Lampowy wzmacniacz słuchawkowy firmy SinusAudio z lampami ECC82 i 6N6P

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Lampowy wzmacniacz słuchawkowy firmy SinusAudio z lampami ECC82 i 6N6P

Post autor: Wiech »

Marek7HBV pisze: sob, 5 października 2019, 15:41 Zasilacz do tego wzmacniacza jest bardziej skomplikowany niż on sam :lol: .Widzę niekonsekwencję w pomyśle zrobienia wyjścia stałoprądowego i separacji miedzystopniowej oraz braku[może w zasilaczu?] stabilizacji ,,0,, wyjścia.Ale sam pomysł można by przetestować,,POSIADAJĄC SUPER ZASILACZ Z KILKOMA NIEZALEŻNYMI WYJŚCIAMI :lol: :wink: ,,Układ sugeruje Rob= ok 167 ? dla tych lamp.
:arrow: Marku - zasilacz jest w miarę prosty,
natomiast ten "super" czeka na potencjometry - już czeka 3-ci miesiąc,
gdyż paczka z 10 sztukami zaginęła w tranzycie w Paryżu.
Więc po 75 dniach mój kontrahent wziął na klatę ten problem i wysłał towar ponownie, czekam.....
poniżej schemat zasilacza oryginalnego.
Sam wzmacniacz ponoć od 32om dobrze gra

Pozdrawiam
Wiesław
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Obrazek
Marek7HBV pisze: sob, 5 października 2019, 15:41 Zasilacz do tego wzmacniacza jest bardziej skomplikowany niż on sam :lol: .Widzę niekonsekwencję w pomyśle zrobienia wyjścia stałoprądowego i separacji miedzystopniowej oraz braku[może w zasilaczu?] stabilizacji ,,0,, wyjścia.Ale sam pomysł można by przetestować,,POSIADAJĄC SUPER ZASILACZ Z KILKOMA NIEZALEŻNYMI WYJŚCIAMI :lol: :wink: ,,Układ sugeruje Rob= ok 167 ? dla tych lamp.
Ciekawy układ - użyto dwóch lamp 6BQ5 (odpowiednikiem jest EL84) na kanał, gdzie w każdej z lamp wydziela się moc 5 W, by uzyskać jakieś miliwaty dla słuchawek. Lampy musiałyby być identyczne pod względem parametrów (rezystory i napięcia zasilania +/-170 V również), by na wyjściu nie było składowej stałej napięcia (już 0,5 V DC na 32 Ω powodowałoby różnicę prawie 16 mA w prądach każdej z lamp stopnia wyjściowego). Być może w układzie było jakieś DC-servo (nie uwzględnione na schematach; na schemacie zasilacza nie widzę wyjścia o napięciu -5V), które wpływając na wartość napięcia polaryzującego siatkę pierwszą górnej 6BQ5 ustalało "0 V" DC na wyjściu wzmacniacza :roll:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Link do źródła tego wzmacniacza https://www.tubecad.com/2006/10/blog0085.htm
Dodatkowe wyjaśnienia do konstrukcji https://www.tubecad.com/2006/11/blog0086.htm
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Konstruktor pisze że stosuje DC serwo ale schematu nie zamieszcza bo się wstydzi krzemu,ha,ha :lol:
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

:arrow: Marek7HBV i Wiech
Lubię czytać TubeCAD Journal, ale podchodzę do zamieszczonych tam konstrukcji sceptycznie, jak chyba każdy, kto próbował zrealizować kilka z zamieszczonych tam schematów. Tyle napięć zasilających i jeszcze DC serwo to już chyba przesada dla mnie, wolę kondensator na wyjściu. No i inwerter ze sprzężeniem katodowym w moich eksperymentach dawał gorsze rezultaty. Może powinienem się zaopatrzyć w PCLki i dopisać kolejną rzecz do przetestowania kiedyś...
:arrow: RomekD
Podłączyłem kiedyś między komputer a wzmacniacz słuchawkowy WK na ECC88 zasilanej z 12V. Niektóre nagrania nabierały uroku, mimo ponad 10% THD...
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Marek7HBV pisze: sob, 5 października 2019, 20:57 Konstruktor pisze że stosuje DC serwo ale schematu nie zamieszcza bo się wstydzi krzemu,ha,ha :lol:
Dlatego zamieściłem ten schemat jako lekką "podpuchę" do dalszej dyskusji z której może wyjdzie coś ciekawszego
np dzika kaczka albo młody wilk :lol: :wink:

Pozdrawiam
Wiesław
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Jest jeszcze opcja hybrydowa, zamiast "dużych" lamp w końcówce zastosować triody małej mocy za to połączone z tranzystorami PNP w parę Sziklaiego. Wtedy nawet konfiguracja wtórnikowa SEPP mogłaby nieźle funkcjonować, zapewniając przy tym "lampowe brzmienie". Tylko nie wiem po co te komplikacje, skoro to samo powinien dać stopień WK i zasilany niskim napięciem sensowny wtórnik na tranzystorach. Sensowny, czyli taki, w którym MOSFET nie ma gigantycznych pojemności.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Einherjer pisze: pn, 7 października 2019, 15:52 Tylko nie wiem po co te komplikacje,
Konstruktorowi chyba chodziło o uzyskanie pełnej symetrii i prawie mu się to udało-potrzebna jest tylko lampa w której rolę elektronów pełnią pozytrony :lol: :roll:
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Po drugiej stronie oceanu to się już nie bawią w koszerności tylko w jakość, na ichniejszych stronach jest wiele układów z mosfetami w stopniu wyjściowym lub przynajmniej stosowaniem źródła prądowego do lampy mocy z krzemu.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: Wiech
Tylko co to znaczy jakość? Jeśli masz na myśli mierzalne parametry to lampy są tylko balastem, lepiej zrobić wszystko na tranzystorach. Co nie znaczy, że nie lubię układów hybrydowych, ale to jaką chcesz mieć proporcję próżni do krzemu, to już kwestia gustu i przyjętych założeń. Ja tu nigdy "koszerności" nie postulowałem ;)
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Lubię lampy w całym torze audio, z nimi po za pewną dawką wrażeń słuchowych są jeszcze wrażenia wizualne, nigdy nie chowałem lamp pod blachę lub pod deskę - niech się kurzą i "brudne", zakurzone lekko śmierdzą podczas swojej pracy.
Ale np bardzo podobały mi się hybrydy z Haiku Audio lub inne już tańsze z aliex.. gdzie wstępny tor lampowy przechodzi gładko w tor na mosfetach, w takich układach brak najdroższej rzeczy - transformatora głośnikowego, który jest często mocno zawodny i nie ma takiego USZ aby to ogarnąć.
Natomiast nie robię na lampach prostowników, nawet tych w "koszernych " układach, gdyż to nie ma sensu.
Lampa ma grać, a nie prąd prostować -w prostownikach daję czysty krzem, żadnych lamp czy nawet dławików.
Mosfety z DZ + trochę mF i mamy linię prostą z zasilacza.
Wg mnie liczy się efekt a nie droga jaką sie ten efekt osiąga, jak ktoś twierdzi że transformator głośnikowy musi być tylko z kształtek EI , a toroid jest zły to nie ma racji, podobne zdanie mam o kondensatorach
- ma być efekt nie finansowy - czyli kondensatory po 100zł/$ za szt tylko czysty dźwięk bez zniekształceń i zakłóceń.
Podobnie jest z innymi elementami - jak się sprawdza ten za 10 zł to po co ten 100zł/$ ?
Pewnie większość mi gardło zacznie podgryzać, ale co mi tam.

Pozdrawiam
Wiesław
TokRa
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: TokRa »

Jako że ciągle poszukuję konstrukcji DIY jako lampowego wzmacniacza słuchawkowego dla siebie do poskładania - z ciekawością przeczytałem ten wątek, gdyż na początku było najważniejsze: "mój znajomy (meloman i miłośnik dobrego brzmienia) określił jako najlepszy ze wszystkich, z jakimi się do tej pory zetknął, a przetestował ich w życiu całkiem sporo. Kolega stwierdził, że to pierwszy wzmacniacz z tak bogatą i szeroką sceną, fantastycznym dźwiękiem, pełnym szczegółów i mikrodetali, odpowiednio "dociążonym" (nie bardzo wiem co to oznacza) i pozbawionym natarczywości, którego można słuchać całymi godzinami bez uczucia zmęczenia słuchu... " :-)

Moim zdaniem protest firmy budującej ten przesympatycznie wyglądający wzmacniacz, by nie publikować schematu, ba, by nie publikować czegokolwiek tutaj, jest marketingowym strzałem we własne kolano.

To jest jawne uznanie nas wszystkich z DIY jako zagrożenie dla własnego biznesu.
A przecież my nie jesteśmy zagrożeniem, czy też grupą docelową klientów tej firmy - bo sądząc po sobie, bardziej wolimy lutować niż słuchać - a tak przynajmniej u mnie ze statystyki wynika.

Mało - firmy poważnie szukające zasobnych klientów, starają się pokazać jak najwięcej - bo przeciętny zjadacz chleba ma tak na prawdę gdzieś wszelkie pomiary, procenty, trzecie czy czwarte harmoniczne ;-)
On oczekuje:
- jakości produktu i gwarancji,
- jak dla mnie rzecz najważniejsza, dostępności do serwisu pogwarancyjnego i możliwości naprawy wszędzie, a tu bez schematu często skazujemy się na koszmarnie drogie monopolistyczne praktyki producenta, więc rozsądny konsument taką firmę skreśla z listy zakupowej,
- poczucia zadowolenia z zakupu podyktowanej nobilitacją marki,
- przyjemności ze słuchania, gdzie podstawowym parametrem jest holografia, szerokość sceny, rozstawienie instrumentów, szczegółowość,
- polecenia jakości jako sprawdzonej i powtarzalnej, w ramach tzw. marketingu szeptanego.

Dlatego firmom zależy na rozgłosie i upowszechnianiu produktów, a nie na ich ukrywaniu.
Jeśli są jakieś rozwiązania unikalne, to się je patentuje jako unikalne.

Powiedzmy, że mamy małą manufakturę produkującą wzmacniacze za jakością dla audiofila - to jako przykład.
To robimy film na YT, np. taki: https://www.youtube.com/watch?v=vzalRHrSXbo
gdzie nie ma problemu z pokazaniem flaków i sposobu produkcji.
Gość odwiedzający serwis trafia na taki film, widzi, że w środku jest porządek, elementy dobrej jakości - i już jest zainteresowany zakupem. Co robi w kolejnym kroku? Szuka opinii - jak ten sprzęt jest oceniany na forach - marketing szeptany. Dopiero w trzecim kroku odwiedza stronę producenta, gdzie nie boi się on pokazać, co kupujemy, np.: https://www.kivsound.com/phono-tube

Ale powiedzmy jesteśmy mają manufakturą, bardzo małą - to szukamy klientów nawet w grupie docelowej składaczy DIY, gdzie taka firma amerykańska jak Bottlehead oferuje kity do samodzielnego składania -
https://bottlehead.com/product-category ... fier-kits/

Podobny model działania ma rosyjska firma - http://www.laconiclab.ru/lunch_box.html

Mam w planach złożyć sobie klon tego: http://www.laconiclab.ru/lunch_box_pro.html
W pomiarach - też wypada nędznie, ale podobno sam Putin to sobie kupił i słucha ;-) więc może będzie warto to polutować.

Dokumentacja dla elektronika amatora jest do znalezienia w sieci większości takich produktów, choć dla przyzwoitości producent nie ujawnia jej na swojej stronie.
Ci którzy jej szukają i samodzielnie chcą to poskładać, nie są potencjalnymi klientami, więc dla firmy to żadna strata. Mało - gdy na forach pojawia się pozytywna opinia, zwykli śmiertelnicy którzy to czytają, stają się potencjalnymi klientami.

To my, ludzie z DIY jesteśmy niszowi, ale to często my, składający, budujemy im opinię. Bowiem wzmacniacz warty sklonowania, jest dla nie-elektroników wart jest zainteresowania i często kupienia.

Chińczycy np. oferują np. laminaty klona niemieckiej firmy Lehmann - za niewielkie pieniądze - za 150 zł można kupić elektronikę, a całość w częściach za ok. 500 zł. Niemiecka firma sprzedaje swój linearny oryginał za ok. 1200 euro - przepaść cenowa.

https://www.youtube.com/watch?v=FOZ1Xon9iRE

Ja po latach powróciłem z informatyki do elektroniki, jak kupiłem sobie słuchawki HD600, a moja karta dźwiękowa nie była w stanie ich "napędzić".
Szukając rozwiązania problemu, znalazłem opis najpierw oryginału, potem klonów. Kupiłem płytkę w Chinach, złożyłem... było dobrze i tylko dobrze. Potem zaprojektowałem i zrobiłem własnego klona selekcjonując ok. 300 tranzystorów dla jego linearności - i zaliczyłem opad szczęki - wiem już, czemu oryginał kosztuje ponad 1000 euro.
Nikt, kto nie jest elektronikiem tej jakości sam nie osiągnie - sięgnie po oryginał - i to są klienci docelowi, z grubym portfelem, doceniający jakość i nie posiadający czasu na lutowanie i projektowanie od zera.

Tak więc zupełnie nie rozumiem postawy SinusAudio, bo traktowanie nas jako wrogów zamiast przyjaciół, to marketingowy strzał nie tylko we własną stopę, ale i w kolano. Albo strach, że to co w środku, zawiera liczne błędy lub co gorsza - czyjeś patenty. Dlatego tym bardziej schemat powinien być ujawniony, choćby na potrzeby potencjalnego serwisu.

Jaki jest obecny efekt działań marketingowych firmy? Potencjalny klient znajduje ten link przez wyszukiwarkę, pierwsze zdanie stanowi sedno zainteresowania - rekomendacja melomana to najważniejsza rzecz w marketingu, ale jak czyta kolejne, to zdarzenia tu opisywane raczej budzą strach przed zakupem. On się nie zna na pomiarach, on oczekuje jakości - a ukrywanie jakości - nie pomaga. Zamiast ta firma się otwierać na klientów, to psuje tu sobie opinię pozostawiając jedyną przykrą informację - że coś ukrywa.

A kwestia pomiarów wzmacniaczy słuchawkowych - to nie jest coś, co może konkurować z najlepszym parametrem zakupowym - ich miodnością.
Nawet jeśli zrobilibyśmy tutaj sobie klony, to byłby dobrej jakości, a ta jakość budowałaby opinię o tej konstrukcji - to my wtedy napędzamy sprzedaż producentowi. Czy uruchomilibyśmy więc produkcję tworząc konkurencję? Raczej wątpię - to jednostkowe przypadki ludzi, którzy nigdy by nie chcieli zostać klientami tego markowego sprzętu. Chińczycy klonujący masowo Lehmanna, tym samym budują mu pozycję silnej marki i gwarancję nigdy nieosiągalnej przez nich jakości. Audiofil - zawsze sięgnie po jakość i pozycjonowany produkt, nie robiony z szuflady od biurka ;-)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Szczerze polecam ten projekt ktory lata temu zaprojektowal Jasiu: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=29780 (malych zmian w schemacie dokonano dzieki uwagom Einherjera :)) Linkowalem go takze tutaj: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.ph ... 30#p371430
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
TokRa
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: TokRa »

Szczerze polecam ten projekt ktory lata temu zaprojektowal Jasiu
Dziękuję za namiar na ten projekt - jeśli zależy nam na jakości, to trzeba będzie sięgnąć po lampy 6N6P.
Rozejrzałem się tak na szybko, co podobnego w oparciu o tę lampę zostało już opublikowane i faktycznie na przykład na rosyjskojęzycznych stronach, jest to lampa zalecana dla konstrukcji audiofilskich - warto na niej oprzeć konstrukcję wzmacniacza słuchawkowego. Na drugim miejscu jest tam polecana 6n23p.
Trafiłem bowiem na taki link wzmacniacza słuchawkowego OCTOPUS:
http://ldsound.ru/octopus-lampovyj-srpp ... aushnikov/

Na rosyjskojęzycznym forum jest nawet płytka w SprintLayoucie - przykład postawy rzadko spotykanej na forach, więc każdy może sobie go wykonać przy pomocy żelazka:
https://forum.cxem.net/index.php?/blogs ... /#comments

Jak zrozumiałem, przedstawiony tamże schemat OCTOPUSa, to niestety wzmacniacz napięciowy, więc nie radzi sobie zbyt dobrze z niskoomowymi słuchawkami, a dopiero wysokoomowe słuchawki pozwolą coś usłyszeć. Dialog forumowy w temacie tamtejszej prościutkiej konstrukcji wyglądał mniej więcej tak:
... prąd, jeśli 10 mA (jak tu napisano), nie gra w ogóle pod względem jakości dźwięku, to tłumik jest uzyskiwany, a nie żaden wzmacniacz! W pierwszej wersji miałem 15mA w jednym kanale i 12,8 w drugim. Potem wstawiłem 12AU7, a resztki prądu to 10 i 10,8 mA, nie grało, tylko działało... Dźwięk bardzo różni się zarówno pod względem głośności jak i jakości przy wzroście spokojnego prądu ledwie tylko o 3 mA! Teraz wyrównałem w obu kanałach 13 z hakiem mA i umieściłem lampy w wersji z - EB w nazwie, teraz przynajmniej trochę przesadziłem z dźwiękiem, jest trochę lepiej niż dobry odtwarzacz dla prostych uszu na 32 Ohm-ach. Podłączone Senki 150 Ohm - brzmienie stało się zauważalnie lepsze ze wzmacniaczem niż bez, sens jest zrobić go na 6n23p tylko ze słuchawkami o wysokiej rezystancji, a lepiej na 6N23p-EB ... Ale jeśli jesteś doświadczonym audiofilem jak ja, to rób od razu na lampie 6N6P...
.... wszystko jest w normie, zwłaszcza kiedy dźwięk cieszy! To jest najważniejsza rzecz. Nie byłem do końca zadowolony z 6n23P, a 6N6P zamontuję, dla poprawy jakości ...
To może potwierdzać tezę, że wybór lampy 6N6P to dobry kierunek w wyborze lamp, jest nawet ciekawa strona przedstawiająca obliczenia dla wybranego punktu pracy tej lampy:
http://r-lab.narod.ru/Rlamp01.htm

Jestem coraz bliżej, dziękuję za tę podpowiedź.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TokRa pisze: wt, 21 lipca 2020, 02:21 Jak zrozumiałem, przedstawiony tamże schemat OCTOPUSa, to niestety wzmacniacz napięciowy, więc nie radzi sobie zbyt dobrze z niskoomowymi słuchawkami, a dopiero wysokoomowe słuchawki pozwolą coś usłyszeć.
Jak Kolega pisze w innym temacie wzmacniacza słuchawkowego,że jest szczęśliwym posiadaczem słuchawek wysoko omowych i do takich potrzebuje konstrukcję dopasować-to znacznie ułatwia znalezienie dobrego rozwiązania.I nie należy przeglądać wszystkich rozwiązań bez określenia wymagań w/g kolejności.1,używam posiadane słuchawki 600 omowe,czy także inne{w jakim przedziale}-jest to bardzo istotne,bo coś co pasuje do wszystkiego... :lol: 2.preferuję rozwiązania klasyczne czy nowoczesne.3.wzmacniacz ma być z USZ czy bez{ewentualnie przełączany}.Dopiero po takim,,rachunku sumienia,,można szukać rozwiązania,a widzę że Kolega na razie błądzi. :D