Pytanie jak nastrajać wzmacniacz w.cz. dwuobwodowy

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Arek (defender)
50...74 posty
50...74 posty

Pytanie jak nastrajać wzmacniacz w.cz. dwuobwodowy

Post autor: Arek (defender) »

Witajcie.

Mam problem od zawsze ale głupio było się mi pytać, powinienem wiedzieć jako zawodowiec ale nigdzie nie potrafię znaleźć opisu jakie są procedury strojenia wzmacniacza w.cz. z dwuobwodowym filtrem sprzężonym pojemnością by uzyskać pasmo o charakterystyce kwadratowej a nie 'dzwonowej' , chodzi mi o radiostacje obywatelskie jakie kocham, czasem udaje się mi to przypadkiem pokrycie równe 40 kanałów, starsze 12 kanałowe urządzenia miały tyle kanałów by jeden filtr je mógł obsłużyć przy zadowalającej równomierności (130khz), potem wprowadzono 40 kanałów i wyszło wiele nieudanych urządzeń które nie potrafiły przenieść 440Khz w paśmie 27 Mhz z równą czułością, stosowali te same filtry a potem jeden bardzo szeroki o bardzo słabym rezonansie i bardzo miernych parametrach wzmocnienia tego stopnia., do dziś jest to trudne. W popularnych urządzeniach są dwa filtry dzielone małą pojemnością.
Proszę o pomoc jaka jest zasada.
wejsciowe alan100+.jpg
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Pytanie jak nastrajać wzmacniacz w.cz. dwuobwodowy

Post autor: Marek7HBV »

Tak na oko wydaj mi się że można stroić T2-15 kanał max/T3-25 kanał max i T1-20 kanał min{Ub Q1=0}. :D
Arek (defender)
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki :-) , myślałem że T1 też na max. a tu taka nowość :-), będę próbować.
Może dlatego fabryczne urządzenie były znacznie mniej czułe niż moje strojenie wszystkiego na max.
Arek (defender)
50...74 posty
50...74 posty

Po wielu wielu próbach dokopałem się do analiz naukowych w starych książkach i ten pierwszy obwód w bazie ma być strojony na środek pasma pracy, jednak ten 'środek' pasma nie jest połową wartości między f-min a f-max. Częstotliwość środkowe filtra pojedynczego w pasmie CB wynosi około 27,140Mhz, wtedy dolna i górna częstotliwość jest wzmacniana na podobnym poziomie, fizycznie dzieje się tak dlatego że zmiany procentowe częstotliwości pomiędzy 27,960 a 27,180 Mhz są wyższe niż zmiany pomiędzy 27,180 a 27,400 Mhz, dla wyższej częstotliwości to sama wartość przestrojenia mniej wpływa na miejsce krzywej wzmocnienia względem rezonansu.
Dalej dowiedziałem się też jak spowodować bardziej wyrównane przenoszenie skrajów pasma przez filtry wyjściowe dzielone pojemnością. Jest tak że czym większa pojemność dzieląca tym szersze pasmo jest możliwe do uzyskania, jednak odbywa się to mniej kwadratową charakterystyką i obniżeniem dobroci całego filtru, większymi stratami. Niektóre nowsze radiostacje mają tu kondensator 2,5 a nawet 3 pF oraz 4 pF te które pracują na 80 kanałach pasma niemieckiego. Strojenie tych filtrów jest bardzo trudne, fabrycznie są często źle nastrojone ponieważ nie mają czasu aby godzinami to wykonywać. Mi to chyba 4 dni zajęło , wiele nerwów , w końcu zalałem to bardzo małą ilością parafiny ponieważ te filtry są tak wrażliwe co słychać w głośniku że nawet ona odstraja taki. Standard niemiecki był kiedyś 12 kanałów (130Khz) (0,5 % pasma) by pojedynczy filtr idealnie wystarczał przy dobrej selektywności do pokrycia takiego pasma. Kiedyś wiedzieli dlaczego wybrali daną ilość kanałów, urządzenia przenośne z tego samego okresu 12 kanałowe były słyszalnie lepsze - czulsze i wyrównane czułością niż 40 kanałowe.
ODPOWIEDZ