Witam, jest to moj pierwszy post na tym forum wiec prosze nie bic jesli zly dzial wybralem ;]
wygrzebalem z szafy pudlo z lampami głownie z TV i stwierdzilem ze chyba juz pora w koncu cos na nich wymodzic, do tej pory caly czas zajmowalem sie technika (urzadzeniami) audio wykonanymi w technologii polprzewodnikowej, ostatnio w koncu zlozylem sobie wzmacniacz w klasie A na fetach IRFP240 i tak sobie pomyslalem ze ciekawie moglby zagrac w polaczeniu z preampem lampowym bo podobno mosfet brzmi troche "lampowo", przegladajac posiadane lampy znalazlem 3 sztuki nowych PCF802 produkcji Tesli, z tego co sie doszukalem jest to trioda i pentoda w jednej bance, podobno czesci triodowa jest bardzo podobna do lampy ECC83 czy jakos tak ;] szukajac mozliwosci wykorzystania tej PCF'ki znalazlem pewien schemat wzmacniacza w ktorym wykorzystano podobna co do budowy lampe do PCF802 dokladniej jest to ECF82.
Moja prosba jest taka, wiem ze jest na tym forum duzo madrych i znajacych sie na lampach ludzi, czy moglibyscie zerknac na ten schemat i podpowiedziec czy moge w prosty sposob zamiast ECF82 uzyc posiadane PCF802 i ewentualnie co trzeba by bylo jeszcze zmienic w ukladzie.
Z góry prosze o wyrozumialosc gdyz jest to moje pierwsze zetkniecie z lampami ;]
pzdr. Grzesiek
wykorzystanie PCF802 w przedwzmaniaczu lampowym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
wykorzystanie PCF802 w przedwzmaniaczu lampowym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
to typowo lampowy przedwzmacniacz. jeżeli chcesz sterować z niego półprzewodniki, to impedancja wyjściowa będzie za duża, a symetryczne wyjście raczej zbędne.
moja rada - jeżeli chcesz zbudować wysokiej jakości przedwzmacniacz do tranzystorowej końcówki rozejrzyj się za ECC82. jak dobrze trafisz, to zapłacisz tyle, co za przyzwoitego HEXFETa.
jeżeli jednak uprzesz się na PCF802, to proponuję pierwszy stopień na troidzie, a drugi na pentodzie w układzie triody we wtórniku ze sporym prądem. te dwa stopnie można sprzęgać bezpośrednio.
ps. wiem, na piewszy rzut oka brzmi trochę kosmicznie. może ktoś uprzejmy to narysuje, bo ja nie mam pod ręką skanera.
moja rada - jeżeli chcesz zbudować wysokiej jakości przedwzmacniacz do tranzystorowej końcówki rozejrzyj się za ECC82. jak dobrze trafisz, to zapłacisz tyle, co za przyzwoitego HEXFETa.
jeżeli jednak uprzesz się na PCF802, to proponuję pierwszy stopień na troidzie, a drugi na pentodzie w układzie triody we wtórniku ze sporym prądem. te dwa stopnie można sprzęgać bezpośrednio.
ps. wiem, na piewszy rzut oka brzmi trochę kosmicznie. może ktoś uprzejmy to narysuje, bo ja nie mam pod ręką skanera.
-
- 20...24 posty