GWINTOWNIK
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
GWINTOWNIK
Kupię stary nietypowy gwintownik M5 x 1 mm( skok gwintu).Nie może być typowy M5 x 0,8 mm które są teraz w ofertach.Może być maszynowy uniwersalny ,czyli wystarczy jeden /a nie trzy w komplecie jak w zwykłych/
Roman
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 375...499 postów
Re: GWINTOWNIK
A nie bedzie to przypadkiem M5 na 0.9mm ?
-
- 1250...1874 posty
Mam wzornik do sprawdzania skoku gwintu,więc napisałem w ogłoszeniu to co napisałem.
Gwintownik ma być do b.starych nakrętek,teraz już nie stosowanych
pozdrawiam
R.
-
- 625...1249 postów
-
- 1250...1874 posty
Bardzo dziękuję kolego za namiar,to chyba jedyny dostawca takiego nietypowego wymiarowo ( obecnie) narzędzia skrawającego.
W tej ofercie gwintownik maszynowy M5 x 1 + narzynka ,czyli komplet.Potrzebne mi to do wyprodukowania i renowacji skorodowanych śrubek /nakrętek dla siebie i ewent. potrzeb kolegów ,do b.starych odb. radiowych,np. Philips - mocowanie głośnika .Cena nie "powala",nasz polski renomowany producent narzędzi zażyczył sobie za wyprodukowanie 1 szt. na jednostkowe zamówienie tylko 400 pln,czyli ok.95 usd
.Nigdy nie kupowałem na ALI E,jak tam wygląda sprawa płatności,czy przez Pay Pal ?
pozdrawiam
Roman
W tej ofercie gwintownik maszynowy M5 x 1 + narzynka ,czyli komplet.Potrzebne mi to do wyprodukowania i renowacji skorodowanych śrubek /nakrętek dla siebie i ewent. potrzeb kolegów ,do b.starych odb. radiowych,np. Philips - mocowanie głośnika .Cena nie "powala",nasz polski renomowany producent narzędzi zażyczył sobie za wyprodukowanie 1 szt. na jednostkowe zamówienie tylko 400 pln,czyli ok.95 usd

pozdrawiam
Roman
-
- 625...1249 postów
Teraz to już chyba wszystkie możliwe rodzaje - karta, przelew natychmiastowy, blik... tylko teraz czasy przesyłki się troszkę wydłużyły.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 2500...3124 posty
Ostanio znowu sie skróciły kilka zamówień i czas oczekiwania ponizej 30dnihaterkmp pisze: sob, 9 maja 2020, 09:40 Teraz to już chyba wszystkie możliwe rodzaje - karta, przelew natychmiastowy, blik... tylko teraz czasy przesyłki się troszkę wydłużyły.
-
- 625...1249 postów
No to mam pecha
miesiąc lecą płytki z jlcpcb, ponad dwa miechy drobne bambetle elektroniczne...

in gain we trust
-
- 625...1249 postów
Wg mnie się skrócił czas, ale koszty przesyłki podrożały.
Pozdrawiam
Wiesław
Pozdrawiam
Wiesław
-
- 375...499 postów
Witam starszego/ja83/kolegę.Coś chyba nie tak z tym gwintownikiem.Przez pomyłkę szukałem M8/1 i znalazłem komplet.Oczywiście nie o to chodzi.Poszukam jeszcze raz,ale przejrzałem różne tabele i doszedłem do wniosku,że może to być gwint calowy 3/16".Wtedy skok gwintu jest 1,05mm,a średn ok.4,8 i można się pomylić,a kąt zbliżony/55stopni Whitf./do metrycz.60st.Być może mierzyłeś stare,skorodowane śruby.MYślę,że ze sprowadzaniem z USA daj sobie spokój-za duże koszty i może być nie to,co potrzeba.Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowia.J.Raf.
-
- 1250...1874 posty
Sz. Kolego
Wszystko jest OK,ma być M5 x 1
Mam sprawdziany ( wzorniki) gwintów metrycznych,zwane przez starych fachowców grzebieniem.Mam także komplet małych śrubek/nakrętek calowych z racji tego,że naprawiam radyjka przysyłane z USA.Zadałem sobie nawet trochę trudu odszukania w moim bałaganie radiowym tych śrubek. Firma Philips nie stosowała w swoich przedwojennych odbiornikach gwintu calowego - to w/g mojego rozeznania
pozdrawiam
R.
Wszystko jest OK,ma być M5 x 1
Mam sprawdziany ( wzorniki) gwintów metrycznych,zwane przez starych fachowców grzebieniem.Mam także komplet małych śrubek/nakrętek calowych z racji tego,że naprawiam radyjka przysyłane z USA.Zadałem sobie nawet trochę trudu odszukania w moim bałaganie radiowym tych śrubek. Firma Philips nie stosowała w swoich przedwojennych odbiornikach gwintu calowego - to w/g mojego rozeznania
pozdrawiam
R.
-
- 375...499 postów
Mam dosyć zaawansowny/jak na amatora/warsztat-łącznie z narzędziami pomiarowymi,także grzebień do gwintów.Jest i tokarka wielofunkc.-brak niestety frezarki do metalu-tej się nie dorobiłem,a teraz już za póżno...Swego czasu kupowałem od rosjan dużo narzędzi wierteł,gwintow. itp.i były świetnej jakości-do dziś mam zapasy.Jeszcze raz -pewnie jutro przejżę zbiory i poszukam M5/1.Przy okazji przypomnę sobie co jeszcze mam w szufladach.Pozdrawiam J.Raf.
-
- 1250...1874 posty
Sz. Panie Januszu
Pogrzebałem jeszcze raz i znalazłem nakrętki calowe 10/24",okazuje się ,że bez większych oporów nakręcają się na śruby mocowania głośnika w Philipsie 102A.Sprawdziłem,mają skok gwintu 1,058,a więc prawie tyle co metryczne M5 x 1 mm.No i teraz to już nie wiem jak to z tymi przedwojennymi Philipsami,czy śruby calowe,czy metryczne do mocowania głośnika
ale dla zainteresowanych kolegów ,grzebiących w radiach informacja:
- są na Allegro nakrętki calowe 10/24,sprzedawane w dziale części do kosiarek z silnikiem Tecumseh,cena 1,24pln/szt.Są co prawda samohamowne ale można to "wykosić"
pozdrawiam
Roman
Pogrzebałem jeszcze raz i znalazłem nakrętki calowe 10/24",okazuje się ,że bez większych oporów nakręcają się na śruby mocowania głośnika w Philipsie 102A.Sprawdziłem,mają skok gwintu 1,058,a więc prawie tyle co metryczne M5 x 1 mm.No i teraz to już nie wiem jak to z tymi przedwojennymi Philipsami,czy śruby calowe,czy metryczne do mocowania głośnika
ale dla zainteresowanych kolegów ,grzebiących w radiach informacja:
- są na Allegro nakrętki calowe 10/24,sprzedawane w dziale części do kosiarek z silnikiem Tecumseh,cena 1,24pln/szt.Są co prawda samohamowne ale można to "wykosić"
pozdrawiam
Roman
-
- 1875...2499 postów
Janusz może mieć rację że calowe a poniewaz dla małych srednic niewielka róznica to dadza sie nakręcić na metryczne.Grzebyki kontrolne dla małych gwintów potrafia zmylic stare ślipia.
Tomasz
Tomasz