Aktualizacja Forum
Moderator: gsmok
-
- administrator
Aktualizacja Forum
Witam
Po kilku latach "spokoju" przyszedł czas na aktualizację oprogramowania Forum. Związane są z tym pewne niedogodności, za które z góry przepraszam. To może trochę potrwać. Pewne funkcje np. sprawy języka polskiego w opisach, dostęp do załączników, ikony graficzne Użytkowników mogą nie działać prawidłowo, lub być wyłączone. To powinno być zjawiskiem tymczasowym.
Tak czy inaczej proszę o sygnalizowanie, że coś nadal nie działa jak należy. Życzę Wszystkim miłego spędzania letniego czasu.
Gsmok
Po kilku latach "spokoju" przyszedł czas na aktualizację oprogramowania Forum. Związane są z tym pewne niedogodności, za które z góry przepraszam. To może trochę potrwać. Pewne funkcje np. sprawy języka polskiego w opisach, dostęp do załączników, ikony graficzne Użytkowników mogą nie działać prawidłowo, lub być wyłączone. To powinno być zjawiskiem tymczasowym.
Tak czy inaczej proszę o sygnalizowanie, że coś nadal nie działa jak należy. Życzę Wszystkim miłego spędzania letniego czasu.
Gsmok
-
- administrator
Re: Aktualizacja Forum
Proszę na razie nie dodawać załączników do postów. Aktualizuję bazę załączników. To potrwa jakieś 2 godziny.
-
- 1875...2499 postów
Czy tylko mi się zdaje ,że zmniejszyła się wielkość pliku z 2MB do 1.6 MB ?
-
- administrator
O jaki plik chodzi?
-
- 1250...1874 posty
Uff już się bałem że ta awaria na dluzej
-
- 1875...2499 postów
Już się wyjaśniło , max wielkość pliku się nie zmieniła to plik był za duży przed zmniejszeniem (przed miał 2,9MB po zmniejszeniu 860 KB i ten zmniejszony przeszedł ) a zmniejszałem o 50% więc i przez to myślałem ,że przed miał 1.6 MB .
-
- 3125...6249 postów
Notification, Private messages, Post Reply..... czy to już tak zostanie ?? Pozdrawiam.
-
- 1875...2499 postów
Zdjęcia po powiększeniu wyświetlają sie nie prawidłowo .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Przenoszenie załączników się nie udało - część plików jest uszkodzona.
-
- administrator
Dzięki za uwagi. Pakiet językowy postaram się jak najszybciej zainstalować. Przedtem jednak chcę sprawdzić jak działa Forum przez dodawaniem rozszerzeń.
Co do załączników to na szczęście nie usunąłem ich ze starego forum. Katalog pozostawiłem. Problem w tym, że załączników jest ponad 147 tysięcy (około 26 GB) i trudno mi sprawdzić, które się uszkodziły podczas migracji do nowego katalogu. Może jakiś przykład?
Co do załączników to na szczęście nie usunąłem ich ze starego forum. Katalog pozostawiłem. Problem w tym, że załączników jest ponad 147 tysięcy (około 26 GB) i trudno mi sprawdzić, które się uszkodziły podczas migracji do nowego katalogu. Może jakiś przykład?
-
- moderator
Sprawdziłem kilka losowo wybranych schematów radyj z odpowiedniego wątku w Radio retro. Tylko jeden mi się otworzył bez błędów, a kilka z mniejszymi lub większymi błędami.
-
- moderator
Czołem.
Mając linki do zamieszczonych przeze mnie na Forum wyników badań i pomiarów, sprawdziłem jak wyglądają załączniki z plikami o rozszerzeniu "png" w moich wypowiedziach. Okazuje się, że żaden z nich się nie wyświetla. Nie wiem czy oznacza to, że wszystkie uległy uszkodzeniu?
Pozdrawiam
Romek
Mając linki do zamieszczonych przeze mnie na Forum wyników badań i pomiarów, sprawdziłem jak wyglądają załączniki z plikami o rozszerzeniu "png" w moich wypowiedziach. Okazuje się, że żaden z nich się nie wyświetla. Nie wiem czy oznacza to, że wszystkie uległy uszkodzeniu?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 50...74 posty
Z krótkiego badania tematów którymi jestem zainteresowany, czyli wzmacniacze słuchawkowe, większość załączników jako większe pliki - po powiększeniu jest uszkodzona, tak jakby zostały skopiowane na uszkodzoną kartę pamięci lub pendrive'a - czasami jak padała karta pamięci w aparacie albo przejściówka z karty micro SD, albo kiepskiej marki pendrive, to po przegrywaniu zdjęć miałem podobne artefakty i przesunięcia danych w obrazie.
Przykład:
http://www.forum-trioda.pl/download/fil ... &mode=view
Jeśli to nie jest efekt problemu z uploadem plików na serwer z padającej przejściówki do karty pamięci lub styku złącza USB z pendrive'a - to chyba tylko wcześniejszy backup zdjęć z serwera może pomóc i powtórne ich wgranie na serwer - ale... takie usterki obrazu powodowało też czasem zrywające połączenie internetowe łącza - pliki się źle wgrywały, bo korekcja nie zadziałała - a w zasadzie zadziałała do tego co widzimy teraz z artefaktami.
28GB zdjęć i schematów - fajnie by było wrzucić do chmury jako archiwum do pobrania.
A może firma hostingowa robiła cykliczny backup konta forum i można od nich taki backup poprosić o udostępnienie - wtedy na localhoscie bez problemu można by te zdjęcia odzyskać bez uszkodzeń odtwarzając z ich archiwum.
Przykład:
http://www.forum-trioda.pl/download/fil ... &mode=view
Jeśli to nie jest efekt problemu z uploadem plików na serwer z padającej przejściówki do karty pamięci lub styku złącza USB z pendrive'a - to chyba tylko wcześniejszy backup zdjęć z serwera może pomóc i powtórne ich wgranie na serwer - ale... takie usterki obrazu powodowało też czasem zrywające połączenie internetowe łącza - pliki się źle wgrywały, bo korekcja nie zadziałała - a w zasadzie zadziałała do tego co widzimy teraz z artefaktami.
28GB zdjęć i schematów - fajnie by było wrzucić do chmury jako archiwum do pobrania.

A może firma hostingowa robiła cykliczny backup konta forum i można od nich taki backup poprosić o udostępnienie - wtedy na localhoscie bez problemu można by te zdjęcia odzyskać bez uszkodzeń odtwarzając z ich archiwum.
-
- administrator
Zainstalowałem polski pakiet językowy.
-
- 50...74 posty
Nie wiem, czy te info się przyda, jako podpowiedź, bo czasem nie widzę dawnych zdjęć - gdyby w przyszłości instalować pakiet SSL dla szyfrowania ruchu, tak by link forum zaczynał się od klasycznego już https://... a nie od http - to trzeba pamiętać, że dla starych wpisów zawierających linki do obrazków zaczynające się od adresu http - dokonać zamiany ich na https - bo inaczej nasze przeglądarki wyświetlające nowy https - ze względu bezpieczeństwa nie pokażą nam tych obrazków, chociaż obrazki będą leżały w swoich folderach. To tylko tak na marginesie, bo kiedyś nad tym musiałem się pochylić, a czasem się o tym zapomina.