Meratronik E-308 Problem

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kamus
50...74 posty
50...74 posty

Meratronik E-308 Problem

Post autor: kamus »

Witam. Niedawno zdobyłem lampowy mostek tolerancyjny typu Meratronik E-308. Chcąc go naprawić i dać mu nowe "życie" w mojej pracowni, zacząłem go reanimować. Po wymianie wielu elementów i lamp na nowe, doprowadziłem go do stanu że zaczął wyświetlać krzywe na ekranie. Mam jednak problem. Polega on na tym że jeden kabel został odcięty przez kogoś. Jest to widoczne na zdjęciu w załączniku. Jest on dolutowany do wejścia N1 elementu wzorcowego. Czy ktoś ma ten mostek i mógłby sprawdzić gdzie ten kabel powinien być dolutowany? Mile widziany również schemat tego mostka i instrukcja obsługi, gdyż dużo informacji o tym przyrządzie w internecie nie ma.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Meratronik E-308 Problem

Post autor: ^ToM^ »

Nie widzę dokładnie na foto, ale być może ten kabel robi za kondensator o wartości paręnaście-dziesiąt pF. Dostrajanie przez skracanie. Nie mam 100% pewności, że on był do czegoś podłączony. Schematu niestety nie posiadam aby to potwierdzić. Jednak jak nigdzie nie znalazłeś po nim śladów drugiego, obciętego końca to może być tak jak napisałem.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
kamus
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: kamus »

Raczej wątpliwe by robił za kondensator. Już wtedy używano kondensatorów regulowanych (trymerków), więc kabel nie miałby sensu. Nie pozostaje zapewne nic innego jak rozrysować schemat tego mostka.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Jak nie znajdziesz żadnego śladu po drugim końcu, np. ułamanej końcówki, śladów rozlutowywania, to nie ma cudów. Ten koniec mógł być nigdzie nie przylutowany. Jak był gdzieś przylutowany to musiał pozostać ślad. Trzeba dokładnie przejrzeć każdy punkt lutowniczy. Rozrysowanie nic ci nie da, bo skąd miałbyś wiedzieć jak zaprojektowany miał być ten układ.

Pytanie zasadnicze: czy urządzenie działa prawidłowo? Jeżeli nie, to co jest nie tak?
Zwróć uwagę, że ten przyrząd w pracowni jest w zasadzie nieprzydatny. To były przyrządy do stosowania w fabrykach, do szybkiego sortowania elementów. On moim zdaniem nie mierzy podzespołu. On jedynie potrafi porównywać podłączony, wzorcowy komponent z innym, nieznanym. Jednak wartości komponentu to on chyba nie podaje? Jeżeli tak jest, to jedynie można go mieć jako gadżet.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos