Licytowanie na Allegro

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Licytowanie na Allegro

Post autor: romanradio »

Witam
Myślałem,że już mnie nic w moim przydługim życiu nie zdziwi,ale jednak
Po 9 latach obecności na tej platformie handlowej od kilku dni mam problem ,którego jak na razie nie potrafią zdiagnozować informatycy Alle...,mają zrzut ekranu i numery ofert.
/Dla uzupełnienia- Windows 10,przeglądarka Firefox,zrobiony pełny skan, i kicha./
Mogę licytować przedmioty ( w domyśle radia lub części)
ALE tylko do ok. 1,5 godziny przed końcem licytacji,a gdybym licytował ( podbijał ) kilka minut przed końcem -wyświetla na żółtym pasku komunikat WYSTĄPIŁ BŁĄD SPRÓBUJ POWTÓRNIE I mogę tak próbować do us...ej śmierci i to samo.Aby było tragiś mieszniej pokazuje moją wyższą ofertę a w finale wygrywa ktoś licytujący niżej. To tak jakby coś / ktoś blokował mi możliwość wygrania licytacji.Coraz bardziej nie lubię Alle...,a może to jakieś Pegasusy? :wink: Czy celowe byłoby skasowanie Firefoxa i pobranie go od nowa?
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Licytowanie na Allegro

Post autor: Marek7HBV »

Czy zegar jest ustawiony prawidłowo?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Od jakiegoś czasu portal Allegro zaczął strasznie "mulić", czyli blokować na moment przeglądarki moich domowych i firmowych komputerów. Jest to niezwykle irytujące, gdyż podczas wpisywania nazwy przedmiotu do wyszukiwarki Allegro w okienku literki pojawiają się z opóźnieniem i trzeba czekać aż system "przemieli" moje zapytanie i przedstawi wyniki. Czy i u Was dzieje się coś podobnego? Na komputerach używam trzech różnych przeglądarek internetowych. Może ma to jakiś związek z opisanym w wątku problemem z licytacją... :roll:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

U mnie wyszukiwanie na tej stronie działa dobrze.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Samo wyszukiwanie przebiega szybko. Jednak gdy otworzę stronę Allegro, a następ nacisnę, przez chwilę trzymam i puszczam przycisk jakiejś litery, w oknie wyszukiwarki pojawia się tylko jedna literka, a na wyświetlenie się pozostałych czekam od 20 do 35 sekund. To samo dzieje się przy wpisaniu pełnej nazwy przedmiotu - w okienku wyszukiwarki pojawia się pierwsza litera, komputer blokuje się, wentylator procesora osiąga pełne obroty (występuje maksymalne obciążenie procesora), a po kilkunastu lub kilkudziesięciu sekundach wentylator zwalnia, a w okienku wyskakuje cała nazwa towaru, którą wpisałem. Początkowo sądziłem że to efekt włączenia nowych funkcji w programie antywirusowym "Kaspersky", ale podobne, choć nieco krócej trwające spowolnienia zaobserwowałem wczoraj na komputerze w pracowni, gdzie nie mam zainstalowanego programu antywirusowego (tamten komputer ma też mocniejszy procesor). Może to faktycznie inny problem, ale takie kłopoty z Allegro mam dopiero od kilku, może od tygodnia. Wcześniej ich nie zaobserwowałem... :roll:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

U mnie Allegro działa normalnie, ale dopieszczony AdBlock wycina mnóstwo śmiecia, może to dlatego. No i mam Linuksa, choć to akurat chyba tu różnicy nie robi.

Od jakiegoś czasu Firefox ma wbudowanie blokowanie szpiegowania (taka ikonka tarczy na pasku adresu na lewo od samego adresu, obok kłódki), czasami (ale u mnie bardzo rzadko) się zdarza, że domyślne ustawienia powodują niewłaściwe działanie strony
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Miałem tak kiedyś, z rok temu (WYSTĄPIŁ BŁĄD SPRÓBUJ POWTÓRNIE) ale ustapiło samoistnie. Winows7 przeglądarka chrome. Na windows 10 już tak się nie zdarzyło
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Marek7HBV pisze: śr, 25 marca 2020, 10:01 Czy zegar jest ustawiony prawidłowo?
To zasugerował także informatyk Allegro,sprawdzone,jest OK
sprawdziłem też z innego konta w rodzinie,ale na tym samym HP,jest dokładnie ten sam komunikat
Jak można wytłumaczyć,że 1 godz. przed końcem aukcji mogę dowolnie podbijać,a pod koniec,np 5 min. już nie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Może przestawiony jest czas w systemie obsługującym portal Allegro? Może należałoby spróbować dopasować ustawienia czasu na własnym komputerze z tym w Allegro... :wink: To oczywiście żart, bo gdyby tak było, inni również nie mogliby podbijać aukcji.

Pozdrawiam
Romek
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
Miałem podobny problem. W czasie licytacji gdy podawałem swoją ofertę, na 5 minut przed zakończeniem licytacji, następowało jakby automatyczne odświeżanie strony gdzie była wyświetlona moja oferta jako złożona, czyli zarejstrowana w systemie z najwyższa ofertą kupna. Następnie strona znowu samoczynnie się odświeżała i pojawiał się komunikat o zakończeniu licytacji, pomimo tego że do podanego czasu zakończenia licytacji pozostawało kilka minut według czasu podawanego przez Allegro, ale nie było już na niej mojej oferty pomimo tego, że wcześniej się pojawiła. Zaskakujące jest natomiast to, że po pojawieniu się tego komunikatu do czasu zakończenia licytacji według czasu podawanego na Allegro, nie mogłem już ponownie złożyć swojej oferty korzystając ze swojego konta na Allegro, tak jak bym został zablokowany w systemie.
Reklamacje zgłaszane w tej sprawie do Allegro pozostały bez odpowiedzi.
Widać, że w ich systemie istnieją jakieś luki które powodują taką sytuację. Ale ze strony portalu Allegro są one lekceważone podobnie jak nieuczciwi sprzedawcy i ochrona kupujących, która jest fikcją o czym się sam przekonałem.
Niestety rozwiązań prawnych uniemożliwiających takie praktyki brakuje. Cyfryzacja tak szumnie reklamowana jest niestety u nas fikcją.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

faktus pisze: czw, 26 marca 2020, 12:37 Witam.
Miałem podobny problem. W czasie licytacji gdy podawałem swoją ofertę, na 5 minut przed zakończeniem licytacji, następowało jakby automatyczne odświeżanie strony gdzie była wyświetlona moja oferta jako złożona, czyli zarejstrowana w systemie z najwyższa ofertą kupna. Następnie strona znowu samoczynnie się odświeżała i pojawiał się komunikat o zakończeniu licytacji, pomimo tego że do podanego czasu zakończenia licytacji pozostawało kilka minut według czasu podawanego przez Allegro, ale nie było już na niej mojej oferty pomimo tego, że wcześniej się pojawiła. Zaskakujące jest natomiast to, że po pojawieniu się tego komunikatu do czasu zakończenia licytacji według czasu podawanego na Allegro, nie mogłem już ponownie złożyć swojej oferty korzystając ze swojego konta na Allegro, tak jak bym został zablokowany w systemie.
Reklamacje zgłaszane w tej sprawie do Allegro pozostały bez odpowiedzi.
Widać, że w ich systemie istnieją jakieś luki które powodują taką sytuację. Ale ze strony portalu Allegro są one lekceważone podobnie jak nieuczciwi sprzedawcy i ochrona kupujących, która jest fikcją o czym się sam przekonałem.
Niestety rozwiązań prawnych uniemożliwiających takie praktyki brakuje. Cyfryzacja tak szumnie reklamowana jest niestety u nas fikcją.
Pozdrawiam.
Witam
Zgadzam się z wszystkim co powyżej.
Ciekaw jestem czy ten problem został naprawiony,jeśli tak to przez kogo /jak ?
Ten mój został przez dział techniczny Allegro naprawiony .Prawdopodobnie,bo jeszcze nie miałem okazji sprawdzić,nie licytuję wszystkiego "jak leci' ale to co mi brakuje do szczęścia absolutnego.Po tygodniowej korespondencji z Allegro wreszcie znalazł się wśród ich informatyków ktoś kto nie wiedział,że to się nie da naprawić ( od ich strony) i NAPRAWIŁ!,chyba. Otrzymałem przeprosiny,jakieś monety -bonusy na otarcie łez ( niestety nie pln-y ).Co było powodem?,o tym milczą,widać TOP SECRET
miłego wszystkiego
R.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Sam jestem bardzo ciekaw czy Allegro ten problem rozwiązało.
Od czasu tego zdarzenia nie biorę udziału w licytacjach, bo jaką mam pewność, że sytuacja się nie powtórzy?
W przeciwieństwie do Kolegi Romanradio ja nie otrzymałem do dnia dzisiejszego żadnej informacji czy problem został rozwiązany, a przede wszystkim nikt nie powiedział zwyczajnie po ludzku " przepraszam " :( i to smuci najbardziej.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Ja jakieś 20 dni temu licytowałem przez Chrome radio Carino 530 i nie było problemu . Może to wina firefoxa ?
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

faktus pisze: pt, 27 marca 2020, 15:14 Witam.
Sam jestem bardzo ciekaw czy Allegro ten problem rozwiązało.
Od czasu tego zdarzenia nie biorę udziału w licytacjach, bo jaką mam pewność, że sytuacja się nie powtórzy?
W przeciwieństwie do Kolegi Romanradio ja nie otrzymałem do dnia dzisiejszego żadnej informacji czy problem został rozwiązany, a przede wszystkim nikt nie powiedział zwyczajnie po ludzku " przepraszam " :( i to smuci najbardziej.
Pozdrawiam.
Witaj kolego
Rozwiązało a raczej rozwiązał ktoś kto nie prosił w przydługiej jałowej korespondencji o kolejne "zrzuty z ekranu".nie bezpośrednio przed tym co przedwcześnie napisałem, no nieee,to byłoby za łatwe,ostatnia próba licytowania wczoraj 31 03 2020 i dopiero jest OK.
*Poprosili o ocenę kontaktu z działem techn. Allegro.Nie ocenię bo musiałyby być w tekście także inwektywy.Mam od nich,jak wspomniałem bonusowe monety,za moje niewątpliwe straty,może wystawię je na Allegro :(
pozdrowienia
R.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Ciekawe czy ta zmiana na " lepsze " będzie już na zawsze, czy tylko chwilowo :shock: .
Ja na razie niczego nie licytuje, więc nie mam jak sprawdzić. Oby Allegro działało od tej pory prawidłowo. Czego sobie i pozostałym Kolegom życzę :D .
Pozdrawiam.
Mark Twain