Alga - pali się rezystor w bloku WN
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Alga - pali się rezystor w bloku WN
Witam,
już kiedyś zakładałem temat o tym telewizorze, który udało mi się szczęśliwie uruchomić. I działał bardzo fajnie, aż do dzisiaj. Zakładam więc nowy temat, jako, że problem również nowy.
Po włączeniu telewizora i upływie kilkunastu sekund zaczyna tak jak zawsze być słychać cichy pisk wysokiego napięcia. I w tym momencie zabawa się kończy, bo zaczyna dymić rezystor zaznaczony na schemacie R405 o wartości 5,1k Co mógłbym w pierwszej kolejności sprawdzić?
Tor audio działa w pełni poprawnie.
już kiedyś zakładałem temat o tym telewizorze, który udało mi się szczęśliwie uruchomić. I działał bardzo fajnie, aż do dzisiaj. Zakładam więc nowy temat, jako, że problem również nowy.
Po włączeniu telewizora i upływie kilkunastu sekund zaczyna tak jak zawsze być słychać cichy pisk wysokiego napięcia. I w tym momencie zabawa się kończy, bo zaczyna dymić rezystor zaznaczony na schemacie R405 o wartości 5,1k Co mógłbym w pierwszej kolejności sprawdzić?
Tor audio działa w pełni poprawnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Alga - pali się rezystor w bloku WN
Witam
Sprawdź czy jest przejście w cewce anodowej transformatora odchylania poziomego. Sprawdź też lampę PY88 i kondensator blokujący S2 lampy PL36.
Sprawdź czy jest przejście w cewce anodowej transformatora odchylania poziomego. Sprawdź też lampę PY88 i kondensator blokujący S2 lampy PL36.
Ostatnio zmieniony ndz, 22 marca 2020, 21:02 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 6250...9374 posty
Zdejm doprowadzenie do katody PY88 (to na cycku, zostaw je w powietrzu) i spokojnie pomierz napięcie na S2 PL36, tam chyba jakieś zwarcie.
-
- 3125...6249 postów
A nie lepiej mierzyć niespokojnie (tj. szybko) za to bez zdejmowania doprowadzenia z cycka PY88? Gdy się go zdejmie, to cały prąd katodowy PL36 (w dodatku ogromny, bo układ warystorowy przestaje dostarczać ujemnego napięcia do siatki pierwszej) będzie płynął właśnie przez ten palący się rezystor. I spali się albo on, albo siatka ekranująca PL36. Zacząć należy od pomiaru (na zimno i bez załączonego zasilania) rezystancji między nóżką z siatką ekranującą PL36 a masą, przy wyjętym bezpieczniku w zasilaniu stopnia odchylania linii. A może sama PL36 wykaże jakieś zwarcie? Jeżeli zwarcie nie widać, za to przy nagrzewającym się odbiorniku napięcie na siatce ekranującej jest podejrzanie niskie, przyczyn może być wiele, w tym uszkodzona lub zużyta PY88 bo wówczas anoda PL36 nie otrzymuje napięcia zasilającego, lub jest ono niskie, co wywołuje skutki jak wyżej.
-
- 3125...6249 postów
Wyjmij PL36 i zobacz czy nadal R405 się kopci. Obejrzyj podstawkę. Przy okazji. Na zamieszczonym schemacie jest błąd. Anodę PY88 cyckiem oznaczono.
-
- 6250...9374 posty
Autor tematu na pewno jest amatorem więc na szybko to...ja i np. kolega TELEWIZOREK52 (a i paru jeszcze kolegów z forum) usterkę zlokalizowali byśmy w oka mzik. Trochę ot: 1979r, zaczynam ,,karierę'' w ZURT, mgr inż. po studiach, dyplom obroniony w Zakładzie Telewizji PW, ja chłopakom pokażę, zaczynam pracę, pierwszy dzień i na start na stole warsztatowym Ametyst1012 którego znam prawie na pamięć (złożyłem dla chleba 28sztuk), brak WN, rozkładam schemat...w tym czasie Pan Wiesiek (pracował wtedy ponad 15 lat w zawodzie) leci na miasto więc na szybko wkrętakiem zwiera coś tam do masy w okolicy ,,domku'' TV (kolega TELEWIZIOREK52 na pewno też tak kiedyś robił), radzi wymienić 2,2k w S2 PL504. Mnie to, z miernikiem w ręku, zajęło kilka minut, Panu Wiesiowi ze ,,śrubokrętem'' w ręku kilkanaście sekund. Pozdrawiam.Tomek Janiszewski pisze: ndz, 22 marca 2020, 19:50 A nie lepiej mierzyć niespokojnie (tj. szybko) za to bez zdejmowania doprowadzenia z ....
-
- 1250...1874 posty
No fajnie,na dołączonym schemacie nic czytelnego/ jak dla mnie
ale
podstaw nowy na napięcie min. 1000V kondensator boosterowy ( ma być od anody PY-greczki do uzwojenia anodowego trafa WN)
a potem się zobaczy....
R.
ale
podstaw nowy na napięcie min. 1000V kondensator boosterowy ( ma być od anody PY-greczki do uzwojenia anodowego trafa WN)
a potem się zobaczy....
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 1875...2499 postów
No się podłączę jak działali starzy fachowcy.Na dziekańskim(studia nie wyścigi) pracowałem w łodzkiej EC 2 i instalowano tam turbinę 25 MW.Musiała byc zgrana w poziomie z dokładnoscia 0,1 mm z generatorem.A nie wychodziło.Stary majster powiedział młodym inżenierom że zrobi ale krzynka wódy być musi! Dzwig podniosł korpus ,majster wyjął Sporta(to były luxus cygarety za Gomuly) wykruszył tytoń i podwójnie złożoną bibułkę położył na fundamencie.Prawdopodobnie działa toto do dziś.
Pozdrawiam Tomasz
PS Z dzieciństwa pamiętam jeszcze tłoki odlewane w garnku i panewki skrobane bo były grubościenne.Ale to se ne vrati pane Kocourek!
Pozdrawiam Tomasz
PS Z dzieciństwa pamiętam jeszcze tłoki odlewane w garnku i panewki skrobane bo były grubościenne.Ale to se ne vrati pane Kocourek!
-
- 625...1249 postów
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Postęp jest, więc po kolei:
Sprawdziłem cewkę anodową TVL i pomiędzy kapturkiem EY86 a wyprowadzonym kabelkiem ma ona 160om na zimno.
Wymieniłem wskazane kondensatory, podmieniłem też lampy na NOSy dla pewności i przestało palić R405
Jednak WN nie piszczy tak głośno jak wcześniej a po kilkunastu sekundach zaczyna się rumienić anoda PL36.
Zmierzyłem rezystancję na zimno pomiędzy siatką ekranującą PL36 a masą i miernik pokazał 4,8Megaoma.
Zmierzyłem również napięcie na S2PL36. Tuż po włączeniu odbiornika wynosi ono 340V i w miarę jego nagrzewania spada i finalnie osiąga 120V.
Obrazu oczywiście brak. Anoda PL36 się czerwieni więc nie trzymałem długo odbiornika bo szkoda mi lampy.
Sprawdziłem cewkę anodową TVL i pomiędzy kapturkiem EY86 a wyprowadzonym kabelkiem ma ona 160om na zimno.
Wymieniłem wskazane kondensatory, podmieniłem też lampy na NOSy dla pewności i przestało palić R405

Jednak WN nie piszczy tak głośno jak wcześniej a po kilkunastu sekundach zaczyna się rumienić anoda PL36.
Zmierzyłem rezystancję na zimno pomiędzy siatką ekranującą PL36 a masą i miernik pokazał 4,8Megaoma.
Zmierzyłem również napięcie na S2PL36. Tuż po włączeniu odbiornika wynosi ono 340V i w miarę jego nagrzewania spada i finalnie osiąga 120V.
Obrazu oczywiście brak. Anoda PL36 się czerwieni więc nie trzymałem długo odbiornika bo szkoda mi lampy.
-
- 3125...6249 postów
Witam
To jest cewka wysokiego napięcia, jeśli jest dobra to możliwe zwarcie w cewce pierwotnej podłączonej do anody PL36 lub na zewnątrz transformatora. Możliwa też zbyt mała amplituda impulsów odchylania poziomego, do sprawdzenia lampa i elementy generatora linii.ECC83 pisze: pn, 23 marca 2020, 15:19Sprawdziłem cewkę anodową TVL i pomiędzy kapturkiem EY86 a wyprowadzonym kabelkiem ma ona 160om na zimno.
Ostatnio zmieniony pn, 23 marca 2020, 15:43 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Posprawdzać zatem napięcia i oscylogramy w okolicy PCF82?
Czy mogę w trakcie sprawdzania napięć odlutować jednym końcem R405, aby nie przeciążać lampy?
W ogóle zauważyłem, że kiedyś jak odbiornik działał poprawnie to z płytki w okolicy PCF82 dobiegał dźwięk cichego brzęczenia i wtedy pojawiał się obraz.
Teraz stamtąd cisza, więc coś może być na rzeczy.
Czy mogę w trakcie sprawdzania napięć odlutować jednym końcem R405, aby nie przeciążać lampy?
W ogóle zauważyłem, że kiedyś jak odbiornik działał poprawnie to z płytki w okolicy PCF82 dobiegał dźwięk cichego brzęczenia i wtedy pojawiał się obraz.
Teraz stamtąd cisza, więc coś może być na rzeczy.
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Tak, sprawdź.
Tak, sprawdź.
Możesz w celu sprawdzenia generatora linii, aczkolwiek najprościej jest wyjąć odpowiedni bezpiecznik w zasilaczu. Nie trzeba wówczas wyjmować lampy PL36.ECC83 pisze: pn, 23 marca 2020, 15:41Czy mogę w trakcie sprawdzania napięć odlutować jednym końcem R405, aby nie przeciążać lampy?
-
- 6250...9374 posty
Ostatni raz: zdejm kabel z cycka PY88(zostaw w powietrzu) a potem mierz ile chcesz, anodaPL36 będzie ciemna, zmierz czy jest minus na S1 PL36, jeśli nie nie działa generator linii na PCF82.
-
- 1250...1874 posty
Wygląda na to,że stopień mocy odchylania linii jest b. mocno przeciążony.Jeśli będziesz mierzył,-Us1 ma być powyżej 30V.Słychać pisk (z częstotliwością linii) więc generator PCF 82 "napędza' PL36.Podglądnij też pod spód wtyku cewek odchylających ( jeśli taki jest w tym OT),może być zwarcie m/kołkami wtyku,nie wykluczam też zwarcia m/zwojowego w cewce anodowej,przy zwieraniu w cewce WN byłoby b.zaniżone napięcie WN.
R.
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
-
- 625...1249 postów
Więc już tłumaczę:
Nie zdejmowałem kapturka z PY88, bo gdy to zrobię, to R405 nadmiernie mi się nagrzewa i dymi.
Prawdopodobnie wówczas cały prąd katodowy PL36 płynie wówczas właśnie przez ten rezystor.
Gdy wszystko jest przylutowane tak jak ma być i w PL36 rumieni się anoda, to jest na jej siatce pierwszej zaledwie -0,7V
Dodatkowo zmierzyłem napięcie na R236, gdzie według załączonego schematu ma być -42,5V. A ja mam tam -0,5V
Pomierzyłem sobie jeszcze napięcia na płytce i wygląda to tak:
PCF82:
anoda triody +187V
siatka pierwsza pentody -60V
siatka druga pentody +139V
anoda pentody +150V
siatka trzecia pentody+ 8,2V
katoda triody+ 8,2V
siatka triody +1,5V?
Ewidentnie problem jest w braku generowania napięcia ujemnego przez układ z PCF82 i sytuacja jest już właściwie wyjaśniona Teraz tylko pytanie, gdzie szukać przyczyny i jak przywrócić tam ujemne.
Nie zdejmowałem kapturka z PY88, bo gdy to zrobię, to R405 nadmiernie mi się nagrzewa i dymi.
Prawdopodobnie wówczas cały prąd katodowy PL36 płynie wówczas właśnie przez ten rezystor.
Gdy wszystko jest przylutowane tak jak ma być i w PL36 rumieni się anoda, to jest na jej siatce pierwszej zaledwie -0,7V
Dodatkowo zmierzyłem napięcie na R236, gdzie według załączonego schematu ma być -42,5V. A ja mam tam -0,5V
Pomierzyłem sobie jeszcze napięcia na płytce i wygląda to tak:
PCF82:
anoda triody +187V
siatka pierwsza pentody -60V
siatka druga pentody +139V
anoda pentody +150V
siatka trzecia pentody+ 8,2V
katoda triody+ 8,2V
siatka triody +1,5V?
Ewidentnie problem jest w braku generowania napięcia ujemnego przez układ z PCF82 i sytuacja jest już właściwie wyjaśniona Teraz tylko pytanie, gdzie szukać przyczyny i jak przywrócić tam ujemne.