Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Na J1 mam
niskie - 14,5V ~
Wysokie - 28,8V ~
Na CE1 mam 19,6V
Na CE4 mam 38,6V
LM 317 wyglada ok bez procesora mam na jego zasilaniu tyle co na CE1 czyli 19,6V natomiast na wyjściu mam 5,17V
niskie - 14,5V ~
Wysokie - 28,8V ~
Na CE1 mam 19,6V
Na CE4 mam 38,6V
LM 317 wyglada ok bez procesora mam na jego zasilaniu tyle co na CE1 czyli 19,6V natomiast na wyjściu mam 5,17V
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Wygląda dobrze. To 19.6V na CE1 jest trochę blisko max dopuszczalnego dla TC4426, ale pojawiły sie IX4426 z dopuszczalnym napięciem zasilania 30V. Nie można jednak przesadzać, bo IRF9540 może się zbuntować przy Ugs przekraczającym -20V.
Nie bardzo mam pomysł, skąd po włożeniu procesora miałoby się pojawić na jego zasilaniu 9.7V.
Nie bardzo mam pomysł, skąd po włożeniu procesora miałoby się pojawić na jego zasilaniu 9.7V.
Tomek
A może na którąś z nóg sterujących poszło mu jakieś wyższe napięcie? Nie znam na tyle architektury tego Atmela, aby być co do tego pewnym, ale może być tak, że gdyby procesor dostał na przykład na PWMUH 20V, to przez połączenia wewnętrzne podbijane jest również zasilanie. Oczywiście procesor już najpewniej nadaje się do wyrzucenia. Ja sugeruję pomierzyć napięcia na wszystkich wykorzystywanych nóżkach
Ok sprawdzę jeszcze raz czy nie ma jakichś błędów montażowych i sprawdzę napięcia na wszystkich nogach procesora może to nam coś powie.
Wszystko wyglada ok wiec pomierzyłem napięcia i oto tak to się przedstawia:
1 - /40 0,25v
2 - /39 -
3 13,06v /38 -
4 18,57v /37 -
5 - /36 -
6 - /35 -
7 - /34 -
8 - /33 4,47v
9 5,16v /32 5,16v
10 5,16v /31 -
11 - /30 5,16v
12 - /29 5,16v
13 - /28 5,16v
14 5,15v /27 5,15v
15 5,09v /26 5,15v
16 - /25 0,68v
17 - /24 5,15v
18 - /23 -
19 - /22 -
20 - /21 -
Wszystko wyglada ok wiec pomierzyłem napięcia i oto tak to się przedstawia:
1 - /40 0,25v
2 - /39 -
3 13,06v /38 -
4 18,57v /37 -
5 - /36 -
6 - /35 -
7 - /34 -
8 - /33 4,47v
9 5,16v /32 5,16v
10 5,16v /31 -
11 - /30 5,16v
12 - /29 5,16v
13 - /28 5,16v
14 5,15v /27 5,15v
15 5,09v /26 5,15v
16 - /25 0,68v
17 - /24 5,15v
18 - /23 -
19 - /22 -
20 - /21 -
Wygląda na to, że trafiłem! Nogi 3 i 4 to odpowiednio CKUG1 oraz PWMUH, są to wyjścia, jedno steruje zasilaniem siatki G1, drugie zasilaczem H, jeden to sygnał z "gubionymi" impulsami, drugi to klasyczny PWM. Mierzyłeś teraz z procesorem czy bez niego? Nawet gdy mierzyłeś razem z procesorem i napięcia na nogach zasilania spadły, to i tak pewnie został uszkodzony. Wszystko wskazuje na problem z TC4426, czyli uszkodzenie lub jakieś zwarcie na ścieżkach albo elementach. Spróbuj wylutować TC4426 i wtedy podjąć próbę uruchomienia/pomiaru
Mierzyłem bez procesora. Ok wylutuje TC4426 I wtedy jeszcze raz sprawdzić napięcia na wyprowadzeniach procesora? Czyli rozumiem ze muszę najlepiej zamówić drugi zaprogramowany procesor na przykład ze strony AVT?
Może zamówię tez na wszelki wypadek ze dwie sztuki tego zamiennika IX4426 z wyższym napięciem zasilania.
Może zamówię tez na wszelki wypadek ze dwie sztuki tego zamiennika IX4426 z wyższym napięciem zasilania.
Po wylutowaniu TC zmierz tylko nogi 3 i 4, jeżeli będzie tam 0V, możesz włożyć procesor - mało prawdopodobne, ale może akurat się nie spalił... Ja nie wiedziałem wcześniej o tym zamienniku o którym Pan Tomasz mówił, bo gdybym wiedział to poszedłbym na skróty i go zastosował, zamiast odwijać zwoje z transformatora:) Aczkolwiek jestem z ostatecznego wyniku zadowolony
Jakiej firmy masz układ TC?
Jakiej firmy masz układ TC?
Układ tc mam firmy Microchip. Wylutowany układ i pojawiło się 0v na 3 i 4 wiec pozwoliłem sobie włożyć procesor co prawda nie miałem buzzera podłączonego ale po ustawieniu wyświetlacza patrze a tam coś wyświetla
Czyżby była szansa?
Czyli zwyżkę niskiego napięcia możemy załatwić nowym sterownikiem z większym zakresem a co z wysokim napięciem? Pozostaje odwijanie zwojów z trafa?
Dodam, ze w sieci mam cały czas koło 240v i po mostku i kondensatorze na bezpieczniku 0,315 który ma 250v mam koło 280v co jak mniemam spowodowało ostatnim razem jego wystrzał. Da rade coś z tym zrobic?

Czyżby była szansa?
Czyli zwyżkę niskiego napięcia możemy załatwić nowym sterownikiem z większym zakresem a co z wysokim napięciem? Pozostaje odwijanie zwojów z trafa?
Dodam, ze w sieci mam cały czas koło 240v i po mostku i kondensatorze na bezpieczniku 0,315 który ma 250v mam koło 280v co jak mniemam spowodowało ostatnim razem jego wystrzał. Da rade coś z tym zrobic?
Lepiej odwinąć i jedno i drugie
Tu coś nie gra, na bezpieczniku powinieneś mieć około 335V (ja na przykład mam 332, ale już mi się nie chce ponownie grzebać przy transformatorze), jeżeli strzela, to masz zwarcie przy tranzystorach, najprawdopodobniej ich obudowy do radiatora.
Szansa, jeśli chodzi o nieuszkodzenie procesora jest, o ile te dwa wyjścia nie zostały uszkodzone:)
Jeszcze mnie zastanawia to 12,6V bez wlutowanego TC...
Masz oscyloskop?
Mam dwa stare tektronix jeden cyfrowy drugi analogowy.
Mój błąd na bezpieczniku faktycznie mogło być koło 330v ja te około 270V zmienne miałem na trafie przed prostownikiem
Mój błąd na bezpieczniku faktycznie mogło być koło 330v ja te około 270V zmienne miałem na trafie przed prostownikiem

Sprawdź oscyloskopem w trybie single co się dzieje na nogach 3 i 4 w trakcie zmiany napięć żarzenia oraz G1. Powinno się coś pojawić, w przypadku żarzenia pewnie na moment, ponieważ miernik jest porządnie zabezpieczony i pewnie bez obciążenia ruszy tylko na chwilę. Jeżeli tam coś zaistnieje, to będzie duża szansa, że układ nie został uszkodzony.
Oprócz tego sprawdź nóżkę 33 oraz 38 i 39.
Sprawdzę to tylko musiałem zamówić sondę do oscyloskopu bo się okazało, ze te co miałem sprzedałem z poprzednim oscyloskopem...
Zrobiłem Przy okazji pomiar lampy e88CC tesli i takie dane mi wyświetliło.
Zrobiłem Przy okazji pomiar lampy e88CC tesli i takie dane mi wyświetliło.
Na chwilę obecną nie ma co dokonywać pomiarów lamp. Spróbuj zewrzeć siódmą nóżkę (DRUH) TC4426 do nóżki szóstej (V15), a następnie do masy, napięcie żarzenia powinno odpowiednio zbliżyć się do zera i ustawić na maksymalne.
Oczywiście wszystko bez wlutowanego TC.
Oczywiście wszystko bez wlutowanego TC.
Sprawdzałem choć nie wiem czy zrobiłem to dobrze bo jeszcze nie potrafię tak dobrze obsługiwać oscyloskopu ale z tego co widziałem to się nic nowego nie pojawiało. Mierząc multimetrem na 3 nóżce ogólnie cały czas było koło 2,5v a na 4 praktycznie zero. Dodam ze mam już ten nowy sterownik i pytanie czy go wlutowane czy sprawdzić jeszcze ta opcje:lukaszmb pisze: ↑śr, 6 maja 2020, 08:05 Sprawdź oscyloskopem w trybie single co się dzieje na nogach 3 i 4 w trakcie zmiany napięć żarzenia oraz G1. Powinno się coś pojawić, w przypadku żarzenia pewnie na moment, ponieważ miernik jest porządnie zabezpieczony i pewnie bez obciążenia ruszy tylko na chwilę. Jeżeli tam coś zaistnieje, to będzie duża szansa, że układ nie został uszkodzony.
„ Spróbuj zewrzeć siódmą nóżkę (DRUH) TC4426 do nóżki szóstej (V15), a następnie do masy, napięcie żarzenia powinno odpowiednio zbliżyć się do zera i ustawić na maksymalne.”
W takim razie oscyloskop sobie darujmy, masz jeszcze kilka kroków do zrobienia bez niego. Ja najpierw bym sprawdził to w taki sposób jak podałem, miałbyś sprawdzony cały zasilacz. Kolejna sprawa - wyreguluj napięcie za mostkami na wartości zalecane przez Autorów projektu - bez tego nie ma sensu lutować TC, bo pewnie znowu się uszkodzi.