Jaki to Pionier ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Jaki to Pionier ?
Nabyłem dzisiaj okazyjnie na Jarmarku św. Dominika Pioniera i no właśnie którą wersję ? Na elektrolitach widnieje rok 58 (elektrolit 50 uf węgierski a 32 uf już polski produkcji Elwy i co ciekawe oba na 250/275 V ) na lampach z kolei widnieje rok 55 no i ten niski numer seryjny 000700
Głośnik z kanciastym magnesem . Skala jednokolorowa (Stalinogród) i krótkie 31 do 50 m podświetlanie to pojedyńcza źarówka . Są też resztki tylnej ścianki na których widnieje ,że to U II .

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Jaki to Pionier ?
Elektrolit 50uF raczej nie jest oryginalny.
Pioniery U miewały albo podwójny 32uF,
albo-dwa osobne po tyleż samo uF.
Ale to te późniejsze, z poziomą skalą, na ogół.
Kubek bezekranowy sugeruje późniejszą
odmianę Pioniera.
Dużo jest o tym on line.
Pozdrawiam Kolegę.
Jacek
Pioniery U miewały albo podwójny 32uF,
albo-dwa osobne po tyleż samo uF.
Ale to te późniejsze, z poziomą skalą, na ogół.
Kubek bezekranowy sugeruje późniejszą
odmianę Pioniera.
Dużo jest o tym on line.
Pozdrawiam Kolegę.
Jacek
-
- 1875...2499 postów
Ustaliłem rok produkcji na 1955 tyle ,że powinien mieć znaczenie wyższy numer seryjny a moj ma numer 000700 co sugeruje początek produkcji . A to by odpowiadało rokowi 50 anie 55 .
-
- 2500...3124 posty
Może numerator się już obrócił 

lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 2500...3124 posty
Numerator był 6-cio cyfrowy. Po wybiciu 999999 zaczęto numerować od początku , czyli to jest numer 1000700.CHOPIN66 pisze: wt, 28 lipca 2020, 10:35 Ustaliłem rok produkcji na 1955 tyle ,że powinien mieć znaczenie wyższy numer seryjny a moj ma numer 000700 co sugeruje początek produkcji . A to by odpowiadało rokowi 50 anie 55 .
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 75...99 postów
Nie chcę tworzyć nowego wątku, a pytanie moje brzmi całkiem podobnie.
W napotkanych statystykach produkcyjnych Diory (w tamtym czasie: Dolnośląskie Zakłady Wytwórcze Urządzeń Radiowych – T6) spotkałem informację o odbiorniku Pionier T-2. Był produkowany w latach 1954-57 a liczba egzemplarzy wyniosła prawie 65 tys. Jakieś 50 egzemplarzy "zaplątało" się też w dwóch następnych latach.
W tym czasie pełną parą szła produkcja najpopularniejszych Pionierów, czyli U2 w bakelicie i drewnie oraz drewnianych B2, więc to było coś w takiej technologii.
65 tysięcy sztuk nie mogło się rozpłynąć w powietrzu i ktoś to gdzieś musiał napotkać:-) Ale ja nie napotkałem....
Oczywiście nie miałem dostępu do oryginalnych materiałów z fabryki, tylko do danych przepisanych przez kogoś do postaci elektronicznej.
Może T2 to czyjaś pomyłka przy przepisywaniu materiałów źródłowych? Co wtedy mogło być w oryginale???
W napotkanych statystykach produkcyjnych Diory (w tamtym czasie: Dolnośląskie Zakłady Wytwórcze Urządzeń Radiowych – T6) spotkałem informację o odbiorniku Pionier T-2. Był produkowany w latach 1954-57 a liczba egzemplarzy wyniosła prawie 65 tys. Jakieś 50 egzemplarzy "zaplątało" się też w dwóch następnych latach.
W tym czasie pełną parą szła produkcja najpopularniejszych Pionierów, czyli U2 w bakelicie i drewnie oraz drewnianych B2, więc to było coś w takiej technologii.
65 tysięcy sztuk nie mogło się rozpłynąć w powietrzu i ktoś to gdzieś musiał napotkać:-) Ale ja nie napotkałem....
Oczywiście nie miałem dostępu do oryginalnych materiałów z fabryki, tylko do danych przepisanych przez kogoś do postaci elektronicznej.
Może T2 to czyjaś pomyłka przy przepisywaniu materiałów źródłowych? Co wtedy mogło być w oryginale???
Wojtek Pysz
-
- 2500...3124 posty
A możesz dać link do tych danych?wp pisze: czw, 26 listopada 2020, 14:49 Nie chcę tworzyć nowego wątku, a pytanie moje brzmi całkiem podobnie.
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 75...99 postów
Informacje, o których wspominam pojawiły się ok. 2005 r, potem znikły. Ostatnio, w mocno zdeformowanej postaci można to zobaczyć tutaj: http://www.diora1.com/
Pod spodem podpisał się pan Zdzisław Kaszta, który przez ok. 30 lat pracował w Diorze. Kontaktowałem się z nim 14 lat temu w innej sprawie. W ciągu ostatnich lat próba nawiązania kontaktu nie udała się.
Pod spodem podpisał się pan Zdzisław Kaszta, który przez ok. 30 lat pracował w Diorze. Kontaktowałem się z nim 14 lat temu w innej sprawie. W ciągu ostatnich lat próba nawiązania kontaktu nie udała się.
Wojtek Pysz