Witam
Coś chyba ciekawego na niedzielę dzisiejszą,z paskudną pogodą
Radio Philco z serii modelu "60' produkowanego od 1933r do 1936r,każdy rocznik miał skrzynkę po lekkim" tuningu"
To ze zdjęć jest z 1934r.,pokazany stan przed/po uruchomieniu.Zbudowane na lampach 42 - 78 - 6A7 - 80,głośnik el-magnetyczny.( z cewką wzbudzenia).Skrzynka typu kapliczka z brakami forniru,wszczepiłem kawałki starego z odzysku,niestety nie identyczny,drobne skaleczenia,rysy zamaskowane woskiem ,kostka ze Starwaxa,niby można robić to na zimno,ale lepszy efekt przy podgrzewaniu ( ciemnieje fornir). Radia amerykańskie mają z reguły gałki na wcisk z blaszką sprężynującą,nawet po 80 latach można wyciągnąć ,czego nie mogę powiedzieć o tych ze śrubką kontrującą ( brokiem).Tylnych ścianek też raczej z zasady nie dawano,słusznie mniemając,że nikt nie patrzy na odbiornik od tyłu,a od frontu
pozdrawiam
Roman
radio PHILCO model 60
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
radio PHILCO model 60
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- moderator
Re: radio PHILCO model 60
Ładne radyjko, takie klasyczne z wyglądu. Jeszcze możesz mu Philco 80 dorzucić do kompletu 
A na radio może się i nie patrzy od tyłu, ale kurzowi to wszystko jedno, jak ma dziurę to pięknie pokrywa chassis. Że o możliwości wsadzenia łap gdzi nie trzeba nie wspomnę.

A na radio może się i nie patrzy od tyłu, ale kurzowi to wszystko jedno, jak ma dziurę to pięknie pokrywa chassis. Że o możliwości wsadzenia łap gdzi nie trzeba nie wspomnę.
-
- 1250...1874 posty
Tomaszu
No fajnie byłoby
ale
radyjka z USA tylko przechodzą przez moje łapki,wysyłane do uruchomienia i magazynowane w Oleśnicy.Właściciel mieszka ( jeszcze ) w Philadelphi (PA),mam nadzieję,że pokażę kiedyś wszystkie jego radyjka z lat 20-30-tych
R.
No fajnie byłoby
ale
radyjka z USA tylko przechodzą przez moje łapki,wysyłane do uruchomienia i magazynowane w Oleśnicy.Właściciel mieszka ( jeszcze ) w Philadelphi (PA),mam nadzieję,że pokażę kiedyś wszystkie jego radyjka z lat 20-30-tych
R.
-
- 250...374 postów
Oleśnica na Dolnym Śląsku?
-
- 1250...1874 posty
Tam gdzie były kiedyś Białe i Czerwone Koszary,czyli o rzut oszczepem od Ciebie.