Zaginarka do blachy

Informacje o pracy i zleceniach związanych z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

wladiklimek
125...249 postów
125...249 postów

Zaginarka do blachy

Post autor: wladiklimek »

Zlecę wykonanie małej giętarki do blachy 1mm ,długość zaginania 40cm mocowanej w szczękach imadła ślusarskiego.Płatność zł lub wymiana na sprzęt radiowy epokowy. :)
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Zaginarka do blachy

Post autor: cirrostrato »

saico

Post autor: saico »

Produkują "też podobną zaginarkę o długości gięcia 450 mm w cenie 390,-zł/szt".
https://allegro.pl/oferta/zaginarka-gie ... 8489473719
wladiklimek
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuje za linki ,nadal czekam.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

wladiklimek pisze: sob, 4 lipca 2020, 18:23 Dziękuje za linki ,nadal czekam.
Sądzisz, że ktoś zrobi taniej, powodzenia. Ta z linku wygląda może nietęgo (cena też..), mam ciut solidniejszą zrobioną 33lata temu, gnie jakoś (używam do stali max 0,6mm a i tak idzie ciężko), uzyskanie precyzyjnego gięcia blachy 1mm wymaga sporej siły (gdybyś raz wygiął 40cm blachę 1 mm od razy byś przejrzał na oczy w cziom dzieło)), elementy gnące muszą być precyzyjnie wykonane (chodzi o promień zgięcia), najlepiej frezowane (strugane) z dobrej stali narzędziowe, gdyby ktoś podjął się coś takiego obecnie wykonać dla mnie dał bym w ciemno 1000zł bo moja ,,gnie'' i tylko tyle. Za płotem ekipa układała blachodachówkę na dachu sąsiada, mieli bardzo precyzyjną wyginarkę do 2m (przy okazji zarobili ode mnie na flaszkę Finlandii, drobną usługę wykonali od ręki) i dodatkowo ,,śmieszne'' narzędzie/przystawkę do cięcia blachy na pasy, ale blacha dachowa to ok. 0,4-0,6mm, spytałem o cenę takiej giętarki (wykonanie super i to szpejo do cięcia wzdłużnego), ok. 4tys. Osobiście przygotowuję się do gięcia na prasie (mam ale wymaga poskładania) z osprzętem matryca/stempel (też mam) i tylko pod kątem 90stopni. Powodzenia w poszukiwaniach. PS. Bez hejtu ale czytając wiele tematów u nas i na elektrodzie dochodzę do wniosku, że likwidacja ZSZ i warsztatów szkolnych w technikach przyniosła niepowetowane szkody, nie wiem czy do odrobienia......
wladiklimek
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuje za odpowiedz.Na foto jest moja zaginarka która służy mi wiele lat.Mocowana w imadle,do podnoszenia używam kluczy rozsuwalnych a w budowie użyłem liniału ślusarskiego i kątowników.Nie jest malowana proszkowo,nie ma ładnych rękojeści,mieści się w niewielkim warsztacie.Sam już takiej nie wykonam a chciałem zrobić prezent swemu następcy który też połknął bakcyla :x
P1010818.JPG
:lol:
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Moja wygląda znacznie solidniej i co z tego, pochwal się wynikiem czyli wygnij pod katem 90stopni blachę 1mm, moja choć wizualnie sztywniejsza jest jednak ciut za mało sztywna i gnie niejednakowo na całej długości, nie jest to problemem przy małych długościach gięcia (robiłem małe obudowy do ładowarek akumulatorów z blachy 0,6mm, odpady ze złomu), przy większych, od ok. 30cm, jakość gięcia mnie nie zadowala. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ