Fonica ZSW-2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Fonica ZSW-2
Radiola radiowęzłowa ZSW-2 produkcji zakładu T-4 (późniejsza Fonica). Czy ktoś z Szanownych Państwa posiada lub miał bliższy kontakt z tym sprzętem? Poszukuję zdjęć chassis z dołu, danych transformatorów (zwłaszcza głośnikowego), oraz wszelkiej dokumentacji. Katalog Bartkiewicza i Radioamator 11/55 mam.
- zbieracz55
- 500...624 posty
Re: Fonica ZSW-2
Mam ten wynalazek, ale dostęp do niego marny. Robię duże porządki, zaatakuj mnie wiadomością za miesiąc, to powinien być już pod ręką..
Kamil Jabłoński
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Czy ja dobrze widzę, że to jest na EBL21, bo taka lampa tam jest?
Widzę jedną, choć do radiowęzła dwie w układzie PP powinny być.Wygląda mi to na podobny układ wzmacniacza jak AGA "radiowęzłowa", tamto miało 8W mocy wyjściowej.
Transformatory to nie do zdobycia, to przewinęło się przez łapy złomiarza.
Jaka jest lampa prostownicza, AZ1 czy AZ4? Bo ta druga ma większy Iż od AZ1 i trafo nie podpasuje.
Ja tu proponuje założyć trafa z jakiegoś trupa niemieckiego z końcówką PP na ECL86 czy EL84, sieciowe z mostkiem prostowniczym.
Części do GE-56, jaki tam siedzi kupisz na giełdach, nieraz wywalane trupy odbiorników z gramofonem za 20-30zł.
Bardzo ciekawe urządzenie, szkoda, że ktoś rozwalił, sam mam Angielski odbiornik z samym UKF-em i końcówką PP na ECL86, też służył chyba jako radiowęzłowy, bo drugie trafo dorobione na drutach i jakiś przełącznik.
Lampy końcowe oczywiście kompletnie zajechane były, jeszcze Mullard to był.Odbiornik z 1961 roku
Masz tu opis, jednak moja pomyłka, końcówka SE, trafa z Mazura czy Stolicy można dać, szkoda roboty z nawijaniem
https://www.fonar.com.pl/audio/schematy ... 5_11_1.htm
Czy ja dobrze widzę, że to jest na EBL21, bo taka lampa tam jest?
Widzę jedną, choć do radiowęzła dwie w układzie PP powinny być.Wygląda mi to na podobny układ wzmacniacza jak AGA "radiowęzłowa", tamto miało 8W mocy wyjściowej.
Transformatory to nie do zdobycia, to przewinęło się przez łapy złomiarza.
Jaka jest lampa prostownicza, AZ1 czy AZ4? Bo ta druga ma większy Iż od AZ1 i trafo nie podpasuje.
Ja tu proponuje założyć trafa z jakiegoś trupa niemieckiego z końcówką PP na ECL86 czy EL84, sieciowe z mostkiem prostowniczym.
Części do GE-56, jaki tam siedzi kupisz na giełdach, nieraz wywalane trupy odbiorników z gramofonem za 20-30zł.
Bardzo ciekawe urządzenie, szkoda, że ktoś rozwalił, sam mam Angielski odbiornik z samym UKF-em i końcówką PP na ECL86, też służył chyba jako radiowęzłowy, bo drugie trafo dorobione na drutach i jakiś przełącznik.
Lampy końcowe oczywiście kompletnie zajechane były, jeszcze Mullard to był.Odbiornik z 1961 roku
Masz tu opis, jednak moja pomyłka, końcówka SE, trafa z Mazura czy Stolicy można dać, szkoda roboty z nawijaniem
https://www.fonar.com.pl/audio/schematy ... 5_11_1.htm
-
- 125...249 postów

Dziękuję za odpowiedź, będę pisać.

To jest tylko Zespół Sterujący Wzmacniacza. Jedna EBL21, AZ1, 3 x ECH21 oraz EF21 we wzmacniaczu mikrofonowym. Montowało się to na szafie ze wzmacniaczami AW-40 lub ZR-100. Podejrzewam, że transformator sieciowy da się dopasować z jakiegoś popularnego radia typu Stolica, Aga. Podobnie dławik. Trafo głośnikowe trzeba będzie jednak nawinąć - po pierwsze ma dwa uzwojenia wtórne (sterujące wzmacniaczem i na głośnik kontrolny). Po drugie, otwór w chassis wskazuje na nietypowo duże wymiary rdzenia. Schemat w RA 11/55 str. 8, a także w Katalogu sprzętu radiowego.
-
- 3125...6249 postów
Zw swojego doświadczenia z rozgłośniami pamiętam radzieckie rozgłośnie KWU(Kamandno-Wjeszczatjelnyje Ustrojstwa) 15 i 100,odpowiednio piętnasto- i stuwatowe.Odbiornik był klasyczny na lata pięćdziesiąte-sześćdziesiąte ub.wieku w Związku Radzieckim,tj odbiornik na 6A7,6K3,6G2 i oko 6E5,sterujący końcówkę mocy z przedwzmacniaczem na albo 6N8S albo 6N9S(już nie pamiętam po 50 latach) i samą końcówką na odpowiednio licznych parach 6P3S.Do KWU-100 dochodził stojak z astronomiczną wręcz ilością przekaźników, pochłaniających hektolitry spirytusu (podobno) do ich czyszczenia:-) Stojaka takiego nie powstydziłaby się centrala telefoniczna.Wydzielany przez styki ozon mógł wywołać zapłon spirytusu czystego,więc w praktyce dawano trudniej zapalny denaturat:-),a spirytus czysty trafiał w mniej łatwopalne środowisko:-) Wymyślono potem,aby dać jakiś nowszy krajowy odbiornik,z UKF-em,wtedy - tym niskim.To był Relax II.Pamiętam,że były problemy z wysterowaniem tym odbiornikiem części końcówki mocy.
Na schemacie tu opisanego Zespołu sterującego widzę kilka stopni przedwzmacniacza akustycznego.Tam wygląda że sama trioda z ECLki nie dawała rady
wysterować stopni końcowych,nawet poprzedzonych połówką podwójnej triody,druga była chyba od odwracacza?Ciekawe, czy ktoś zna rozgłośnie KWU.
Ja ją znałem w wersji pływającej:-)Może była też wersja lądowa? Piszę o tym wszystkim, bo może Kolega Autor Postu będzie chciał coś popędzić tym zespołem?
Były też wzmacniaczyki 10Watowe tranzystorowe do małych rozgłośni na czarnych tranzystorach germanowych P4B.Wtedy to był hit.
Na schemacie tu opisanego Zespołu sterującego widzę kilka stopni przedwzmacniacza akustycznego.Tam wygląda że sama trioda z ECLki nie dawała rady
wysterować stopni końcowych,nawet poprzedzonych połówką podwójnej triody,druga była chyba od odwracacza?Ciekawe, czy ktoś zna rozgłośnie KWU.
Ja ją znałem w wersji pływającej:-)Może była też wersja lądowa? Piszę o tym wszystkim, bo może Kolega Autor Postu będzie chciał coś popędzić tym zespołem?
Były też wzmacniaczyki 10Watowe tranzystorowe do małych rozgłośni na czarnych tranzystorach germanowych P4B.Wtedy to był hit.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Taki wzmacniacz to unikat, dlatego powinno się zrekonstruować schemat i transformator sieciowy, a nie kaleczyć chassis otworami dla wstawienia byle czego.Ja tu proponuje założyć trafa z jakiegoś trupa niemieckiego z końcówką PP na ECL86 czy EL84, sieciowe z mostkiem prostowniczym.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 125...249 postów
Niestety nie mam tyle wolnego czasu, aby śledzić dokładnie portale aukcyjne. Jeśli dodatkowo interesująca mnie rzecz jest wystawiona w złym dziale i źle opisana, to mogę ją przeoczyć. Tak oto ominęła mnie okazja pozyskania siostry dla mojej radioli: link do Allegro. Widać, że to nowsza wersja - fabrycznie zamontowany mechanizm GE-56 (u mnie oryginalnie był A-1 Muzy), zmieniony wzmacniacz (2 x 6P3S) zapewne umożliwiał zasilanie linii bez osobnego wzmacniacza mocy.
Nadal poszukuję wszelkich informacji o transformatorach oraz zdjęć od strony montażu.
Nadal poszukuję wszelkich informacji o transformatorach oraz zdjęć od strony montażu.
-
- 125...249 postów
Dzień dobry,posiadam na zbyciu (stan nieznany ) taką radiolę.Jeżeli Kolega jest zainteresowany mogę podesłać fotki na adres mejlowy.