Wskrzeszenie nadajnika Brown-Boveri SL61 B3 itd.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Wskrzeszenie nadajnika Brown-Boveri SL61 B3 itd.
Naprawdę fajna strona. Jestem pełen podziwu i trzymam kciuki:
Link do odcinka 7:
http://trcn.pl/wskrzeszenie-nadajnika-b ... odcinek-7/
i link do strony głównej:
http://trcn.pl/
Przy okazji: Mieliśmy kiedyś najwyższą konstrukcję na kuli ziemskiej. Pewnie młodzi Użytkownicy o tym nie wiedzą. ale tak NAPRAWDĘ BYŁO!!!. Ponad 600 metrów wysokości - i to w naszym obszarze zainteresowań.
Link do odcinka 7:
http://trcn.pl/wskrzeszenie-nadajnika-b ... odcinek-7/
i link do strony głównej:
http://trcn.pl/
Przy okazji: Mieliśmy kiedyś najwyższą konstrukcję na kuli ziemskiej. Pewnie młodzi Użytkownicy o tym nie wiedzą. ale tak NAPRAWDĘ BYŁO!!!. Ponad 600 metrów wysokości - i to w naszym obszarze zainteresowań.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- moderator
Re: Wskrzeszenie nadajnika Brown-Boveri SL61 B3 itd.
Jest również bardzo rozległa strona: http://www.rcnkonstantynow.pl/boveri/
Jest tam praktycznie wszystko od opisu zasilacza i radiolinii z Pałacu Kultury po fider i maszt.
Jest tam praktycznie wszystko od opisu zasilacza i radiolinii z Pałacu Kultury po fider i maszt.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- moderator
Jako ciekawostkę dodam, że dość łatwo możemy usłyszeć na średnich, na 639kHz AM Český rozhlas dvojka, który nadaje z pary nadajników Tesla SRV750, 2x750kW, końcówki mocy nadajników na lampach Tesla RD250VM.
-
- 625...1249 postów
Teraz mamy dwa mniejsze maszty - RCN Solec Kujawskigsmok pisze: pt, 9 października 2020, 11:52
Jak ktoś by chciał się dowiedzieć coś więcej na temat RCN i to z pierwszej ręki to woła na 80tce
"Stefan Paweł Dwa Maria Karolina Łolga"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Witam!szalony pisze: sob, 17 października 2020, 08:57 Jako ciekawostkę dodam, że dość łatwo możemy usłyszeć na średnich, na 639kHz AM Český rozhlas dvojka, który nadaje z pary nadajników Tesla SRV750, 2x750kW, końcówki mocy nadajników na lampach Tesla RD250VM.
Właśnie odebrałem ten nadajnik na 639kHz na Kociewiu, niestety syf w eterze jest okropny-mam w domu całe oświetlenie na LED-ach i dziesiątki zasilaczy impulsowych.
Odbiór na odbiorniku TECSUN PL-660 na antenie ferrytowej, mam SDRPlay RSP1A i antenę LW za oknem, nie sprawdzałem, stacje amatorskie na 80m normalnie odbieram, szkoda tylko że coraz więcej SSTV, RTTY i innych emisji cyfrowych niż klasycznej telefonii SSB.
Chciałem zrobić licencję amatorską, najpierw ojca głupota, potem obawy matki" oj będą sąsiedzi donosić" a teraz pandemia Covid-19 i nie mam, zabrałem się za mikrokontrolery AVR, teraz próbuję ugryźć ARM(STM32F4), kupiłem sobie płytkę Nucleo-64 ale do kitu robota po nieprzespanych nocach, te zarwane noce to skutek pełzającego lockdownu.
Coś ostatnio robiłem w połowie roku, był to lampowy odbiornik Nornan LV1220, kupiony w Pruszczu Gdańskim, w okropnym stanie wizualnym ale kompletny i "dziewiczy". Jeszcze tego samego wieczoru, o północy usłyszałem Hymn Polski w PRI, potem wymiana kartoflaków, zdarcie starej politury i polakierowanie budy i ogólne odchlewienie( zdarcie i wymiana tkaniny też były konieczne)odbiornika i cieszy ładnym wyglądem i zielonym oczkiem EM34(aż dziw, że to jeszcze świeci, przecież to EM4 z cokołem oktalowym).
Chciałbym po tym cyrku z "koronaświrusem" zrobić licencję ale nie chcę wchodzić w układy w Grudziądzu(okropne miasto, najbiedniejsze miasto Pomorza), bo już się nie raz na tych ludziach przejechałem, jestem osobą niepełnosprawną i wiele świństwa usłyszałem choć ani chorób nie mam i jestem sprawny fizycznie, wystarczy że Asperger, już bydło kpi z człowieka.
Gdzie kolega udał się po licencję, jak wygląda przygotowanie?
-
- 125...249 postów
Z takim podejściem do sprawy, to ja bym sobie darował.Szrot majster pisze: pn, 26 października 2020, 21:37 ... zrobić licencję ale nie chcę wchodzić w układy w Grudziądzu(okropne miasto, najbiedniejsze miasto Pomorza), bo już się nie raz na tych ludziach przejechałem, jestem osobą niepełnosprawną i wiele świństwa usłyszałem choć ani chorób nie mam i jestem sprawny fizycznie, wystarczy że Asperger, już bydło kpi z człowieka.
UKE, zdać egzamin, dostać świadectwo uzdolnienia, wystąpić o pozwolenie radiowe, otrzymać pozwolenie radiowe.
GM
-
- 1875...2499 postów
Witam!Grzegorz Markowski pisze: ndz, 1 listopada 2020, 08:16Z takim podejściem do sprawy, to ja bym sobie darował.Szrot majster pisze: pn, 26 października 2020, 21:37 ... zrobić licencję ale nie chcę wchodzić w układy w Grudziądzu(okropne miasto, najbiedniejsze miasto Pomorza), bo już się nie raz na tych ludziach przejechałem, jestem osobą niepełnosprawną i wiele świństwa usłyszałem choć ani chorób nie mam i jestem sprawny fizycznie, wystarczy że Asperger, już bydło kpi z człowieka.
UKE, zdać egzamin, dostać świadectwo uzdolnienia, wystąpić o pozwolenie radiowe, otrzymać pozwolenie radiowe.
To nie podejście jest problemem, tylko, że kiedyś dałem do przestrojenia TRX CB z Niemiec z "5" na nasze "0", niestety wspólnik właściciela warsztatu mi się wygrażał i to ostro(nie chodziło o radio, które miał zrobić), radio z walniętą syntezą mu zostawiłem, kilka tygodni później zwinęli interes.
Szukałem klubu krótkofalarskiego, jest w LOK-u, niestety teraz to bez sensu(tak naprawdę mamy stan wyjątkowy, tylko go tak nie nazwano), potem może pójdę, o ile ktoś nie zacznie mnie obrażać czy mi się wygrażać.
Wiedzę mam ale techniczną, nie w zakresie prowadzenia łączności, w porównaniu do wielu obecnych studentów taki odbiornik radiowy lampowy doprowadzam ze stanu kompletnego śmiecia do w pełni sprawnego odbiornika w kilka dni, przeważnie bez schematu, wystarczy mi multimetr, oscyloskop i generator w.cz., elektroniką zajmuję się hobbystycznie od 6 roku życia, wiele wyrzuconych na śmietnik urządzeń(głownie lampowych) przywróciłem do stanu używalności
-
- 125...249 postów
Dziękuję za wszystkie informacje, których nie potrzebowałem, gratuluję wiedzy i umiejętności. "ABC krótkofalowca" będzie dobre na początek. Zaczął bym od poszukania wiedzy pod hasłem "prowadzenie łączności amatorskich". Na YT jest sporo filmów pokazujących takie działania.
GM
-
- moderator
@Szrot Majster, nie przejmuj się, tak samo jak ty u siebie zostałem pierwszy raz przywitany wieki temu w klubie krótkofalowców lokalnego OT PZK, gdy powiedziałem że chciałbym przejść z SWL na normalną licencję, powiedziano mi wtedy że pasma nie są dla gówniarzy. Odstawiłem to na wiele lat, później stwierdziłem że zrobię licencję dopiero za granicą, ale ostatecznie zdecydowałem się jednak aby jeszcze przed emigracją pracować jako krótkofalowiec w SP więc poszedłem na egzamin. Jeśli chodzi o egzamin to składa się on z prostego egzaminu z teorii (absolutne podstawy z elektroniki w.cz), przepisów i procedur operatorskich. Pytania (i interaktywne testy) są na http://test.sp6dlv.pl/. Na egzamin zapisujesz się online na stronie UKE. Drugą częścią jest krótki i bardzo prosty egzamin praktyczny sprawdzający losowo umiejętność literowania polskiego i ICAO, znajomość podstawowych kodów Q, raportowania RST i prowadzenia łączności. Następnie czekasz na papier z UKE (ja nie doczekałem się od miesiąca), i możesz wystąpić o pozwolenie radiowe, i po uzyskaniu jego i znaku wstąpić do lokalnego OT PZK (obecnie mieszkam w innej części Polski, i akurat tutejszy klub przyjął mnie ciepło). Klub załatwia sprawy obrotu QSL, itp.