Tranzystory AFY34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tranzystory AFY34
Czy ktoś z kolegów wie w jakich urządzeniach były używane takie tranzystory.
Ciekawa konstrukcja. Znalazłem dane że ich ft = 1,5GHz
Ciekawa konstrukcja. Znalazłem dane że ich ft = 1,5GHz
- szalony
- moderator
Re: Tranzystory AFY34
Gdzie jest trzecie wyprowadzenie, na garnku ?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cześć
Czy była by możliwość dostania 1 sztuki w zamian za jakieś tranzystory mocy WCZ albo za jakieś lampy ? Może "drobne"?
Nie mam w swojej kolekcji takich egzemplarzy.
Pozdrowienia
Czy była by możliwość dostania 1 sztuki w zamian za jakieś tranzystory mocy WCZ albo za jakieś lampy ? Może "drobne"?
Nie mam w swojej kolekcji takich egzemplarzy.
Pozdrowienia
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Pręt, tarcza i obudowa. Dziwna konstrukcja, ale widać tak było najprościej.
emiter na "garnku" w/g nomenklatury kol. szalony
baza na talerzyku
kolektor na pinie
myślę że musiał być wkładany w jakieś gniazdo np. coś podobnego jak diody mikrofalowe.
Podejrzewam zastosowanie w jakiś radarach, ale nić konkretnego nie znalazłem.
baza na talerzyku
kolektor na pinie
myślę że musiał być wkładany w jakieś gniazdo np. coś podobnego jak diody mikrofalowe.
Podejrzewam zastosowanie w jakiś radarach, ale nić konkretnego nie znalazłem.
Nie ma sprawy, myślę że się dogadamy, proszę się odezwać na PW
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jego wygląd sugeruje pracę w układzie wspólnej bazy. wg. radiomusem ma wersję w "normalnej" obudowie o nazwie AFY25 stosowaną w telewizorach, w głowicach UHF. Wersja złocona z taką obudową sugerowałaby zastosowanie w urządzeniach profi, na myśl przychodzą mi tu radiołącza. Na radary raczej za nisko pracuje. I tez bym się z chęcią zapisał na jedną sztukę, na odkupienie lub wymianę.
Te dane widziałem, dziękuję.Konstanty pisze: ↑sob, 17 października 2020, 13:19 https://www.web-bcs.com/transistor/tc/a ... an=en&cl=1
To bardzo prawdopodobne zastosowanie, dzięki za info.tszczesn pisze: ↑sob, 17 października 2020, 12:47 Jego wygląd sugeruje pracę w układzie wspólnej bazy. wg. radiomusem ma wersję w "normalnej" obudowie o nazwie AFY25 stosowaną w telewizorach, w głowicach UHF. Wersja złocona z taką obudową sugerowałaby zastosowanie w urządzeniach profi, na myśl przychodzą mi tu radiołącza
A jednak może ktoś spotkał ten tranzystor w jakimś konkretnym urządzeniu ?
Sporo szukałem na ten temat w sieci ale informacji prawie nie ma.
Pozdrowienia
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
??? Kolektora spodziewałbym się na garnku, tak z uwagi na potrzebę odprowadzania ciepła, jak i geometrię struktury mesa gdzie płytka półprzewodnikowa stanowi kolektor (analogicznie jak we współczesnych tranzystorach planarnych a odmiennie niż w archaicznych stopowych i ostrzowych, gdzie płytka półprzewodnikowa stanowiła bazę; stąd zresztą wzięła się nazwa tej elektrody).
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Według dokumentacji najmniejszy opór termiczny jest do elektrody bazy, (dysk) co by sugerowało, że jednak bazą jest to zamontowane mechanicznie.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Nie potrafię sobie tego wyobrazić. Baza tranzystora mesa to cieniutka warstewka półprzewodnika (wytworzona w procesie dyfuzji), w dodatku o powierzchni zmniejszonej względem powierzchni kryształu tworzącego kolektor w wyniku trawienia. To ten wzgórek widoczny w strukturze tranzystora BF505:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tranzystor_mesa
Spodziewam się raczej że kryształ-kolektor został przyspawany do garnka a ten kontaktuje się z pierścieniem (do którego przyspawano doprowadzenie bazy za pomocą złotego drucika) za pośrednictwem izolatora o dobrym przewodnictwie cieplnym (np. z tlenku berylu). Z racji że średnica a tym samym pierścienia jest dużo większa niż powierzchnia garnka bierze się mniejszy opór termiczny, co jest istotne dlatego że z kolei pierścień kontaktuje się z obudową/masą urządzenia mikrofalowego, podczas gdy garnek nie może mieć tak wielkiego radiatora z uwagi na szkodliwy wpływ pojemności na wyjściu.
Dane które podałem dotyczące kolejności wyprowadzeń pochodzą z karty katalogowej. Niestety nie jestem pewien czy jest to karta Siemensa.Tomek Janiszewski pisze: ↑wt, 20 października 2020, 14:26 Spodziewam się raczej że kryształ-kolektor został przyspawany do garnka a ten kontaktuje się z pierścieniem (do którego przyspawano doprowadzenie bazy za pomocą złotego drucika) za pośrednictwem izolatora o dobrym przewodnictwie cieplnym (np. z tlenku berylu). Z racji że średnica a tym samym pierścienia jest dużo większa niż powierzchnia garnka bierze się mniejszy opór termiczny, co jest istotne dlatego że z kolei pierścień kontaktuje się z obudową/masą urządzenia mikrofalowego, podczas gdy garnek nie może mieć tak wielkiego radiatora z uwagi na szkodliwy wpływ pojemności na wyjściu.
Może jest jakiś błąd który się powiela. Dla ciekawości sprawdziłem taki tranzystor miernikiem automatycznie określającym elektrody w tranzystorze którego nazwy nie znamy, wykrył go jako tranzystor pnp germanowy i elektrody określił tak jak podałem wcześniej.
Ale w sumie to nie jest istotne, ponieważ i tak jest to raczej tranzystor wystawowy

Załączam jeszcze zdjęcia tranzystorów w ciekawych moim zdaniem obudowach które posiadam.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Przedostatni tranzystor był przeznaczony do układów energoelektronicznych urządzeń amerykańskich, ostatni to element mocy w. cz. np: do wzmacniaczy mocy nadajników (przemienniki, transceivery, itp.).
Przedostatni tranzystor był przeznaczony do układów energoelektronicznych urządzeń amerykańskich, ostatni to element mocy w. cz. np: do wzmacniaczy mocy nadajników (przemienniki, transceivery, itp.).
Ratujmy stare tranzystory!
Tak, ja te zdjęcia umieściłem ze względu na ciekawe obudowy, informacja o zastosowaniu na pewno przydatna.
Interesują mnie te 12 końcówkowe elementy ze zdjęcia pierwszego, może ktoś z kolegów je spotkał w jakimś urządzeniu.