poszukuje schamatu przedzmacniacza na ECC81
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
poszukuje schamatu przedzmacniacza na ECC81
jak w temacie, jeśli ktos moze pomoc mi w znalezieniu lub przerobieniu jakiegos innego schematu pod ta lampe bede bardzo wdzieczny
-
- 25...49 postów
-
- 20...24 posty
-
- 500...624 posty
-
- 20...24 posty
-
- 250...374 postów
Schemat ze strony Jogiego b. fajny, przystosowany do współczesnych źródeł sygnału o stosunkowo dużym poziomie. Przy tak małej potrzebnej mocy nie ma problemu z trafem, jeżeli masz dwa trafa min. 10 W, o takich samych (lub zbliżonych) napieciach wtórnych, to łączysz je ze sobą wtórnymi i napiecie do zasilacza bierzesz z jednego z pierwotnych. Dobrze byłoby gdyby wtórne miały 6,3 lub 12,6 V bo miałbyś napięcie do żarzenia lamp.
-
- 1250...1874 posty
-
- 20...24 posty
no dobra zlozylem preamp z podanego wczesniej linku, gra calkiem fajnie, w polaczeniu z mosfetem w stopniu wyjsciowym cieplej brzmi niz sam mosfet na pasywce, troche bardziej wyeksponowal sie srodek ale nie o tym chcialem pisac ;]
moze ktos mi podpowiedziec pare rad co do zasilania, w tej chwili narazie jade na anodowym okolo 150V i mam lekki problem z brumieniem, napewno jest to wplyw napiecia anodowego bo zarzenie mam w tej chwili z akumulatora wiec to odpada ;] moze ktos mi podpowie jakis dobry schemat zasilacza bo nei mam narazie pojecia co powinno w nim byc, jakie wielkosci filtrujace dla lamp
i jeszcze jedno pytanko, nie wiem czy tak ma byc ale po wylaczeniu zarzenia i zasilania anodowego nawet na pustych elektrolitach w zasilaczu przez preamp jednak na wyjscie przechodzi sygnal....
moze ktos mi podpowiedziec pare rad co do zasilania, w tej chwili narazie jade na anodowym okolo 150V i mam lekki problem z brumieniem, napewno jest to wplyw napiecia anodowego bo zarzenie mam w tej chwili z akumulatora wiec to odpada ;] moze ktos mi podpowie jakis dobry schemat zasilacza bo nei mam narazie pojecia co powinno w nim byc, jakie wielkosci filtrujace dla lamp
i jeszcze jedno pytanko, nie wiem czy tak ma byc ale po wylaczeniu zarzenia i zasilania anodowego nawet na pustych elektrolitach w zasilaczu przez preamp jednak na wyjscie przechodzi sygnal....
-
- moderator
przechodzenie sygnału jest normalne i tak szczątkowe, że nie powinno przeszkadzać.
co do brumu, to zastosuj filtry RC, albo lepiej LC w zasilaniu. dużo większe znaczenie niż w układach tranzystorowych ma tu prowadzenie masy. ważne, aby nie zamykać pętli i aby doprowadzenie minusa mostka do pierwszego kondensatora nie było wspólne z żadnym innym.
co do brumu, to zastosuj filtry RC, albo lepiej LC w zasilaniu. dużo większe znaczenie niż w układach tranzystorowych ma tu prowadzenie masy. ważne, aby nie zamykać pętli i aby doprowadzenie minusa mostka do pierwszego kondensatora nie było wspólne z żadnym innym.
-
- 625...1249 postów
Dodatek....
Za 5.50zł możesz kupić gniazdko komputerowe z filtrem sieciowym, albo w postaci osobnego modułu... Dławik od biedy można zrobić na jakimś TS'ie (uzwojenie pierwotne).
Co do tego przenikania... nie pomyliłeś nigdzie siatki z anodą?
Pozdrawiam i życzę miłego słuchania muzyki:)
Co do tego przenikania... nie pomyliłeś nigdzie siatki z anodą?

Pozdrawiam i życzę miłego słuchania muzyki:)
-
- moderator

przenikanie sygnału przez rozżarzoną lampę to naprawdę normalna sprawa i nie wynika to z żadnego błędu. po prostu przez taką lampę płynie prąd powodowany energią kinetyczną elektronów wylatujących z katody.
co do dławika z transformatora - marna impreza, bo trzebaby rozłożyć rdzeń i złożyć go na nowo ze szczeliną.
-
- 20...24 posty
a nie mozna na dławik wykorzystac np. jedno z uzwojen trafa od odchylania TV (pare TWOP sie u mnie kurzy) z tego co sie orientuje to trafa maja juz szczeline.
I jeszcze jedno pytanie, co do ewentalnej pomylki siatki z anoda ;] z tego co znalazlem to nozki sa oznaczane tak jakby patrzec na lampe od dolu czyli trzymjac ja nozkami do gory czy sie myle jednak??
I jeszcze jedno pytanie, co do ewentalnej pomylki siatki z anoda ;] z tego co znalazlem to nozki sa oznaczane tak jakby patrzec na lampe od dolu czyli trzymjac ja nozkami do gory czy sie myle jednak??
-
- 250...374 postów
Przenikanie sygnału w tym układzie to normalne, wynika z rodzaju zastosowanego sprzężenia zwrotnego. Sygnał nawet przy wyłaczonym napięciu pojawi się na wyjsciu przez szeregowo połączone rezystory 47 k i 200 k. Możesz zmniejszyć rezystor 1 M na wyjściu do np 100 k (zależy jaki jest opór następnego stopnia).
-
- 625...1249 postów
-
- 20...24 posty