Szukam wątku o pot. wejściowym i jego wpływie na pasmo

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Szukam wątku o pot. wejściowym i jego wpływie na pasmo

Post autor: Romekd »

Tomex-T1 pisze: pt, 29 maja 2020, 14:49 Ciekawe, jak podałem generator na lampę, to przy odłączonym potencjometrze, gołym okiem widać, że prostokąt się poprawił, chociaż i tak mu brakuje sporo do akceptowalnego kształtu.

Ze schematem jest tak, że mam trochę stracha go publikować, żeby mnie jakim prawnikiem nie zaczęli straszyć. Muszę go też jeszcze ładnie narysować w kompie i może się odważę. Ostatecznie mógłbym na PW?
Może sygnał z generatora na potencjometr podajesz przez jakiś mały kondensator sprzęgający, który z rezystancją potencjometru tworzy dodatkowy filtr górnoprzepustowy? W takiej sytuacji ominięcie potencjometru i podanie sygnału przez kondensator na siatkę lampy, spolaryzowana rezystorem 910 kΩ musiałoby poprawiać widok przebiegu prostokątnego na ekranie oscyloskopu. Inaczej nie potrafię tego wyjaśnić... :(

Wysłanie schematu na PW chyba nie jest możliwe :roll: Raczej na maila, którego mógłbym podać Ci przez PW.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Tomex-T1
25...49 postów
25...49 postów

Re: Szukam wątku o pot. wejściowym i jego wpływie na pasmo

Post autor: Tomex-T1 »

Rozebrałem wszystkie połączenia wokół potencjometru, żeby powymieniać łączące go z gniazdami przewody (zwykła skrętka mocno sfatygowana przy potencjometrze oraz kawałki ekranowanego przewodu od potencjometru do tego niby antyparazytoweo rezystora.
Sygnał podawałem za kondensator 150nF, czyli w zasadzie na siatkę.
Poproszę o emaila na PW. W poniedziałek podeślę, co udało się zrysować.
Dzięki.
ODPOWIEDZ