Tranzystory AFY34

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

aarcz
125...249 postów
125...249 postów

Tranzystory AFY34

Post autor: aarcz »

Czy ktoś z kolegów wie w jakich urządzeniach były używane takie tranzystory.
Ciekawa konstrukcja. Znalazłem dane że ich ft = 1,5GHz
Załączniki
AFY34.jpg
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Re: Tranzystory AFY34

Post autor: szalony »

Gdzie jest trzecie wyprowadzenie, na garnku ?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Cześć
Czy była by możliwość dostania 1 sztuki w zamian za jakieś tranzystory mocy WCZ albo za jakieś lampy ? Może "drobne"?
Nie mam w swojej kolekcji takich egzemplarzy.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

szalony pisze: pt, 16 października 2020, 21:42 Gdzie jest trzecie wyprowadzenie, na garnku ?
Pręt, tarcza i obudowa. Dziwna konstrukcja, ale widać tak było najprościej.
aarcz
125...249 postów
125...249 postów

emiter na "garnku" w/g nomenklatury kol. szalony
baza na talerzyku
kolektor na pinie
myślę że musiał być wkładany w jakieś gniazdo np. coś podobnego jak diody mikrofalowe.
Podejrzewam zastosowanie w jakiś radarach, ale nić konkretnego nie znalazłem.
Vic384 pisze: pt, 16 października 2020, 22:25 Cześć
Czy była by możliwość dostania 1 sztuki w zamian za jakieś tranzystory mocy WCZ albo za jakieś lampy ? Może "drobne"?
Nie mam w swojej kolekcji takich egzemplarzy.
Pozdrowienia
Nie ma sprawy, myślę że się dogadamy, proszę się odezwać na PW
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Jego wygląd sugeruje pracę w układzie wspólnej bazy. wg. radiomusem ma wersję w "normalnej" obudowie o nazwie AFY25 stosowaną w telewizorach, w głowicach UHF. Wersja złocona z taką obudową sugerowałaby zastosowanie w urządzeniach profi, na myśl przychodzą mi tu radiołącza. Na radary raczej za nisko pracuje. I tez bym się z chęcią zapisał na jedną sztukę, na odkupienie lub wymianę.
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

aarcz
125...249 postów
125...249 postów

Te dane widziałem, dziękuję.
tszczesn pisze: sob, 17 października 2020, 12:47 Jego wygląd sugeruje pracę w układzie wspólnej bazy. wg. radiomusem ma wersję w "normalnej" obudowie o nazwie AFY25 stosowaną w telewizorach, w głowicach UHF. Wersja złocona z taką obudową sugerowałaby zastosowanie w urządzeniach profi, na myśl przychodzą mi tu radiołącza
To bardzo prawdopodobne zastosowanie, dzięki za info.
A jednak może ktoś spotkał ten tranzystor w jakimś konkretnym urządzeniu ?
Sporo szukałem na ten temat w sieci ale informacji prawie nie ma.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

aarcz pisze: pt, 16 października 2020, 23:53 emiter na "garnku" w/g nomenklatury kol. szalony
baza na talerzyku
kolektor na pinie
??? Kolektora spodziewałbym się na garnku, tak z uwagi na potrzebę odprowadzania ciepła, jak i geometrię struktury mesa gdzie płytka półprzewodnikowa stanowi kolektor (analogicznie jak we współczesnych tranzystorach planarnych a odmiennie niż w archaicznych stopowych i ostrzowych, gdzie płytka półprzewodnikowa stanowiła bazę; stąd zresztą wzięła się nazwa tej elektrody).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Według dokumentacji najmniejszy opór termiczny jest do elektrody bazy, (dysk) co by sugerowało, że jednak bazą jest to zamontowane mechanicznie.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

tszczesn pisze: wt, 20 października 2020, 14:16 Według dokumentacji najmniejszy opór termiczny jest do elektrody bazy, (dysk) co by sugerowało, że jednak bazą jest to zamontowane mechanicznie.
Nie potrafię sobie tego wyobrazić. Baza tranzystora mesa to cieniutka warstewka półprzewodnika (wytworzona w procesie dyfuzji), w dodatku o powierzchni zmniejszonej względem powierzchni kryształu tworzącego kolektor w wyniku trawienia. To ten wzgórek widoczny w strukturze tranzystora BF505:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tranzystor_mesa
Spodziewam się raczej że kryształ-kolektor został przyspawany do garnka a ten kontaktuje się z pierścieniem (do którego przyspawano doprowadzenie bazy za pomocą złotego drucika) za pośrednictwem izolatora o dobrym przewodnictwie cieplnym (np. z tlenku berylu). Z racji że średnica a tym samym pierścienia jest dużo większa niż powierzchnia garnka bierze się mniejszy opór termiczny, co jest istotne dlatego że z kolei pierścień kontaktuje się z obudową/masą urządzenia mikrofalowego, podczas gdy garnek nie może mieć tak wielkiego radiatora z uwagi na szkodliwy wpływ pojemności na wyjściu.
aarcz
125...249 postów
125...249 postów

Tomek Janiszewski pisze: wt, 20 października 2020, 14:26 Spodziewam się raczej że kryształ-kolektor został przyspawany do garnka a ten kontaktuje się z pierścieniem (do którego przyspawano doprowadzenie bazy za pomocą złotego drucika) za pośrednictwem izolatora o dobrym przewodnictwie cieplnym (np. z tlenku berylu). Z racji że średnica a tym samym pierścienia jest dużo większa niż powierzchnia garnka bierze się mniejszy opór termiczny, co jest istotne dlatego że z kolei pierścień kontaktuje się z obudową/masą urządzenia mikrofalowego, podczas gdy garnek nie może mieć tak wielkiego radiatora z uwagi na szkodliwy wpływ pojemności na wyjściu.
Dane które podałem dotyczące kolejności wyprowadzeń pochodzą z karty katalogowej. Niestety nie jestem pewien czy jest to karta Siemensa.
Może jest jakiś błąd który się powiela. Dla ciekawości sprawdziłem taki tranzystor miernikiem automatycznie określającym elektrody w tranzystorze którego nazwy nie znamy, wykrył go jako tranzystor pnp germanowy i elektrody określił tak jak podałem wcześniej.
Ale w sumie to nie jest istotne, ponieważ i tak jest to raczej tranzystor wystawowy :)
Załączam jeszcze zdjęcia tranzystorów w ciekawych moim zdaniem obudowach które posiadam.
Załączniki
może ktoś spotkał się z takim elementem?
może ktoś spotkał się z takim elementem?
LF155AH.jpg
OC42.jpg
2N1050A.jpg
2N2771.jpg
2T935A.jpg
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Przedostatni tranzystor był przeznaczony do układów energoelektronicznych urządzeń amerykańskich, ostatni to element mocy w. cz. np: do wzmacniaczy mocy nadajników (przemienniki, transceivery, itp.).
Ratujmy stare tranzystory!
aarcz
125...249 postów
125...249 postów

AZ12 pisze: wt, 3 listopada 2020, 13:30 Witam

Przedostatni tranzystor był przeznaczony do układów energoelektronicznych urządzeń amerykańskich, ostatni to element mocy w. cz. np: do wzmacniaczy mocy nadajników (przemienniki, transceivery, itp.).
Tak, ja te zdjęcia umieściłem ze względu na ciekawe obudowy, informacja o zastosowaniu na pewno przydatna.
Interesują mnie te 12 końcówkowe elementy ze zdjęcia pierwszego, może ktoś z kolegów je spotkał w jakimś urządzeniu.
ODPOWIEDZ