Model Spice
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Model Spice
Witam.
Co do lamp o małym THD są to wyniki pomiarów a nie symulacji:
4P1L w triodę 235V -20V obciążenie CCS 200Vpp-0.6%THD 10Vrsm-0.03%THD
C3G w triodę 180V -2.1V obciążenie CCS 200Vpp-0.2%THD 10Vrsm-0.01%THD
814 w triodę 600V -60V obciążenie CCS 15Vrsm-0.01%THD
Są jeszcze 6E5P, D3A, 6E6P i kilka innych które mają super niskie THD, ale nie o to chodzi, ja dobieram tak lampę wejściowa (sterującą) aby kasowała szczególnie drugą harmoniczną. Przedstawiałem swój wzmacniacz PSE 4P1L w triodę gdzie przy mocy strat 17W lamp wyjściowych uzyskuję 4.5W z 1.05% THD a przy 4W 0.65% THD teraz po zmianach mam przy 4W 0.53% THD. Wstawiam kilka pomiarów wzmacniacza, aby można było zrozumieć o czym piszę, oprócz zmiany punktu pracy lampy wejściowej reszta zostaje bez zmian. Pozdrawiam.
Piotr
Co do lamp o małym THD są to wyniki pomiarów a nie symulacji:
4P1L w triodę 235V -20V obciążenie CCS 200Vpp-0.6%THD 10Vrsm-0.03%THD
C3G w triodę 180V -2.1V obciążenie CCS 200Vpp-0.2%THD 10Vrsm-0.01%THD
814 w triodę 600V -60V obciążenie CCS 15Vrsm-0.01%THD
Są jeszcze 6E5P, D3A, 6E6P i kilka innych które mają super niskie THD, ale nie o to chodzi, ja dobieram tak lampę wejściowa (sterującą) aby kasowała szczególnie drugą harmoniczną. Przedstawiałem swój wzmacniacz PSE 4P1L w triodę gdzie przy mocy strat 17W lamp wyjściowych uzyskuję 4.5W z 1.05% THD a przy 4W 0.65% THD teraz po zmianach mam przy 4W 0.53% THD. Wstawiam kilka pomiarów wzmacniacza, aby można było zrozumieć o czym piszę, oprócz zmiany punktu pracy lampy wejściowej reszta zostaje bez zmian. Pozdrawiam.
Piotr
-
- 2500...3124 posty
Dla kogoś, kto czasem wygląda poza "nasz" kawałek internetu i nie brzydzi się krzemu to żadna nowość, można poczytać choćby tutaj: http://www.bartola.co.uk/valves/2016/03 ... l-part-ii/ Przypominałeś mi, że miałem się w 6E5P i 4P1Ł zaopatrzyć. Jak jest z mikrofonowaniem tej ostatniej?
Witam.
Co do projektów Bartola to On buduje swoje wzmacniacze bez zabawy w kasowanie harmonicznych (kiedyś z Nim o tym meilowałem) co widać na przykładzie który podałeś 3.5W i 2.5% THD. Jeżeli chodzi o mikrofonowanie 4P1L (połączenie w triodę) to gdy jest lampą końcową absolutna cisza, ale jako lampa wejściowa ma metaliczny przydźwięk, podobno po zblokowaniu kondensatorem jest lepiej, dla mnie nie i zostaje jako końcowa. Tak, daję rezystor antyparazytowy i nic to nie zmienia. (bo pewnie padnie takie pytanie)
Pozdrawiam.
Piotr
Co do projektów Bartola to On buduje swoje wzmacniacze bez zabawy w kasowanie harmonicznych (kiedyś z Nim o tym meilowałem) co widać na przykładzie który podałeś 3.5W i 2.5% THD. Jeżeli chodzi o mikrofonowanie 4P1L (połączenie w triodę) to gdy jest lampą końcową absolutna cisza, ale jako lampa wejściowa ma metaliczny przydźwięk, podobno po zblokowaniu kondensatorem jest lepiej, dla mnie nie i zostaje jako końcowa. Tak, daję rezystor antyparazytowy i nic to nie zmienia. (bo pewnie padnie takie pytanie)

Pozdrawiam.
Piotr
- kubafant
- 2500...3124 posty
Działanie rezystora antyparazytowego wypada daleko poza pasmem akustycznym. Nie ma żadnego wpływu na mikrofonowanie, gdyż stałe czasowe jakie tworzy z pojemnością wejściową lampy są stanowczo zbyt małe by wytłumić drgania związane z mechanicznym rezonansem elementów lampy.
Pozdrawiam,
Jakub
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
Witam.
Dziękuję za wyjaśnienie działania rezystora antyparazytowego inaczej umarłbym w nieświadomości....jeszcze raz dzięki.
Przecież pisząc o rezystorze antyparazytowym na końcu zdania dałem "uśmieszek" bo znając życie znajdzie się taka osoba która o niego zapyta, ale prawda jest taka iż zawsze obstawiam lampy wejściowe i mocy rezystorami antyparazytowymi no chyba, że wzmacniacz pracuje w klasie A2.
Znalazłem bloga na którym gość opisuje zachowanie 4P1L jako lampa wejściowa.
http://diytriode.blogspot.com/2015/09/p ... -nowa.html
Pozdrawiam.
Piotr
P.S.
Co do symulacji komputerowej a rzeczywistymi pomiarami, proszę porównać:
Dziękuję za wyjaśnienie działania rezystora antyparazytowego inaczej umarłbym w nieświadomości....jeszcze raz dzięki.
Przecież pisząc o rezystorze antyparazytowym na końcu zdania dałem "uśmieszek" bo znając życie znajdzie się taka osoba która o niego zapyta, ale prawda jest taka iż zawsze obstawiam lampy wejściowe i mocy rezystorami antyparazytowymi no chyba, że wzmacniacz pracuje w klasie A2.
Pozdrawiam.
Piotr
P.S.
-
- 2500...3124 posty
Sprawdzałeś może jak mierzone THD zmienia się po podmianie lampy na inny egzemplarz?
Witam.
I to jest dobre pytanie odnośnie symulacji a rzeczywistości, tak podmieniałem a THD zmieniło się np. z 0.65% na 0.87% dlatego mam regulowany zasilacz dla lamp wejściowych aby dostrajać do danego egzemplarza, wyprzedzając pytanie odnośnie jednakowych warunków pracy lamp niezależnie od napięcia sieciowego, mam stabilizowany zasilacz dla lamp mocy a dopiero z niego przez regulowany zasilacz zasilam lampy wejściowe, modele lamp dla LTSpice mam zrobione z charakterystyk ściągniętych z fizycznych egzemplarzy a nie katalogów dostępnych w necie dlatego symulacja jest tak bliska rzeczywistości. Dla przykładu po wymianie lampy wejściowej na inny egzemplarz musiałem obniżyć napięcie o 8V aby zejść z 0.87% do 0.67% THD.
Pozdrawiam.
Piotr
I to jest dobre pytanie odnośnie symulacji a rzeczywistości, tak podmieniałem a THD zmieniło się np. z 0.65% na 0.87% dlatego mam regulowany zasilacz dla lamp wejściowych aby dostrajać do danego egzemplarza, wyprzedzając pytanie odnośnie jednakowych warunków pracy lamp niezależnie od napięcia sieciowego, mam stabilizowany zasilacz dla lamp mocy a dopiero z niego przez regulowany zasilacz zasilam lampy wejściowe, modele lamp dla LTSpice mam zrobione z charakterystyk ściągniętych z fizycznych egzemplarzy a nie katalogów dostępnych w necie dlatego symulacja jest tak bliska rzeczywistości. Dla przykładu po wymianie lampy wejściowej na inny egzemplarz musiałem obniżyć napięcie o 8V aby zejść z 0.87% do 0.67% THD.
Pozdrawiam.
Piotr
Czołem.
) - dlaczego linia wykresu w zamieszczonych załącznikach tak bardzo unosi się wraz ze spadkiem częstotliwości? Czy jest to spowodowane parametrami używanej karty dźwiękowej (wysoki poziom szumu różowego)? Jeżeli tak, to dlaczego obraz z symulacji wygląda jeszcze gorzej (tu linia dla częstotliwości 10 Hz wskazuje poziom "tła" mniejszy tylko o 45 dB? od poziomu sygnału podstawowego f=1 kHz)?
Poniżej wykresy z moich pomiarów wzmacniacza różnicowego (odwracacza fazy) z lampą E88CC. W obwodzie połączonych katod obu triod włączone było źródło prądowe). Na wyjściu napięcie różnicowe (z anod lamp) było wyższe ok. 22...23 razy (o ile dobrze pamiętam) w stosunku do wartości sygnału wejściowego, podawanego na siatkę jednej z lamp i zamieszczonego na wykresach). -
Poniżej poziomy szumu (0 dBFS skalibrowane względem napięcia wyjściowego 20 Vrms, o ile mnie pamięć nie zawodzi - eksperymenty robiłem jakiś czas temu i nie mogę znaleźć do nich notatek
). Wejście układu podczas dokonywania pomiarów było zablokowane terminatorem o wartości podanej na wykresach). Być może coś pokręciłem podczas dokonywania pomiarów (czegoś nie uwzględniłem?), gdyż teraz nie rozumiem skąd biorą się tak ogromne różnice między wykresami zrobionymi przeze mnie i tymi wykonanymi przez Kolegę...
-
Pozdrawiam
Romek
Mam takie pytanie , być może banalne (chyba mam tego ranka jakieś zaćmienie umysłu...rufus74pz pisze: ↑ndz, 5 kwietnia 2020, 21:03 (...)
(...)
![]()

Poniżej wykresy z moich pomiarów wzmacniacza różnicowego (odwracacza fazy) z lampą E88CC. W obwodzie połączonych katod obu triod włączone było źródło prądowe). Na wyjściu napięcie różnicowe (z anod lamp) było wyższe ok. 22...23 razy (o ile dobrze pamiętam) w stosunku do wartości sygnału wejściowego, podawanego na siatkę jednej z lamp i zamieszczonego na wykresach). -
Poniżej poziomy szumu (0 dBFS skalibrowane względem napięcia wyjściowego 20 Vrms, o ile mnie pamięć nie zawodzi - eksperymenty robiłem jakiś czas temu i nie mogę znaleźć do nich notatek

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Witam.
Karta muzyczna faktycznie jest słaba, jest to karta wbudowana w laptopa i na dodatek korzystam z wejścia mikrofonowego przez dzielnik. Co do wyglądu symulacji jest to związane z czasem symulacji (tam myślę) który mam ustawiony na 100ms jeżeli ustawię na 1s wygląda trochę lepiej, nie znam aż tak dobrze LTSpice aby dokładnie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Opisałem instalację programu plus dałem plik z modelem schematu wzmacniacza, proszę zainstalować i pomóc dowiedzieć się czegoś nowego, co dwie głowy to nie jedna, a może więcej kolegów będzie chętnych. Ja ze swojej strony mogę udostępnić trochę modeli lamp plus mogę zrobić dowolny model lampy z podesłanej charakterystyki. Nie bawię się pentodami bo modele są "słabe" na zachodnich forach jest dosłownie 3 "dobre" modele pentod.
Pozdrawiam.
Piotr
Karta muzyczna faktycznie jest słaba, jest to karta wbudowana w laptopa i na dodatek korzystam z wejścia mikrofonowego przez dzielnik. Co do wyglądu symulacji jest to związane z czasem symulacji (tam myślę) który mam ustawiony na 100ms jeżeli ustawię na 1s wygląda trochę lepiej, nie znam aż tak dobrze LTSpice aby dokładnie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Opisałem instalację programu plus dałem plik z modelem schematu wzmacniacza, proszę zainstalować i pomóc dowiedzieć się czegoś nowego, co dwie głowy to nie jedna, a może więcej kolegów będzie chętnych. Ja ze swojej strony mogę udostępnić trochę modeli lamp plus mogę zrobić dowolny model lampy z podesłanej charakterystyki. Nie bawię się pentodami bo modele są "słabe" na zachodnich forach jest dosłownie 3 "dobre" modele pentod.
Pozdrawiam.
Piotr
- kubafant
- 2500...3124 posty
Kolego Romku,
Czy można prosić więcej szczegółów ws tego inwertera różnicowego? Miałem nadzieję wziąć się w czasie wolnym teraz za przetestowanie układu inwertera mojego pomysłu, ale na razie jakoś się nie składa, a te wyniki wyglądają bardzo zachęcająco.
Mam dwa pytania. Jak zmiana punktu pracy wpływała na wyniki zniekształceń oraz jakie było napięcie anodowe?
Czy zawartości harmonicznych na obu anodach miały podobne wartości?
Pozdrawiam,
Jakub
Czy można prosić więcej szczegółów ws tego inwertera różnicowego? Miałem nadzieję wziąć się w czasie wolnym teraz za przetestowanie układu inwertera mojego pomysłu, ale na razie jakoś się nie składa, a te wyniki wyglądają bardzo zachęcająco.
Mam dwa pytania. Jak zmiana punktu pracy wpływała na wyniki zniekształceń oraz jakie było napięcie anodowe?
Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
Witam.
Zmiana punktu pracy lampy wejściowej powodowała zmianę THD z 1.75% do 0.65%, napięcie anodowe wahało się od 142V do 178V, lampa mocy 300V. Proszę sprecyzować pytanie "Czy zawartości harmonicznych na obu anodach miały podobne wartości?" Jeżeli chodzi o różnice między lewym a prawym kanałem to 0.73%THD i 0.75%THD, właśnie wymieniłem lampę wejściową na inną i zrobiłem pomiar wzmacniacza oczywiście podsyłam wynik pomiaru i symulacji komputerowej.
Pozdrawiam.
Piotr
Zmiana punktu pracy lampy wejściowej powodowała zmianę THD z 1.75% do 0.65%, napięcie anodowe wahało się od 142V do 178V, lampa mocy 300V. Proszę sprecyzować pytanie "Czy zawartości harmonicznych na obu anodach miały podobne wartości?" Jeżeli chodzi o różnice między lewym a prawym kanałem to 0.73%THD i 0.75%THD, właśnie wymieniłem lampę wejściową na inną i zrobiłem pomiar wzmacniacza oczywiście podsyłam wynik pomiaru i symulacji komputerowej.
Pozdrawiam.
Piotr
- kubafant
- 2500...3124 posty
Pytanie było skierowane (imiennie!) do kol. Romka i dotyczyło inwertera różnicowego.rufus74pz pisze: ↑pn, 6 kwietnia 2020, 20:39 Proszę sprecyzować pytanie "Czy zawartości harmonicznych na obu anodach miały podobne wartości?" Jeżeli chodzi o różnice między lewym a prawym kanałem to 0.73%THD i 0.75%THD, właśnie wymieniłem lampę wejściową na inną i zrobiłem pomiar wzmacniacza oczywiście podsyłam wynik pomiaru i symulacji komputerowej.
Pozdrawiam
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
Witam.
Jest zasada, jeżeli nowe zdanie zaczynasz od akapitu to oznacza nową myśl lub wątek dlatego po pierwszym Twoim pytaniu skierowanym do kol. Romka myślałem, że reszta była skierowana do mnie, (post poprzedzający Twój był mój). Od razu informuję, że jeżeli robisz powiększoną interlinię nie jest potrzebne wcięcie akapitowe, tak więc daruj sobie wykrzykniki.
Pozdrawiam.
Piotr
P.S.
PSE4P1L+7W7+A2 GKE100T+6E5P+2P29L
Jest zasada, jeżeli nowe zdanie zaczynasz od akapitu to oznacza nową myśl lub wątek dlatego po pierwszym Twoim pytaniu skierowanym do kol. Romka myślałem, że reszta była skierowana do mnie, (post poprzedzający Twój był mój). Od razu informuję, że jeżeli robisz powiększoną interlinię nie jest potrzebne wcięcie akapitowe, tak więc daruj sobie wykrzykniki.
Pozdrawiam.
Piotr
P.S.
PSE4P1L+7W7+A2 GKE100T+6E5P+2P29L
Czołem.
Więcej na ten temat spróbuję napisać (zamieszczę też wykresy THD dla różnych punktów pracy lampy) w wątku o potencjometrze-drabince firmy Khozmo, gdyż to z tym poczwórnym regulatorem poziomu siły głosu ma współpracować przedwzmacniacz z lampą E88CC, który jako projekt jeszcze dopracowuję.
Pozdrawiam
Romek
Może króciutko opisze układ - obwody katod obu triod podłączone były z prostym źródłem prądowym, zrealizowanym na jednym tranzystorze BC108C, którego baza została spolaryzowana napięciem ok. 1,8 V z czerwonej diody LED (w zasadzie dioda pochodziła jeszcze z czasów PRL-u, więc napięcie na niej mogło być nieco niższe i wynosić np. 1,7 V). W obwodzie emitera tranzystora BC108C włączony był rezystor 150 Ω, którego dolny koniec podłączony był, podobnie jak katoda diody elektroluminescencyjnej do napięcia -6,3 V (anoda diody podłączona była z masą przez rezystor 470 Ω i zablokowana dla składowej AC kondensatorem 220 μF), którym to napięciem zasilałem obwód żarzenia lampy E88CC (drugie wyprowadzenie żarzenia lampy podłączone było do masy). Oznacza to, że suma prądów anodowych mogła wynosić ok. 8 mA lub być minimalnie niższa. Zniekształcenia THD na obu anodach były bardzo niskie i raczej takie same. Układ testowałem, gdyż miał stanowić część przedwzmacniacza o wejściach i wyjściach symetrycznych (XLR). Tak w ogóle, to większa część układu zbudowana miała zostać na doskonałej jakości półprzewodnikach, a fragment układu z lampą elektronową można byłoby opcjonalnie włączać, by wprowadzić w sygnał z przedwzmacniacza zniekształcenia typowe dla układów lampowych (trochę ocieplić brzmienie, nadać mu nieco "lampowego charakteru"). Niestety nic z tego nie wyszło, gdyż tor z E88CC miał tak niskie zniekształcenia THD, że w ogóle "na ucho" nie zmieniał brzmienia muzyki na "lampowe"...kubafant pisze: ↑pn, 6 kwietnia 2020, 20:04 Kolego Romku,

Więcej na ten temat spróbuję napisać (zamieszczę też wykresy THD dla różnych punktów pracy lampy) w wątku o potencjometrze-drabince firmy Khozmo, gdyż to z tym poczwórnym regulatorem poziomu siły głosu ma współpracować przedwzmacniacz z lampą E88CC, który jako projekt jeszcze dopracowuję.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Witam.
Po zamianie sztucznego obciążenia na kolumny głośnikowe i małej regulacji wzmacniacza: Pozdrawiam.
Piotr
Po zamianie sztucznego obciążenia na kolumny głośnikowe i małej regulacji wzmacniacza: Pozdrawiam.
Piotr