak mój) mają jeszcze PC. Ale konkretów próżno szukać. Jakieś tam informacje czytałem na h&k i na niemieckim forum odczyty z analizatorów logicznych. Przeważnie jest to all sounds off, all notes off, reset all instruments i wtedy konketne CC albo note on do włączenia odpowiedniej funkcji. Dodatkowo niektórzy producenci (wzmacniacz/procesor plus dedykowany sterownik) korzystają z własnego protokołu, zupełnie innego niż standardowe midi (pozwalając na korekcję wielu parametrów). Temat szeroki generalnie.
in gain we trust
-
- 625...1249 postów
A powiedz mi jeszcze jak to wszystko wygląda? Jest 3-kanałowy preamp. Co jeszcze?
in gain we trust
-
- 1250...1874 posty
Hmm myślałem, że trochę bardziej jest to 'uregulowane', ale w sumie to fajnie
Robię kopię CAE 3+se (próba druga, po latach, z większym doświadczeniem) wzbogaconą o sterowanie midi.
Zasadniczo jest 3-kanałowy preamp + dodatkowe eq w postaci baxandalla na końcu łańcuszka, które ma true bypass do reszty. Wszystko może być sterowane z panelu tylnego guzikami, z footswitcha, lub poprzez MIDI.
Póki co jestem na etapie projektowania płytek.
Program pisałem tak, żeby przy okazji zrobić sobie taki samodzielny moduł jak wy - łatwo dodać kanały i je skonfigurować, wszystko jest w miarę automatyczne.

Robię kopię CAE 3+se (próba druga, po latach, z większym doświadczeniem) wzbogaconą o sterowanie midi.
Zasadniczo jest 3-kanałowy preamp + dodatkowe eq w postaci baxandalla na końcu łańcuszka, które ma true bypass do reszty. Wszystko może być sterowane z panelu tylnego guzikami, z footswitcha, lub poprzez MIDI.
Póki co jestem na etapie projektowania płytek.
Program pisałem tak, żeby przy okazji zrobić sobie taki samodzielny moduł jak wy - łatwo dodać kanały i je skonfigurować, wszystko jest w miarę automatyczne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 625...1249 postów
Czyli układ generalnie ma przyjmować midi?
Sugeruje Ci mocniejsze oddzielenie części cyfrowej od analogowej. Może osobna mała płytka? Pomyśl o jakimś ekraniku jakie stosowane są w tunerach fm. Zasilanie też najlepiej osobne i izolowanie galwaniczne (jakieś optocouplery) od reszty układu. Dipswitcha kombinowałbym w innym miejscu - będziesz rozkręcał obudowę żeby przełączyć kanał? Złącze do programowania bym też zostawił - to tylko 4 piny a widzę, że miejsca sporo.
Jakbyś robił płytki to chyba byłbym zainteresowany jednym kompletem
Sugeruje Ci mocniejsze oddzielenie części cyfrowej od analogowej. Może osobna mała płytka? Pomyśl o jakimś ekraniku jakie stosowane są w tunerach fm. Zasilanie też najlepiej osobne i izolowanie galwaniczne (jakieś optocouplery) od reszty układu. Dipswitcha kombinowałbym w innym miejscu - będziesz rozkręcał obudowę żeby przełączyć kanał? Złącze do programowania bym też zostawił - to tylko 4 piny a widzę, że miejsca sporo.
Jakbyś robił płytki to chyba byłbym zainteresowany jednym kompletem

in gain we trust
-
- 1250...1874 posty
Hej!
Dzięki za sugestie!
Co do złącza programowania - to jest zostawione na płytce w formie gniazda IDC
DIP switch - ciągle o tym myślę, ale kurcze, nie sądzę, żeby ktokolwiek miał kiedykolwiek potrzebę zmiany kanału częściej jak raz do roku. A z tyłu to kusi, żeby coś pozmieniać i potem nie wiedzieć dlaczego nie działa
Zasilanie jest odseparowane całkowicie, osobna masa, stabilizowane na 7805 i filtrowane 2x4700u. Co więcej również żarzenie jest stabilizowane na 12,6V z Lm317 (tak jak w oryginale z resztą).
Switch jest odseparowany od reszty układu tak jak piszesz za pośrednictwem optocouplerów - zasada jest taka, że ULN2803 zarządza 4 przekaźnikami z przełączanymi stykami, gdy cewka nie jest spolaryzowana (0V) 5V płynie do optocouplerów zwierających niewykorzystywane kanały do masy, gdy przekaźnik jest zasilony, 5V płynie do optocouplera, który odpowiada za zwarcie danego kanału do wspólnego wyjściowego stopnia. Bardzo podobna (o ile nie identyczna) koncepcja jak w Soldano x88r.
A co do fizycznego odseparowania sterowania - dlaczego tak uważasz? Mogą być jakieś zakłócenia?
Płytki będę zamawiał u chińczyków a tam jest minimum 5 sztuk, więc jak przyjdzie i będą okej, to mogę się podzielić
Dzięki za sugestie!
Co do złącza programowania - to jest zostawione na płytce w formie gniazda IDC

DIP switch - ciągle o tym myślę, ale kurcze, nie sądzę, żeby ktokolwiek miał kiedykolwiek potrzebę zmiany kanału częściej jak raz do roku. A z tyłu to kusi, żeby coś pozmieniać i potem nie wiedzieć dlaczego nie działa

Zasilanie jest odseparowane całkowicie, osobna masa, stabilizowane na 7805 i filtrowane 2x4700u. Co więcej również żarzenie jest stabilizowane na 12,6V z Lm317 (tak jak w oryginale z resztą).
Switch jest odseparowany od reszty układu tak jak piszesz za pośrednictwem optocouplerów - zasada jest taka, że ULN2803 zarządza 4 przekaźnikami z przełączanymi stykami, gdy cewka nie jest spolaryzowana (0V) 5V płynie do optocouplerów zwierających niewykorzystywane kanały do masy, gdy przekaźnik jest zasilony, 5V płynie do optocouplera, który odpowiada za zwarcie danego kanału do wspólnego wyjściowego stopnia. Bardzo podobna (o ile nie identyczna) koncepcja jak w Soldano x88r.
A co do fizycznego odseparowania sterowania - dlaczego tak uważasz? Mogą być jakieś zakłócenia?
Płytki będę zamawiał u chińczyków a tam jest minimum 5 sztuk, więc jak przyjdzie i będą okej, to mogę się podzielić

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 625...1249 postów
No to ładnie zabezpieczone
spore te kondensatory przy 7805, prądy nieduże więc spokojnie można je zmniejszyć.
Przekaźnikami sterujesz optocouplery? Dobrze to rozumiem?
Co do dipa - wystarczy naklejka z opisem i już nic przypadkiem się nie wydarzy
. A osobna płytka samego sterownika będzie gotowa do wykorzystania w innym projekcie plus łatwiej zamocować do obudowy.

Przekaźnikami sterujesz optocouplery? Dobrze to rozumiem?
Co do dipa - wystarczy naklejka z opisem i już nic przypadkiem się nie wydarzy

in gain we trust
-
- 1250...1874 posty
Tak jest!Przekaźnikami sterujesz optocouplery? Dobrze to rozumiem?
A osobną płytkę do innych projektów swoją drogą zrobięA osobna płytka samego sterownika będzie gotowa do wykorzystania w innym projekcie plus łatwiej zamocować do obudowy.

Może i racja, footprint DIP-switcha pozwoli na wyprowadzenie przewodów do panelu tylnego, więc może się pokuszę o to.Co do dipa - wystarczy naklejka z opisem i już nic przypadkiem się nie wydarzy
Okej, zredukuję o połowę, w sumie mi to na rękę !spore te kondensatory przy 7805, prądy nieduże więc spokojnie można je zmniejszyć.

//==================================================
Pytanie przy okazji do Ciebie - żarzenie tak jak pisałem będzie realizowane na DC 12,6V, zasilacz wygląda +/- tak:

Czy tak jak w przypadku każdego innego rodzaju żarzenia, masa będzie wspólna z masą całego preampa? (założyłem, że tak)
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 625...1249 postów
Masa wspólna, przy zasilaczu. Ja bym dał 1n4007 dla świętego spokoju 
Poważnie bym się zastanowił nad stosowaniem przekaźników w takim przypadku. Tym bardziej, że sterowanie realizuje mikrokontroler. Przekaźniki to zawsze dość mocne nadajniki wszelkiego rodzaju syfu na zasilaniu i w obwodach siatek triod. Transoptory możesz spokojnie przełączać bezpośrednio z atmegi (via rezystor dla leda). A funkcję przełączania realizować za pomocą bramek logicznych lub tranzystorów jeśli za mało wolnych portów.

Poważnie bym się zastanowił nad stosowaniem przekaźników w takim przypadku. Tym bardziej, że sterowanie realizuje mikrokontroler. Przekaźniki to zawsze dość mocne nadajniki wszelkiego rodzaju syfu na zasilaniu i w obwodach siatek triod. Transoptory możesz spokojnie przełączać bezpośrednio z atmegi (via rezystor dla leda). A funkcję przełączania realizować za pomocą bramek logicznych lub tranzystorów jeśli za mało wolnych portów.
in gain we trust
-
- 1250...1874 posty
Generalnie to jestem jako tako świadom tego co niesie za sobą używanie przekaźników i dlatego trochę je odseparowałem - są na pcb z potencjometrami, zbite w grupę, pozabezpieczane diodami, w oddali od torów sygnałowych i nie pośredniczą (prócz jednego) w torze sygnałowym, sterują tylko dostawą 5V. Chyba nie chciało by mi się już od nowa projektować tego układu 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 625...1249 postów
I tak bym się zastanowił - przekaźniki bywają upiorne, psują się, mają ograniczoną liczbę cykli przełączania i... klikają 

in gain we trust
-
- 1250...1874 posty
Wracając do tematu - dip switch ukodzony i działa jak złoto, pełna swoboda wyboru kanału. Dzięki za pomysł - proste i skuteczne. 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.