Witam!
Poszukuję schematu Elektrita Kadeta B. Mój jest poważnie zdekompletowany,a chciałbym go odbudować. Według opisu z książki Pana Berezowskiego powinien mieć lampy KC1,KC1i KL4,ale połączenia na podstawkach lamp nijak nie pasują do oznaczenia wyprowadzeń z książki Vademecum Lamp Elektronowych. Być może był przerobiony na inne bateryjne.
Proszę też o podpowiedź czym zastąpić powyższe lampy,bo na zakup KC i KL raczej nie ma szans-może coś z "bratniej produkcji"?
Pozdrawiam-Grzegorz
Elektrit Kadet B
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Re: Elektrit Kadet B
KC1 i KL1 miały dwie wersje - z podstawkami nóżkowymi i bocznostykowe. Kadet jest na tych drugich. Obie wersje tych lamp są w katalogu na mojej stronie. I nie są to lampy trudnodostępne, aczkolwiek nie tak tanie jak EF80 
I z chęcią odkupię tego Kadeta, albo wymienię na np. na innego Elektrita, mam duży niedosyt Elektritów bateryjnych.

I z chęcią odkupię tego Kadeta, albo wymienię na np. na innego Elektrita, mam duży niedosyt Elektritów bateryjnych.
-
- 625...1249 postów
Witam!
Zgodnie z rysunkiem z Wademecum w bocznostykowej lampie KC1 siatka wyprowadzona jest na nóżkę 6,a anoda na 7. Na stronie Radiomuseum siatka jest na 6 nóżce,a anoda na 8 i tak też jest w moim Kadecie.Wychodzi na to,że w książce jest błąd.
Nadal poszukuję schematu do tego radia-chciałbym je uruchomić,bo to pamiątka rodzinna,ale widzę,że schemat jest strzeżony,jak amerykańskie złoto w forcie Knox. Trudno-będzie stał na półce i czekał na lepsze czasy.
Zgodnie z rysunkiem z Wademecum w bocznostykowej lampie KC1 siatka wyprowadzona jest na nóżkę 6,a anoda na 7. Na stronie Radiomuseum siatka jest na 6 nóżce,a anoda na 8 i tak też jest w moim Kadecie.Wychodzi na to,że w książce jest błąd.
Nadal poszukuję schematu do tego radia-chciałbym je uruchomić,bo to pamiątka rodzinna,ale widzę,że schemat jest strzeżony,jak amerykańskie złoto w forcie Knox. Trudno-będzie stał na półce i czekał na lepsze czasy.
-
- moderator
Bo bateryjne radia rzadsze są od sieciowych, a jeszcze mniej przetrwało nieprzerobione na inny rodzaj zasilania. Znaczy się - nie było z czego zrobić schematu. Sam mam zwłoki których bez dodatkowych informacji nie odbuduję. Analogiczna sytuacja dotyczy Championa B