Maseczki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Re: Maseczki
Mikrofale nie działają na ciała o konkretnej wielkości (np. porównywalnej z długością fali), tylko na cząsteczki wody, które wpadają w rezonans na tej częstotliwości. Mikrofale zostają zaabsorbowane i przekształcone w drgania cząstek (ciepło).
Dlatego przedmioty pozbawione wilgoci nie dają się podgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Pozdrawiam,
Jakub
Dlatego przedmioty pozbawione wilgoci nie dają się podgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
-
- moderator
Re: Życzenia świąteczne
Niestety, tak to wygląda. Kiedyś po zagrzaniu w kuchence herbaty zauważyłem, że po obrotowym talerzu chodzi mrówka. Nie zaszkodziła jej obecność mikrofal, choć herbata zrobiła się ciepła. Poza tym praca magnetronu kuchenki mikrofalowej w warunkach braku konkretnego obciążenia (sucha maseczka nie musi się nawet nagrzewać, zatem nie odbiera energii) może być dla niego niebezpieczna.szewek pisze: śr, 22 kwietnia 2020, 16:11 Była audycja w radiowej Trójce w której o tym mówiono. Niestety długość mikrofal generowanych przez kuchenkę mikrofalową jest większa niż rozmiary tego dziadowskiego wirusa. I nie unieszkodliwi dziada..
Pozdrawiam, Piotr.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Jest to niestety błędne założenie, gdyż w kuchence mikrofalowej nagrzewają się również przedmioty, wykazujące większe straty dielektryczne przy wysokich częstotliwościach (nagrzewać się mogą także metale, np. ucho mojego metalowego kubka). Mam kilka naczyń, które w kuchence nagrzewają się zdecydowanie bardziej niż ich "mokra" zawartość...kubafant pisze: śr, 22 kwietnia 2020, 16:24 Mikrofale nie działają na ciała o konkretnej wielkości (np. porównywalnej z długością fali), tylko na cząsteczki wody, które wpadają w rezonans na tej częstotliwości. Mikrofale zostają zaabsorbowane i przekształcone w drgania cząstek (ciepło).

Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty
Metale nagrzewają się wskutek indukcji w nich prądów wirowych w.cz.
Chodziło mi o ogólne wskazanie sposobu działania kuchenki mikrofalowej, ze skorygowaniem błędnego pomysłu, jakoby ciała musiały mieć rozmiary większe od długości mikrofal, żeby zachodziło ich rozgrzewanie się.
Pozdrawiam
PS. Mrówka z przykładu prawdopodobnie znajdowała się w miejscu węzła fali stojącej i dlatego nie nagrzewała się, a nie dlatego, że jest mniejsza od długości fali. Innego wytłumaczenia nie widzę.
Chodziło mi o ogólne wskazanie sposobu działania kuchenki mikrofalowej, ze skorygowaniem błędnego pomysłu, jakoby ciała musiały mieć rozmiary większe od długości mikrofal, żeby zachodziło ich rozgrzewanie się.
Pozdrawiam
PS. Mrówka z przykładu prawdopodobnie znajdowała się w miejscu węzła fali stojącej i dlatego nie nagrzewała się, a nie dlatego, że jest mniejsza od długości fali. Innego wytłumaczenia nie widzę.
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- moderator
Jakub, myślę, że jest to bardziej skomplikowane niż Ci się wydaje. Nie nagrzewa się kubek, choć jest wykonany z tego samego metalu co jego ucho. Więc co, w uchu tworzą się prądy wirowe, a w kubku już nie? Poza tym jak mrówka mogła znaleźć "węzeł fali stojącej" na obrotowym talerzu?kubafant pisze: śr, 22 kwietnia 2020, 16:57 Metale nagrzewają się wskutek indukcji w nich prądów wirowych w.cz.
Pozdrawiam

http://termagsoft.com.pl/lab16/cw4.pdf
Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty
Jeżeli wprowadziłem Kolegów w błąd to przepraszam. Wiadomości, które przekazałem zapamiętałem z wykładu ze spektroskopii, z części gdzie omawiany były drgania rotacyjne cząstek i zasada działania kuchenki mikrofalowej była jednym z przykładów.
Jak można wytłumaczyć przeżycie mrówki inaczej niż przyjmując, że znajdowała się w węźle fali stojącej?
Jak można wytłumaczyć nagrzewanie się tylko danego fragmentu metalowego kubka?
Pozdrawiam,
Jakub
Jak można wytłumaczyć przeżycie mrówki inaczej niż przyjmując, że znajdowała się w węźle fali stojącej?
Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 625...1249 postów
Trwa szacowanie zysków i strat, poza tym, to chyba jest taki zawór bezpieczeństwa, bo problemem zaczyna być kondycja psychiczna społeczeństwa. Zakładając, że dla władz ma to jakieś znaczenie. Zresztą chyba od poniedziałku zakaz wstępu do lasu ma znowu obowiązywać.Romekd pisze: śr, 22 kwietnia 2020, 15:09 Koledzy, gdy mieliśmy w kraju 3000 osób zarażonych, wprowadzono bezwzględny zakaz wstępu do lasu i zaostrzono restrykcje dotyczące zachowania w miejscach publicznych. Gdy mamy 10000 zarażonych oraz bardzo poważne zagrożenie pożarowe w lasach, restrykcje złagodzono i pozwolono ludziom chodzić do lasów na spacery... Mnie to już bez różnicy, gdyż dla własnej ochrony maseczki już nie potrzebuję...
Pozdrawiam i zdrowia życzę
Romek
Natomiast ostatnie zdanie wpisu zabrzmiało niepokojąco...
785mm
-
- moderator
Zerknij na film, do którego linka masz poniżej. Po obejrzeniu opisz co o tym myślisz?kubafant pisze: śr, 22 kwietnia 2020, 19:38 Jeżeli wprowadziłem Kolegów w błąd to przepraszam. Wiadomości, które przekazałem zapamiętałem z wykładu ze spektroskopii, z części gdzie omawiany były drgania rotacyjne cząstek i zasada działania kuchenki mikrofalowej była jednym z przykładów.

https://www.youtube.com/watch?v=KTdjHMWD_t8
Pozdrawiam
Romek
-
- 250...374 postów
Od wielu lat, gdy "wekuję" różne przetwory, potrawy, puste słoiki przed "wekowaniem" wkładam na 3-4 minuty do "mikrofalówki". Szkło się rozgrzewa, że aż parzy, jak się "zapomnę", i potrzymam za długo, słoik pęka od temperatury.
-
- moderator
Jest dokładnie jak piszesz - spada zarówno kondycja fizyczna, jak i psychiczna. Ludzie bardzo źle znoszą separacje od innych, brak ruchu i przebywania na świeżym powietrzu. Pewne decyzje rządu mają ogromne znaczenie polityczne... Jednak nie chciałbym tego tematu rozwijać. Ciekaw jednak jestem co będzie po wyborach...Janusz pisze: śr, 22 kwietnia 2020, 20:33 Trwa szacowanie zysków i strat, poza tym, to chyba jest taki zawór bezpieczeństwa, bo problemem zaczyna być kondycja psychiczna społeczeństwa. Zakładając, że dla władz ma to jakieś znaczenie. Zresztą chyba od poniedziałku zakaz wstępu do lasu ma znowu obowiązywać.
Natomiast ostatnie zdanie wpisu zabrzmiało niepokojąco...

Koronawirus COVID-19 dla większości zarażonych nie stanowi śmiertelnego zagrożenia. Można przechodzić go bezobjawowo lub objawy mogą być stosunkowo łagodne i przypominać te towarzyszące zwykłemu przeziębieniu lub grypie sezonowej. Może też zacząć się łagodnie, a z czasem przejść do fazy ostrej, doprowadzając organizm do stanu ciężkiego, później krytycznego, kończącego się zgonem... Mimo zachowania dużej ostrożności można się zarazić, np. od członka rodziny, pracującego w miejskim szpitalu. Tak właśnie było u mnie. Na razie jest spokojnie, czyli po kilku dniach mamy łagodne dolegliwości grypopodobne, bez gorączki. Dwa razy dziennie podjeżdża policja, by sprawdzić czy zarażeni są w domu i nie potrzebują jakiejś pomocy. Dostaliśmy też specjalne wzmocnione czerwone torby na odpadki oraz nowe kosze na śmieci z napisem C COVID-19. Co będzie dalej, nie jestem w stanie przewidzieć...
Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty
Jedno pytanie - sasiedzi?
(bo tu można spodziewać się całego spektrum zachowań)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Pijcie tonic (indian), bo zawiera chininę.
Ostatnio zmieniony czw, 23 kwietnia 2020, 00:00 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 6250...9374 posty
Chinina powoduje uszkodzenia słuchu https://pl.wikipedia.org/wiki/Chinina
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
Dawki w tonicu (miligramy) są dużo mniejsze niż dawki terapeutyczne (około 1 grama).
-
- moderator
Domyślam się, że na razie większość z nich nie wie o obecności osoby zarażonej w naszym domu. Co prawda dzisiaj zaczęły się kontrole policji i dużym samochodem przyjechali ludzie w dziwnych kombinezonach, wyglądający jak kosmonauci (trudno byłoby ich nie zauważyć, więc fama pewnie już poszła...). Kosze na śmieci z napisem C Covid-19 schowałem za domem, by za bardzo nie rzucały się w oczy. Z sąsiadami mam serdeczne, można by nawet powiedzieć przyjacielskie stosunki, więc nie spodziewam się z ich strony agresji... Właściwie to przez ostatnie półtora miesiąca widziałem się tylko z jednym sąsiadem, gdyż wszyscy pozamykali się w domach z obawy przed koronawirusem...staszeks pisze: śr, 22 kwietnia 2020, 22:50 Jedno pytanie - sasiedzi?
Nawet nie wiadomo ilu z nas domowników ma to paskudztwo, gdyż pod koniec zeszłego tygodnia test wykonano tylko jednej osobie, mającej kontakt z chorymi w szpitalu, którego wynik (pozytywny) otrzymaliśmy dopiero w ten poniedziałek po południu.
https://dziennikzachodni.pl/koronawirus ... 1-14930382
Pozostałym domownikom testów nie przeprowadzono, mówiąc byśmy zadzwonili do sanepidu dopiero po wystąpieniu ostrych objawów i wysokiej gorączki. Niestety mieliśmy ze sobą częsty kontakt, więc zarażeni pewnie jesteśmy wszyscy

Pozdrawiam serdecznie
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.