Lutowanie

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Lutowanie

Post autor: ^ToM^ »

Na dziś nie ma żadnych problemów z nabyciem stopu LC60. Jest nadal produkowany przez krajowy Cynel. Dostaniesz na allegro ale także w każdym sklepie elektronicznym, np. tu:
https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... r=category
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

^ToM^
na allegro są i to jeszcze tańsze , jak ktoś ma pakiet smart to tylko kupować.
I jeszcze jedno pytanie czy warto lutownicę uziemnić w moim elwiku jest dodatkowe gniazdo z uziemieniem , powiem szczerze że nigdy z tego nie korzystałem, ale ostatnio lutowałem tranzystory i stwierdziłem że podłączenie uziemienia nie zaszkodzi , więc z niego skorzystałem, ale czy pomoże ????? i czy ma sens ????
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

taipan3 pisze: czw, 5 marca 2020, 20:16
I jeszcze jedno pytanie czy warto lutownicę uziemiać....ale czy pomoże ????? i czy ma sens ????
Jak Kolega będzie kiedyś lutował nieuziemioną lutownica zabytkowy,stary{drogi :cry: } mikroprocesor z la t 80-tych to się szybko przekona co warto :lol:
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Marku
ale teraz na poważnie uziemniać ją rutynowo czy nie ?
pewnie to głupie pytanie , ale podpatrując moich kolegów z forum żaden nie miał uziemnionej lutownicy
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

taipan3 pisze: czw, 5 marca 2020, 20:48 Marku
pewnie to głupie pytanie , ale podpatrując moich kolegów z forum żaden nie miał uziemnionej lutownicy
A bo to jest tak jak z piorunem, trafi albo i nie..
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Spotyka się dwóch myśliwych.
- Coś ty, w taką burzę wybierasz się na polowanie?
- A może mi się poszczęści i piorun zabije zająca.

czyli co zawsze uziemniać ?
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

taipan3 pisze: czw, 5 marca 2020, 21:04 czyli co zawsze uziemniać ?
Lampom raczej nic nie zrobi ładunek :D

Choć raz kiedyś uziemionym grotem lutownicy zrobiłem potężne zwarcie w zasilaczu anodowym - ręka się omsknęła.

Błysnęło, a zwłaszcza huknęło. Przez moment zastanawiałem się, czy nie ogłuchłem. Strach pomyśleć, co by było gdyby to nie był tradycyjny zasilacz tylko współczesny, audiofilski - z pojemnościami kilkanaście tysięcy mikro :lol:
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

kubafant pisze: czw, 5 marca 2020, 21:09 Choć raz kiedyś uziemionym grotem lutownicy zrobiłem potężne zwarcie w zasilaczu anodowym -
Przypomniałeś mi moją przygodę z behapowcem który napisał w raporcie że używamy nie uziemionych lutownic a była to epoka Beryli i innych Antaresów. :D
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

taipan3 pisze: czw, 5 marca 2020, 20:16 I jeszcze jedno pytanie czy warto lutownicę uziemnić w moim elwiku jest dodatkowe gniazdo z uziemieniem , powiem szczerze że nigdy z tego nie korzystałem, ale ostatnio lutowałem tranzystory i stwierdziłem że podłączenie uziemienia nie zaszkodzi , więc z niego skorzystałem, ale czy pomoże ????? i czy ma sens ????
Przy zabawach z lampami, rezystorami, kondensatorami i tranzystorami większości typów nie ma potrzeby dodatkowego uziemiania. Potrzeba uziemiania dla odprowadzania ładunków ma sens przy pracy z układami MOS, z tranzystorami MOS i FET.

Odnośnie temperatury grota. W stacji lutowniczej PACE, której używam nastawiam 290-320 st C dla lutów LC60 natomiast w stacji Weller TCP-50 Magnastat używam grotu nr. 7 czyli takiego, który osiąga 370 st C. Takie temperatury zapewniają właściwy przetop lutowia i brak możliwości powstania zimnych lutów.

Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

^ToM^ pisze: pt, 6 marca 2020, 13:32
Przy zabawach z lampami, rezystorami, kondensatorami i tranzystorami większości typów nie ma potrzeby dodatkowego uziemiania. Potrzeba uziemiania dla odprowadzania ładunków ma sens przy pracy z układami MOS, z tranzystorami MOS i FET.

Odnośnie temperatury grota. W stacji lutowniczej PACE, której używam nastawiam 290-320 st C dla lutów LC60 natomiast w stacji Weller TCP-50 Magnastat używam grotu nr. 7 czyli takiego, który osiąga 370 st C. Takie temperatury zapewniają właściwy przetop lutowia i brak możliwości powstania zimnych lutów.
Lutownice PACE mają już fabrycznie uziemione groty (pełne przejście do uziemienia), jeżeli tylko używa się ich z kablem sieciowym z trzecią żyłą, podłączonym do gniazdka sieciowego z bolcem uziemiającym. Sam u siebie używam PACE ST-30 oraz ST-50, stosując najczęściej temperaturę grota równą 320°C dla spoiwa LC60 oraz 360°C dla spoiw bezołowiowych. Uziemiony grot sam z siebie nie chroni jeszcze czułych elementów naprawianych rządzeń, gdyż to gwarantują dopiero (i to nie na 100%) odpowiednie maty antyelektrostatyczne na podłodze i stole oraz opaska ESD na ręce osoby korzystającej z lutownicy. Poza tym kondensatory w naprawianym urządzeniu muszą być rozładowane, urządzenie odłączone od sieci oraz innych urządzeń, oraz mające dobry kontakt z matą uziemiającą, która znajduje się na warsztacie.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

taipan3 pisze: czw, 5 marca 2020, 20:48 Marku
Bo do procesorów typu E88CC uziemienie lutownicy jest niepotrzebne,a nawet niebezpieczne :lol: :roll:
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jakoś tak mi się nasunęło skojarzenie.

Już szron na głowie już nie to zdrowie a w sercu ciągle maj

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: czyt »

Automaty, termometry są dobre, jak i specjalistyczne luty. Jednak trzeba mieć świadomość, co to jest lutowanie: jest to wykonanie stopu metali, na styku tych metali. Ręczny lut zależy od doświadczenia. Zwilżenie lutem, powierzchni jest warunkiem trwałości i pewności połaczenie. Dziś w serwisie, nie ma reguł: właśnie robię grajka z STK 412. Odpadły mu nóżki. Pewnie jest sprawny, ale dostać się do pól, to szlif, a później zegarmistrz i wymiana spoiwa, które i tak na ceramice hybrydy, średnio się trzyma. Laminaty wielowarstwowe, także są bardzo delikatne i łatwo ścieżkę "zdjąć", nawet przy ostrożnym grzaniu. Mam takie coś, że korozja poszła na MB komputera - trzeba odtwarzać połączenia, bo korozja zjadła cynę i miedź - skala mikro - ale to dzisiejsze sprzęty. Automat przyklei rezystor SMD, a ja go nie widzę bez lupy.
Do większych rzeczy, trzeba szacować ilość ciepła, na wagę grzanego elementu. Duże rzeczy, łatwiej lub w ogóle, palnikiem, np z lpg. Żelazo lutuje się z kwasem, Al z olejem - w obu przypadkach chodzi o lutowanie metalu, a nie ich tlenków. Poradnik Techniczny, wiele spraw rozwiązuje, także ze spawalnictwa. Stare, dobre książki. Bo na elele, gdzie kradną wpisy, to można się dowiedzieć, jacy to tam są mocarze - choć niektórzy są dobrzy. Tylko dlaczego sobie pozwalają, na nadzór ignorantów i chamów? A, laska 100 do rynien, też się dobrze lutuje, tylko trzeba rozklepać : ) )
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: czyt »

https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product cena 1 kg to 173zł, nie licząc szpulki i topnika, pewnie żywica. Żelazo jest po 7-8 zł w wyrobie, miedź skupują po 20zł? To są naprawdę drogocenne metale, a zdarzyło mi się zakupić chińskie szpulki, z jedną warstwą drutu cyny.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.